Filmvilág blog

Inkubátor Program: ez az 5 filmterv fog megvalósulni

2019. április 04. - filmvilág

inkubatornyertesek2019_foto_filmalap_posztosjanos.jpg

A Filmalap Inkubátor Program tíz döntőse személyesen mutatta be filmterveit a szakmai közönségnek és a zsűrinek a Corvin moziban megrendezett pitchfórumon. A Filmalap célja a pályakezdő filmesek innovatív alkotói bemutatkozásának támogatása. 

A zsűri döntése és a szakmai közönség szavazatai alapján az alábbi filmtervek nyertek: 

Csáki László – Felszeghy Ádám: Kék Pelikan - Mit ér a szabadság, ha nem lehet vele élni? Az animációs-dokumentumfilm a ’90-es évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázát mutatja be, három barát történetén keresztül, akik meghackelik a rendszert. De vajon mindenki megússza szárazon? 

Dér Asia: Nem haltam meg (dokumentumfilm) – Az életimádó műkincskereskedő 51 évesen megtudja, hasnyálmirigy rákja van. A túlélés esélye alig 5%, ő mégis megváltásként tekint betegségére – hiszi, ha megváltozik, és új emberré válik, túléli. 

Fazekas Máté Bence: Kilakoltatás - Egy fiatal elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló öreg néni heroikus küzdelme egy napba sűrítve. 

Mayer Bernadette: Szemem fénye - Egy érettségi évében járó fiú szimbiózisban él fiatalos anyjával, ám életük felborul, amikor a nő megvakul. Egyre fojtóbban ragaszkodó anyja mellett családfenntartóvá, ápolóvá kell válnia, míg sorra veszíti el a számára fontos dolgokat. Ebben a présben egyszer csak már nem lehet megmaradni. 

Szilágyi Fanni: Veszélyes lehet a fagyi – Egy egypetéjű ikerpár mindkét tagja ugyanabba a férfiba szeret bele, aminek hatására kénytelenek az addig jól palástolt, hétköznapi nyomorultságukkal szembesülni. 

A Corvin moziban megrendezett pitchfórumon a program tíz döntőse személyesen mutatta be filmterveit a szakmai közönségnek, valamint a rendezvény zsűrijének, amelynek tagjai az idén Berkes Júlia producer, Bognár Péter forgalmazási szakember, Szilágyi Zsófia filmrendező (Egy nap), Zomborácz Virág forgatókönyvíró-rendező (Utóélet) és Zurbó Dorottya dokumentumfilmrendező (Könnyű leckék) voltak. A Filmalap idén először a Corvin moziban tartotta a rendezvényt, mert a nagy szakmai érdeklődés miatt a korábbi helyszín, a Toldi mozi már túl kicsinek bizonyult. 

A Filmalap Inkubátor Programjára diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhettek, és azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. Az 57 beérkezett pályázat közül 10 jutott be a döntőbe tavaly októberben. A 10 döntős pályázati úton részesült a Filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában. A Filmalap fejlesztő csapatának közreműködésével, több hónapos filmterv fejlesztési folyamat és felkészülés előzte meg a pitchfórumot. 

A pitchfórumon az alkotók a szakmai közönségének bemutatták be a 10 döntős filmtervet. Közül hármat a szakmai zsűri és további kettőt a meghívott közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) szavazott meg.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást a Filmalap Inkubátor Programja. A pályakezdő alkotók a filmkészítés során igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását. 

A díj nélkül maradt projektek:

Csoma Sándor: Forráspont - Júlia szerencsét próbál egy modell válogatáson, amiről kiderül, hogy pornó casting, és tudta nélkül egy meztelen videó készül róla. Hogy tisztára mossa a becsületét, arra kényszerül, hogy másokat csábítson a pornóiparba maga helyett.

Podhradská Lea: Drága Marikám - Férje halála után a falusi asszony megpróbál kitörni a környezete által elvárt szerepkörből, és jelentkezik a nyugdíjas olimpiára, hogy Dudónéből végre Marika lehessen.

Hegedűs Georgina: Szemedbe nézek - Igaz történet egy nőről, aki Magyarországon először akar egy menekült fiúnak a nevelőszülője lenni. Egy év telik el, mire a tárgyalásig jutnak, ahol a fiú nemet mond. A film azt járja körül, mi történik köztük és hogyan jutnak el odáig, hogy egy család lesznek.

Fatér Ambrus: A gyerek – „A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve.” Marcsi, egy negyvenhat éves védőnő elad egy cigány csecsemőt egy budapesti párnak, hogy lánya ki tudjon utazni Franciaországba tanulni.

Dudás Balázs: Begyulladva - Karcos, féktelen utazás a vidéki Magyarország egy ritkán látott színterének mélyére Dáviddal, aki nem hajlandó elfogadni az őt körülvevő világ szabályait, és a maga módján próbál meg sikeres és boldog lenni.

Fotó: Posztos János

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9314739425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása