Filmvilág blog

Jönnek újra a díjnyertes német nyelvű filmek

2018. szeptember 04. - filmvilág

nokert.jpg

Szeptember 27. és október 7. között rendezik meg idén a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hetedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal.

5 tematikus blokkban 17 filmet vetítenek, melyek elsősorban társadalmi és lélektani kérdésekkel foglalkoznak, de vígjáték, romantikus roadmovie, gengszterfilm és több dokumentumfilm is lesz a kínálatban.

Szeptember 27-én Az állam Fritz Bauer ellen című film rendezőjének új alkotása, az idei Müncheni Filmfesztiválon Békedíjjal és rendezői díjjal méltatott, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom nyitja az idei SZEMREVALÓT, melyben két NDK-s gimnazista srác tudomást szerez az 56-os magyar forradalomról, s ráveszik az egész osztályt, hogy egyperces néma csenddel fejezzék ki szolidaritásukat a magyar szabadságharcosok iránt. Az ügy a Stasi fülébe jut, és komoly vihart kavar.

A filmnapok egyik különösen megindító alkotása az osztrák rendező, Adrian Goiginger saját gyerekkori élményein alapuló A lehetséges világok legjobbika című filmje, mely a hétéves Adrian és kábítószerfüggő anyja, Helga közötti bensőséges kapcsolatról szól. Többek között látható lesz Petra Biondina Volpe A nőkért című alkotása, mely Nora, a fiatal háztartásbeli feleség történetén keresztül a  svájci nők szavazati jogáért indított mozgalom alakulását mutatja be. A film a tavalyi Svájci Filmdíjak közül megkapta a legjobb forgatókönyv, a legjobb színésznő és a legjobb mellékszereplő díját is.

mademoiselle_paradis.jpg

Igazi csemegének ígérkezik a Mademoiselle Paradis című osztrák-német film. A számos díjat nyert alkotás Maria Theresia von Paradis életét tárja a néző elé, aki korának Mozarthoz hasonló zeneszerző-zongorista csodagyereke volt. Szuggesztív erejű képeivel vonja hatása alá a nézőt a Kékről álmodom című svájci film, mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját is. A coming-of-age, a dráma és a fantasy műfaját ötvöző moziban a 15 éves Mia sorsdöntő metamorfózis előtt áll, amely egész eddigi létét megkérdőjelezi.

A legnevesebb német rendező, Christian Petzold korábbi filmjei is mindig szerepeltek a Szemrevalón, így természetesen a legújabbat is itt nézheti meg először a hazai közönség. A Tranzit a 40-es évek elején játszódik. A fiatal, német Georgnak csak kivételes szerencsével sikerül elkerülnie, hogy Párizsban letartóztassák. Dél-Franciaország felé menekül, s közben felveszi egy nemrég elhalálozott író, Weidel identitását.

A nagyjátékfilmek mellett a hagyományoknak megfelelően dokumentumfilmeket is vetítenek az idei SZEMREVALÓN. A német Hitler Hollywoodja című filmből megtudjuk, hogy Hitler uralma alatt kereken 1000 játékfilmet forgattak Németországban. A filmekkel a közönség álmait és érzéseit akarták kiszolgálni és egyúttal manipulálni. Idén először egy rövidfilm-válogatás is gazdagítja majd a programot, melyben az immár 71 éves Jane Birkin is feltűnik.

A filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6914222121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

corto maltese · http://anarchistakispolgar.blog.hu/ 2018.09.04. 23:18:41

" A filmekkel a közönség álmait és érzéseit akarták kiszolgálni és egyúttal manipulálni." Van ami nem változik...
süti beállítások módosítása