Filmvilág blog

Fantasytől a dokudrámán át a kisrealista sci-fi vígjátékig: megvannak az Inkubátor 5.0 nyertesei

2020. április 30. - filmvilág

inkubator5.jpgKiválasztotta a szakmai zsűri a Nemzeti Filmintézet fiatal alkotókat támogató Inkubátor Programjának nyerteseit: Baranyi Benő, Csoma Sándor, Miklós Ádám, Moldovai Katalin és Szabó Mátyás készítheti el első mozifilmjét. A 2015-ben indított kezdeményezés célja a pályakezdő alkotók bemutatkozásának elősegítése. Az öt nyertes film gyártására a játékfilmekhez 67 millió, a dokumentumfilmhez 24 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. 

A zsűrit Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló, -szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer alkotta. 

Az Inkubátor Program 5.0 nyertesei: 

Szabó Mátyás: Kukkoló (dráma, fantasy) – Ha Ábel behunyja a szemét, képes mások szemével látni, de csak Vera tekintetén át szép ez a világ. Ilyenkor Vera is boldog, úgy érzi, nincsen egyedül. Meddig juthatnak, ha Ábel nem nyitja ki a szemét?  

Szinopszis: Ábel (28) médiumként dolgozik: ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemszögét képes látni, és így segít őket megtalálni. Zárt, érzelemmentes élete azonban felborul, amikor hibázik, és egy felnőtt nő, Vera (27) szemén keresztül kezd el látni. Vera egykor maga is elveszett, és azóta viszi magával a traumát. Nem találják a helyüket a világban, de amikor együtt vannak, és Ábel Vera szemén keresztül lát, mindketten boldogok. A különös idill azonban nem tartható fenn örökké.

Csoma Sándor: Magasságok és mélységek (dráma) – Igaz történet Sterczer Hildáról, Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről, aki a férje halála után két gyermekükkel kénytelen szembenézni a gyász fájdalmával. A tragédia feldolgozása során előkerülő emlékképekből megismerjük a Zsolttal való különleges kapcsolatukat.  

Szinopszis: A történet főszereplője Sterczer Hilda, aki tehetetlenül kénytelen végigkövetni, ahogy hegymászó férje, Erőss Zsolt tragikus körülmények közt meghal. Özvegyként a férje habitusával próbál megbirkózni a közvélemény elvárásaival és a média támadásaival. A gyászfolyamatot azonban pont ez a megfelelési kényszer hátráltatja. Időbe telik, míg bevallja magának, hogy segítségre van szüksége a tragédia feldolgozásához. Meg kell találnia saját identitását, hogy elkezdhesse megteremteni az új élet alapjait.

Miklós Ádám: Mélypont Érzés (dokudráma)Egész estés dokumentumfilm, amely három szerfüggő felépülését követi végig, ahogy dr. Petke Zsolt forradalmasítja a terápiát sziklamászás által.  Zsolt maga is felépülő függő és egyfajta mentorként végigkíséri a bentlakók rögös útját, ahogy a szakadék széléről indulva egy hegy csúcsán találják magukat.

Moldovai Katalin: Teljes napfogyatkozás (dráma) – Ana egy elit gimnázium többszörösen kitüntetett tanára, a diákok kedvence. Egy szülő azzal vádolja meg, hogy egy film ajánlásával a diákok körében a homoszexualitást népszerűsíti. A tanárnő abszurd küzdelembe kezd, hogy igazolja magát.  

Szinopszis: Anát, a középiskolai tanárnőt az egyik szülő feljelenti, mert sokkolja, hogy fia a tanárnő kérésére, egy homoszexuális párt megjelenítő filmet néz otthon. Valójában, a Teljes Napfogyatkozás-t, a tanár szorgalmi feladatként javasolja a diákoknak, Rimbaud és Verlain korának élethű ábrázolása miatt. Ez a racionális magyarázat senkit nem érdekel, az iskola helyt ad a feljelentésnek és vizsgálat indul. Anának egy olyan abszurd helyzetben kell igazolnia magát, ahol a valódi tények megismerésével senki nem foglalkozik. Az iskola és a vizsgálóbizottság csupán az elhangzott vádakra hagyatkozik. A magára maradt tanárnő olyan társadalmi jelenségek ellen kezd el küzdeni, mint a megfélemlítés és az észérvek elutasítása.

Baranyi Benő: Zanox - Kockázatok és mellékhatások (kisrealista sci-fi vígjáték) – Misi időutazással próbálja leküzdeni félelmeit, ám rossz döntései miatt a legnagyobb baj közepén rontja el különleges képességét, ezért meg kell tanulnia enélkül is kiállnia magáért. 

Szinopszis: Misi 18 éves, vidéki, félénk srác, aki a nagyanyjával él egy panel lakótelepen. A helyi gyógyszergyár Zanox nevű kísérleti gyógyszerét szedi pánikrohamai ellen, mert az ingyen van. Évek óta szerelmes Jankába, az osztálytársába, de nem mer közeledni felé. Az érettségi estéjén Janka bulizni hívja őt, de túlizgulja a dolgot, ezért jócskán elkésik. Egyedül bóklászó szerelmét megtámadják, ami miatt Misi magát okolja. Bánatában elfogad egy korty kétes eredetű pálinkát egy idegen bácsi műanyag flakonjából. A pia és a gyógyszer keverékének nem várt mellékhatásai vannak, például időutazás.

Az Inkubátor Programra a diplomás, de első egész estés filmet moziban még be nem mutatott rendezők, illetve azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi fesztiválokon. Ezúttal először azok a rendezők is jelentkezhettek, akik Magyarországon országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek.

Az öt nyertes film gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmnél 24 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is biztosít.  

Az Inkubátor Program eddigi eredményei /// A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program keretében már 24 elsőfilmes csapat kapott támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt. 

Tavaly ősszel mutatták be Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmjét, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámáját, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című kreatív dokumentumfilmje az év elején készült el. 

Jelenleg is folynak az utómunkálatai Bakony Alexa Egy fiú címmel készülő dokufilmjének, mely elnyerte a Sundance Intézet támogatását is. Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra A legjobb dolgokon bőgni kell című dramedyje, Kis Hajni Külön falka munkacímen készülő első mozifilmje, továbbá Lőrincz Nándor és Nagy Bálint, Hámori Gabriella főszereplésével forgatott Legjobb tudomásom szerint (korábban Garázsmenet) című drámája is az utómunkánál tart.

Javában tart a gyártása többek között Szirmai Márton diktatúrákon átívelő, Hol rontottam el? című animációs filmjének.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9815650412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása