Filmvilág blog

Ingyenes vetítések és a kínai film 100 éves történetét bemutató vándorkiállítás az Urániában

2019. június 11. - filmvilág

kinai.jpgJúnius 14. és 16. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban nem csak a kiállítás, de 3 kiemelt kínai film, egy sci-fi, egy történelmi film, valamint egy szerelmes film is megtekinthető majd.

Június 14. és 16. között a Kínai Népköztársaság megalapításának és a kínai–magyar diplomáciai kapcsolatok létrehozásának 70. évfordulója alkalmából a Kínai Filmmúzeum filmvetítéssel, előadással és kiállítással tarkított tiszteleg a távolkeleti ország filmművészete előtt. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott ingyenes fesztivál keretein belül három nagyjátékfilm, a Kínai Filmmúzeum a kínai film fejlődésének történetét és eredményeit bemutató nemzetközi vándorkiállítása is megtekinthető lesz, továbbá az érdeklődők részt vehetnek Wang Dan, a Kínai Filmszövetség biztosának a filmipar fejlődéséről szóló előadásán. A nyitóelőadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A fesztivál programjai ingyenesen látogathatók, helyfoglalás érkezési sorrendben lehetséges.

A kínai filmről szóló nemzetközi vándorkiállítás 2013-ban indult útjára. Megtekinthető volt az ENSZ genfi székhelyén, Oroszországban, Beloruszban, az Egyesült Államokban, Szerbiában, Nagy-Britanniában, Törökországban, Kanadában és Ukrajnában, most pedig a hazai közönség is megismerkedhet vele.

A kínai filmről szóló kiállítás anyagát a Kínai Filmmúzeum állította össze. A Kínai Filmmúzeum a világ legnagyobb olyan múzeuma, mely egy ország filmtörténetét mutatja be. A múzeum épületét a kínai film születésének 100. évfordulójára építették, egy szimbolikus jelentőséggel is bíró palota. 3,5 hektáron fekszik, beépített területe közel 38 ezer négyzetméter, 21 kiállítóteremmel rendelkezik. A múzeumban található kiállítás kb. 2970 méter hosszú. A múzeum missziója a kínai film fejlődéstörténetének bemutatása, a filmtechnika megismertetése, a filmkultúra terjesztése.

A kiállítás június 14-e és 16-a között tekinthető meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A moziban ezzel egyidőben a jelenkori kínai filmgyártás három sikerfilmjét vetítik, egy scifit, egy történelmi filmet, valamint egy romantikus alkotást.

A filmekről:

The Wandering Earth
Rendező: Guo Fan

Amikor a tudósok felfedezik, hogy a Nap hamarosan elöregszik és ki fog tágulni, aminek következtében rövid időn belül elnyeli a Földet, illetve az egész naprendszert, kidolgozzák a Vándorló Föld elnevezésű bátor tervet az emberiség megmentésére. Az egész világ összefogásával a Földön építenek több mint 10 ezer hajtóművet és kormánymotort, hogy bolygónkat kirepítsék a Naprendszerből és 2500 év alatt elvigyék egy 4,2 fényévre levő szomszédos csillaghoz. 

A vetítés időpontja: 2019. június 14. 17.30


A sas és a sárkány

Rendező: Li Rengang
Főszereplők: Jackie Chan, John Cusack, Adrien Brody, Choi Shi Won

A történet a Nyugati Han-dinasztia (i. e. 202 – i. sz. 8) Yuandi császárának idején (i. e. 74 – i. e. 33) játszódik. Huo An, a nyugati határnál a helyi kis királyságok ellenőrzésével foglalkozó kormányzó, aki egy árulás következtében rabszolga lesz, arcát megbélyegzik és a Yanmenguan bástyához küldik a kínai nagy falat építeni. Éppen ekkor Lucius római tábornok a Yanmenguan bástyához érkezik, hogy védje a bátyja üldözése elől menekülő fiatal római herceget.

A két hős a Góbiban találkozik, barátok lesznek. Egy napon Huo An a vele történt igazságtalanság tisztázása közben véletlenül meglátja, hogy milyen titok van Yin Po jó barátja és Tiberius idősebb római herceg között. Ugyanakkor hadseregével megérkezik Tiberius, hogy megölje a fiatal herceget. A fiatal herceg és a nyugati királyságok biztonsága érdekében Huo An és Lucius együtt harcolnak Tiberius ellen a Góbiban.

A vetítés időpontja: 2019. június 15. 13.30, 17.50, 2019. június 16. 15.50

 

Beijing Love Story

Rendező: Chen Sicheng

A 80-as években született Shen Yan és Chen Feng Pekingben keresik a szerencséjüket, össze akarnak házasodni. Ekkor Shen Yan volt barátja, Fang Hong hirtelen megjelenik, és teljesíti Shen Yan sokéves kívánságát.

Chen Feng jó barátja, Wu Zheng a feleségével, Zhang Leijel nyugodtan él, de Zhang Lei megtudja, hogy férjének szeretője van, ezért telefonál a főnökének, Liu Huinek.

A paradicsomi Görögországban Jialing és Liu Hui játékból kifaggatják egymást a szívükben rejtőző legmélyebb titokról.

A vetítés időpontja: 2019. június 15. 15.30, 2019. június 16. 13.30, 17.50

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3814894206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása