Filmvilág blog

A sógun orgyilkosa - Tarantino nyomában 66.

2018. október 10. - Huber Zoltán

sogun_orgyilkosa.jpg

Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

A mozgóképes képregény-adaptációk nagykorúvá válását szokás a Batman: Kezdődik! és a Sin City létrejöttéhez kötni, holott a japán alkotók már évtizedekkel korábban felfedezték a két médium szorosabb összeolvadásában rejlő hatalmas lehetőségeket. A Magányos farkas és farkaskölyök korszakalkotó, több mint 8000 oldalra rúgó mangafolyama sokat merített a film formai megoldásaiból, hogy később épp ezek a letisztult, intenzív rajzolatú képkockák termékenyíthessék meg a mozit. Koike Kazuo és Kodzsima Gozseki füzetei elementáris erejű mozgóképes hatást keltenek, a bosszútörténetbe ágyazott családi dráma brutális tempóban, véres akciószekvenciákon keresztül pereg.

A megfilmesítést levezénylő Miszumi Kendzsi tökéletesen érzett rá a képregény és a mozi határterületére és nagyfokú formai tudatossággal dolgozta fel az alapanyagot. A hat filmet számláló sorozat a valaha készült talán legtökéletesebb szintézise a két médiumnak, az aprólékosan kidolgozott, ikonszerű kompozíciókat meghökkentő gyors jelenetek váltják. A széria első két részét a manga tengerentúli rajongói, Robert Houston és David Weisman egyetlen különálló filmmé vágták össze. A különleges hatású, önálló életre kelt celluloidszörnyeteg A sógun orgyilkosa címen, Roger Corman cégének a közreműködésével került az amerikai grindhouse mozik közönsége elé.

Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Itto Ogami, a sógun ítéletvégrehajtója a birodalom egyik legnagyobb rangú szamurája, ám a címére pályázó klán tőrbe csalja és elárulja. Feleségét lemészárolják, ő maga pedig apró gyermekével a karján, nincstelen roninként járja a vidéket, és csak a bosszú élteti. Vándorlása során különféle emberekkel találkozik és számos ügybe keveredik, míg a babakocsiban hordott kisded aktív segítője a harcokban. Az eredeti japán mozik felvonásai e bizarr páros egy-egy véres kalandját mesélik el, míg az amerikai újragondolás egy korábban nem létező, lekerekített történetet mesél el. Ebben a verzióban Ogami példás családapa, a sógun pedig hatalomféltésből támadja meg az otthonát. Hősünk a nyomába ered és néhány akadály után leszámol a gonosz ellenfelével.

Apró különbségekHol jön QT a képbe?

A Magányos farkas és farkaskölyök erősen stilizált képi világa, a különleges beállítások és montázsok, a túlhúzott erőszak és a képregényszerű hősök nagyban befolyásolták Tarantino filmes látásmódját. A Kill Bill véres leszámolásai és vonatkozó párbajai egyértelműen merítenek ezekből a filmekből, de az ártatlan gyermek és a bosszúálló kardforgató szülő motívuma is felbukkan a forgatókönyvben. Az eredeti manga egyik alkotója, Koike Kazuo alkotta egyébként a Lady Snowblood és a Hanzo-trilógia alapjául szolgáló képregényeket is, melyek szintén meghatározó ihletforrásai a Menyasszony történetének. A második rész végén Tarantino le is rója a tiszteletét, hisz elalvás előtt a kislány A sógun orgyilkosát nézi videón a boldog mamával.

killbill2.jpg

Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

Kultikus mangából forgatott japán sikerprodukciókból összevágott mozi, mely paradox módon önálló életre kel. A sógun orgyilkosa kétségtelenül a filmtörténet egyik legbizarrabb szörnyszülöttje és a világra jöttének igen sajátos körülményei különleges minőségeket kölcsönöznek neki. Az amerikai alkotók tovább sűrítenek két, már egyébként is tömény alapanyagot, ráadásul önkényesen bontják meg a kész filmszövetet. A végeredmény akár avantgárd kísérleti produkcióként is nézhető, hisz az erőszakkal kiragadott és összekevert darabkák újra egymás mellé illesztve egészen bizarr hatást keltenek. A szürrealisták nem véletlenül rajongtak a kollázsért, Houston és Weisman vágása gyakran kifejezetten álomszerű hatást kelt.

Az alapanyag olyannyira markáns, hogy láthatóan szinte bármit kibír. A sógun orgyilkosa akaratlanul is rávilágít a japán alkotók tehetségére és felmutatja a koncepció nagyszerűségét. A kilencvenperces torzó önmagában is élvezetes élmény, és ha pótolni nem is tudja, amolyan best of válogatásként kedvet csinálhat az eredeti sorozathoz. A Magányos farkas és farkaskölyök megkerülhetetlen alapvetés mind a képregények, mind a képregény-adaptációk világában, de nemcsak emiatt érdemes ismerkedni vele. Itto Ogami kalandjai papíron és vásznon pokolian látványosak és szórakoztatóak, a filmek pedig egyszerre illenek a lepukkant éjszakai mozik és a kultikus produkciókat kiveséző filmklubok műsorára.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3014281079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása