Filmvilág blog

Spontán, de indokolt dühöngés az Alien: Covenant kapcsán

2017. augusztus 08. - Orosdy Dániel

aliencov00.jpgÉn személy szerint azt hittem 2007-ben, hogy az Alien vs. Predator: Requiemnél mélyebbre már lehetetlen süllyedni. Szívesen írnám, hogy azért, mert az Alien vs. Predator: Requiemnél rosszabb filmet életemben nem láttam, de hazudnék: nem láttam azt a filmet, hasonlóan mindazokhoz, akik próbálták megnézni és önhibájukon kívül kudarcot vallottak. Annyira sötét ugyanis, méghozzá a szó legszorosabb értelmében, hogy gyakorlatilag nem sok minden látszik a cselekményből (még csak nem is szegény operatőrön múlott!), és akkor az átvitt értelemben vett sötétségről még szót sem ejtettem. Tehetségtelen nímandok által kizárólag anyagi haszonszerzés végett elkövetett hulladék, ez volt az Alien vs. Predator: Requiem, és okkal tette fokozottan óvatossá az Alien- és/vagy Predator-sorozat kedvelői.

Valamit a döntnökök is érezhettek a szerénynek nem mondható problémából, mert az Antal Nimród rendezte, „vissza a gyökerekhez”-hangulatú Ragadozók 2010-ben azért többé-kevésbé helyreállította kedvenc raszta űrszörnyünk renoméját, és okkal bízhattunk az Alien-sorozathoz visszatérő Ridley Scottban is. (Vagy legalább abban, hogy ezúttal nem rosszarcú senkik kezébe kerül az Idegen öröksége – végül is Scott mellett Sigourney Weaver neve is többször felmerült az évek folyamán!) Érkezik hát Prometheus 2012-ben, és bár az elégedetlenek szeretnek máshogy emlékezni, a fogadtatás jó volt (a Filmvilágban is). Nem kirobbanóan jó, nem csodálatos, nem eksztatikus, de összességében mindenképpen pozitív. Az Erich von Dänikenes okoskodások, és úgy általában a lapos filozofálás persze okkal zavart sokakat, ám a film – nagyon helyesen – képes volt távolságot tartani A nyolcadik utas: a Haláltól, és sci-fi-kalandként korrektül működött. „Ridley néha Nietzschének képzeli magát, de sci-fit rendezni azért még tud.” – gondolhattuk, és ez jó is volt így. Abban azért titokban bíztam, hogy az elkerülhetetlen folytatást már nem ő dirigálja, és ezt az isten-ember témakört leveszik a napirendről. Csalódnom kellett, az Alien: Covenant már a címével is jelzi, hogy a régi szép idők nem térnek vissza, de sebaj, a Mentőexpedíció nem volt rossz, hát legfeljebb kapunk a sorozat (egyik) atyjától egy újabb bölcselkedős űrhentelést – mi sülhet el rosszul?

MINDEN.

alien.gif

Visszatérve gyorsan a sorozat atyjaihoz: A nyolcadik utas természetesen Ridley Scott rendezése és neki kulcsszerepe volt a minőségében-sikerében, de önmagában Ridley Scott kevés lett volna ahhoz a filmtörténeti mérföldkőhöz. Nagyon kevés. Kellett Dan O’Bannon egyszerűségében nagyszerű sztorija, Moebius látványötletei, Jerry Goldsmith zenéje, Derek Vanlint operatőri munkája, a John Hurthöz hasonló remek színészek elhivatottsága, és nem utolsó sorban H. R. Giger szörnyterve. Azért pont őket említem (és elnézést mindenkitől, aki kimaradt), mert elsősorban ők pöröghetnek most maximális fordulatszámon a sírjukban, bár én szegény Bill Paxton nyugalmáról sem vagyok teljesen meggyőződve.

230 milliós bevétel ide, kedvező (érthetetlenül kedvező!) kritikák oda, az Alien: Covenant nem csak Ridley Scott – inkább vélt, mint valós – auteri mivoltát teszi végképp kérdőjelessé, de szegény Idegennek is olyan gyomrost visz be, amilyet saját sorozatában az Alien 4 – Feltámad a Halál durván elszúrt vége óta nem kapott.

Az Alien: Covenant nem pusztán egy elcseszett sci-fi-horror, hanem egy büszke, akaratlan önparódia (vagy inkább travesztia), ami egyértelművé teszi, hogy a rendezője – akit éppenséggel Ridley Scottnak hívnak, de valójában akárki lehetne – bármilyen biztonsággal is mozog a felszínen, az Alien-filmeknek pont a lényegét nem érti.

Egy jó Alien-filmhez ugyanis nem kell olyan sok, sőt, bizonyos értelemben kifejezetten kevés kell egy jó Alien-filmhez: egyszerű történet (szörny[ek] kontra emberek [jellemzően Ellen Ripley-vel az élen]), markáns karakterek (akiket remek karakterszínészek alakítanak), az Alien maga, és persze gyártói oldalról némi bölcs előrelátás (a rendező lehetőleg ambiciózus [majdnem-]pályakezdő legyen).

Erre mit kapunk?

aliencov3.jpg

Egy túlbonyolított történetet (a felállás alapvetően: emberek kontra természet, józan ész, android), jellegtelen és hiteltelen szereplőket (akiket a legjobb esetben is tehetséges, de unottan játszó színészek alakítanak – kivéve pont az androido[ka]t), az Alien legfeljebb epizódszereplő a róla elnevezett filmben, a gyártói előrelátást pedig inkább ne is feszegessük.

Scott gondosan másolja önmagát (Nyolcadik utas eleje, incl. főcím), aztán James Cameront (A bolygó neve: Halált az „irány a bolygó”-jelenetben), aztán megint önmagát (Prometheus), aztán George Lucast (!) (androidunk annyira bekenobisodott nagy magányában, hogy már öltözködésében és beszédében is jedibb a Jedinél), aztán mintha a forgatókönyvbe keveredett volna pár oldal A jogászból kihagyott ötletekből és párbeszédekből, míg végül a nagy fináléban mindent összekutyulnak mindennel, de leginkább A nyolcadik utas: a Halál, A bolygó neve: Halál és A végső megoldás: Halál utolsó 20-30 percét a tömény hülyeséggel. Menetközben kap egy főhajtást a börleszk nagy korszaka (a véren megcsúszó szereplőktől a landolóhajó felrobbanásáig tartó jelenetre Buster Keaton és Rube Goldberg egyaránt büszke lenne) és a tinihorror is (szörnyünk kicsinál egy zuhanyozó párocskát, a jelenet kivitelezése a félálomban rendezett slashereket idézi).

Scott persze leginkább a saját remekművét fosztja ki, a díszletek (és kosztümök, és kellékek, és…) gyakran kínos pontossággal másolják az első filmben láthatókat, kapunk egészen konkrét képi és zenei idézeteket, a hatás és a hangulat viszont össze sem hasonlítható: a 40 évvel fiatalabb Scott nem kapkodta el a dolgokat, viszont ügyelt a színészeire és – főleg – a feszültségre. A mai Scott az óriási sikerű sci-fi–saga legfőbb alkotójának szerepében próbál tetszelegni, akinek még a nagy MIÉRT?-ről is van némi mondanivalója, miközben nem tesz mást, csak a kassza felé kacsintgatva a lehető legnevetségesebb módon rabolja ki egykori önmagát (és nem mellesleg a követőit is). A művéről annyit elmondhatunk, hogy látványos, igen. Igaz, semmi egyedi nincs ebben a látványban, és 100 millából ugyanezzel a stábbal bármelyik reklámfilmes összehoz hasonlót (vagy jobbat), de ebbe már végképp bele se menjünk. (És abba se, hogy érdemes-e a vizuális stíluson túl, „tartalmi” oldalról közelíteni Ridley Scott „auter”-höz, vagy ez ma már nevetségesebb, mint valaha.)

aliencov1.jpg

A jelentékeny siker dacára űrszörnyünk a padlóra került – legalábbis ha engem kérdeznek, és nyugodtan kérdezzenek engem! Nem félrenyúlás történt, mint Jeunet filmje esetében, melynek számtalan érdeme volt nagy hibái ellenére is. Ezúttal nem egy crossover-szériában alázták meg a jobb sorsra érdemes duplaállkapcsút holmi félkegyelmű, árnyékfetisiszta kliprendezők. Science-fiction klasszikusokért felelős Oscar-jelölt direktor szerepelt le a saját pályáján, magával rántva a gödör aljára egy bájos, ártatlan, semmiért sem felelős földönkívüli gyilkológépet.

Lehet vitázni rajta, hogy Ridley Scott virtigli szerző-e (bár szerintem egyre kevésbé érdemes), az azonban soha nem volt kérdés, hogy tehetséges filmrendező, akinek munkái – legalábbis többnyire – hűen tükrözik különleges vizuális fantáziáját. Egy ilyen személytől még nehezebb elfogadni azt a sokkoló kudarcot, amit az Alien: Covenant jelent. Ez a film annyit sem ér, mint egy ügyeskezű iparosmunka, a manapság népszerű kvázi-remake-ekhez (Star Wars: Az ébredő Erő, Jurassic World) képest pedig kifejezetten szánalmas teljesítmény – olyannyira, hogy az Élet című sci-fi, ami szintén nem egy nagy durranás, köröket ver rá.

Bízzunk benne, hogy ebből végre tanulnak azok a bizonyos döntnökök. Ridley Scott nyugodtan visszamehet látványos és érdektelen kardos-szandálos eposzokat rendezni (vagy nyugdíjba vonulhat, nem szégyen az 80 évesen!), az Alien-sorozathoz pedig visszaengedhetik az ifjú, „éhes”, bevált manírok ismétlése helyett bizonyítani akaró tehetségeket, akik anélkül képesek gazdagítani az Alien-univerzumot, hogy közben erőszakot tennének rajta. Vagy kaphatna esélyt legalább egy jó ízlésű mesterembert, aki ugyan nem próbál sem eredeti, sem zseniális lenni, de legalább a nosztalgiát és az üres filozofálást is kerüli, miközben gond nélkül képes megrendezni egy ütős sci-fi-horrort, ha éppen arról van szó.

aliencov2.jpg

Ellenkező esetben sanszos, hogy végleg eltemethetjük a Halált.

[Egyszerűen képtelen voltam elhinni, hogy ez a film ennyire rossz lett, ezért a cikk megírása után még egyszer megnéztem. A véleményem érdemben nem változott, ezért az íráson sem változtattam, legfeljebb annyit jegyeznék meg, a David felbukkanásától a menekülésig tartó részben akad pár kép, ami méltó Ridley Scott jó híréhez, és más kezében talán az isten/ember – android/teremtmény gondolatkör sem ennyire erőltetetten és idegesítően jelent volna meg. Csakhogy ez még mindig kevés, nagyon kevés. – OD]

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9612725828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leadfoot 2017.08.08. 20:43:05

Annyira nem voltam kiborulva, de nem érdemel többet, annál a 6,5 pontnál, amin az IMDb-n áll.

Az alap, hogy az Alien és Aliens filmeket majmolja, ez nekem is feltűnt. Nem annyira egy-az-egyben koppintás, mint a Star Wars Ep. VII, de majdnem.

A leírtakon túl:
- Mikor bemennek a Mérnökök városába, senkinek sem jut eszébe megkérdezni, mégis, ki az a sok halott?
- A film végi csavar teljesen kiszámítható, egy egészen picit se lepődtem meg. Végig TUDTAM, hogy David volt az, nem Walter.
- Miután (az Aliens végére hajazó jelenetben) kinyírják a xenomorfot, senkinek nem jut eszébe megkérdezni, hogy mégis hogy került a hajóra (illetve a facehugger, amiből kikelt)?
- 2104-ben nincs megoldva a hajón, hogy ha riasztás van, lekapcsolja a zenét? Vagy olyan hangos legyen, hogy zene mellett is hallani lehessen? Vagy lámpa is jelezze? Ehhh...

Egyébként azt se szeretem, mikor túl van magyarázva egy sztori. Sokkal jobb lett volna meghagyni az előzményeket a fantáziának, erre előjönnek a megkergült android genetikai ámokfutásával. Ne már!

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.08. 21:02:58

@Leadfoot: Az Alien-sorozatban éppen az volt a szép, hogy tképpen egyik rész sem majmolta a szó szoros értelmében a korábbiakat (max. a sztori szintjén), mert ahhoz túl önállóak és tehetségesek voltak a rendezők. Erre most jön Scott, és még a betűtípust, meg annak a megjelenítését is a saját remekéből csórja! (Ezen persze még nem akadtam ki, de amikor a csávó unottan cigizni megy az idegen bolygón, már hangosan röhögtünk a haverokkal, a rakodógépes finálé lenyúlása pedig szabályosan kínos volt.)

A kérdéseid nagyon jók, és még jópár ilyet fel lehetne tenni. De mindez nem is lenne gáz, ha legalább 1 szereplővel együtt tudtam volna érezni, ha legalább 1 jelenetben lett volna némi feszültség... De semmi. Az Alien prolijaiért meg kellett a szívnek szakadnia, az A:C-nek pedig a teljes szereplőgárdája nem ér annyit, hogy feléjük bagózzak.

Az nem volt kérdés (sajnos), hogy folytatni fogják a sorozaT, de annak én speciel örültem, hogy a space jockey-hoz mennek vissza, abban volt fantázia. Ha már el kellett indulni valamerre, ez lehetett a jó irány. A mérnökök már rohadtul nem hiányoztak, de akár még a Prometheus után is lehetett volna alakítani a dolgokon... Erre megkapjuk az önmagába szerelmes robotot, amint furulyázni tanítja a tükörképét. Szóval tök jogos: Ne már!!!

moRtiZ 2017.08.09. 10:12:08

Engem szétidegesített a Covenant. Nagyon vártam, és nagyon szomorú lettem.
Igazából nem tudom megérteni hogy a Weyland hogy bírt megmaradni gigacégnek úgy, hogy rengeteg retardált dolgozik ott. pl:
- "pót" kapitány aki a nyilván nem olcsó kolonizációs misszió helyett 20000 telepessel a fedélzeten elmegy random "túrázni"
- Már a prometheus-ban is iszonyatosan idegesített, hogy tudós emberek egy idegen bolygón mi a halálért veszik le a maszkot? Mekkora esélye van már egy idegen vírus beszívásának? (be is szívták). De komolyan, nincs ilyenre protokoll?
- Hogy lehet egy kolonizációs misszió hajóvezetője annyira labilis mentálisan, hogy a 20000 telepes életét kockára teszi azért hogy az asszonnyal tudjon beszélni rádión? (80km / 40km jelenet).

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.09. 10:26:55

@moRtiZ: Pontosan! Ezeknek az embereknek biciklire sem szabadna ülni, nemhogy űrhajót IRÁNYÍTANI!
És ahogy lélektanilag megindokolták a pótkapitány döntését a bolygóra szállásról...
1. Túl vallásos, ezért NEM engedi, hogy a halott elöljáróját rendesen elbúcsúztassák. (???)
2. Amikor látja, hogy a többség leszállna a bolygóra egy régi country-dal miatt, górénknak lelkiismeretfurdalása támad 1. miatt, és inkább belemegy mindenbe, éppen csak a hibernáltakat nem ébreszti fel azzal, hogy "Hé, megjöttünk, ez sokkal jobb hely lesz nektek, mint az Origami-900!"

MI VAN??? Mindezeket egy háromszoros Oscar-jelölt ötlötte ki...

☉ ☾ 2017.08.09. 11:05:42

A legnagyobb butaság is élvezhetővé válik, ha jó színészek adják elő.
Sajnos ebben a filmben nincsenek jó színészek. Csapnivalóan amatőr az egész.

(Fassbender alakítása azért tűnhet jónak, mert faarccal kell csupán pár mondatot eljátszania, ez semmiség. De még tényleg ő a legjobb.)

☉ ☾ 2017.08.09. 11:10:17

Katherine Waterston szerepeltetése pedig jó példa, hogy Ridley Scott már nem ért a szerepekhez.

Tényleg döbbenetes, hogy ennyire rossz legyen egy filmben a szerepjátszók dinamizmusa és hitelessége.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.09. 11:16:45

@☉ ☾: Teljesen azért nem értek egyet, pl. Crudup sztem alapvetően jó színész, de szerepet speciel nem írtak neki, és mintha ezt ő is észrevette volna, nem is igyekszik. 1-2 arc talán kevésbé volt szürke, de alapvetően tök jellegtelen a színészgárda, főleg az előzményekhez képest. (Még Fassbender tudott a legtöbbet kezdeni a figurájával, de neki relatíve könnyű dolga volt a Prometheus után.) Ha akár csak a Feltámad a Halál színészeire gondolok, Perlman, Hedaya stb., összeszorul a szívem. Scott tényleg durván elkúrta a castingot, de a színészvezetést is, és hogy milyen forgatókönyvre mondott áment... tragikus.

moRtiZ 2017.08.09. 11:27:48

@☉ ☾: Nos igen, azért egy karizmatikus főhősnőt berakhattak volna. Waterston kb. jó volt a Harry potter film balfék női szerepére, de kb. esélye sem volt annyira jól játszani a szerepet mint Sigourney Weaver-nek. Így nem lehet női főhőst alkotni.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.09. 11:34:30

@moRtiZ: Ezzel nehezen tudok vitatkozni. A csaj egyébként nem ellenszenves, talán még színésznek se rossz, de olyan az arca, mint egy kedves, aggódós konyhásnéninek az oviból, és ez itt nem jó belépő. Nem mérhető Weaverhez, de még a fekete csajhoz sem az AvP-ből.

orgoványi erdőjáró 2017.08.09. 11:39:35

Ismét egy csalódás. Az ébredő Erő is az volt.
Manapság már nem tudnak filmet készíteni, csak sorozatokat.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.08.09. 12:41:45

Furcsa hullámvasút élmény volt a Covenant, folyamatosan váltogatták az elégedett és csalódott érzések. Az is igaz hogy az erőssége a technikai tudás (képi világ, színészi játék) és rendkívül pregnáns kikacsintások az Aliensre. Ezzel szemben állt a sok hülye fordulat (valószínűtlenül ostoba karakterek) vagyis a Prometheus gyenge pontja és a groteszk dolgok (Alien 4).

Szóval ez 60%-ban Aliens 25%-ban Prometheus 15%-ban Alien 4.

cselaxi 2017.08.09. 12:47:31

Nekem a Hófehérke és a hét törpe (1937) a csalódás... b+

Zacskóstej 2017.08.09. 13:30:11

Letöltöttem...kár volt. Konkrétan vagy 3x belepörgettem annyira nem kötött le. A furulyázós, homoszexuális robotok...ehh. Mint egy falat kenyér úgy kellett.

- 2104-ben járunk. HIbernálás, kolonizálás, fényéveket utazó űrhajók...de M4 gépkarabélyokkal meg berettákkal lövöldöznek a fejükön usanka sapkával. (A berettát most cseréli le az amerikai hadsereg mert elavult) :)
- Miért van hogy gyakorlatilag minden szereplő egy tökéletesen életképtelen szerencsétlen hülye? Kapitányostul, pilótástul, biológusostul...
- A bolygó viszont jól nézett ki. Menő volt az erdő stb.

Leadfoot 2017.08.09. 14:51:59

@Zacskóstej: A fegyver dolgot én is akartam írni, csak kifelejtettem. Ja, és a karantén szoba a leszálló egységen annyira fasza, hogy a frissen kikelt kis fehér geci szörny egy mozdulattal kifejeli az üvegét. High-tech.

@Orosdy Dániel: Egyetértek. A színészgárdával nem volt akkora gond, mint magával a filmmel. Crudup szerintem méltatlanul mellőzött színész, McBride a kissé kovbojos beütésű pilótát simán hozza, még Waterston-t is elviseltem (bár eléggé zavaró, hogy mennyire egyértelműen Ripley 2.0-t akartak kreálni), aztán ott van még Demian Bichir, meg persze Fassbender. A többieket nem tudom, mi alapján válogatták ki, kicsit olyan volt, mintha odaszórták volna az első pár embert, aki az utcán szembejött, és vállalhatóan nézett ki.
De semmiféle szerepet nem írtak nekik.

dekoninckxx 2017.08.09. 15:09:04

@Leadfoot: még a odalent szőrös faszin rajta volt a facenyugger 5 másodpercig , ezek szerint ennyi idő is elég, hogy lepetézzen.
Én most láttam másodjára, nem egy rossz film. Számomra az volt a legidegesítőbb, hogy a sok hülye rá se csodálkozott arra, hogy egy idegen civilizációt, ill annak a romjait találták meg...

hunter84 2017.08.09. 15:17:50

Nekem például egy későbbi Scott interjúból kellett megtudnom, hogy David nem is a mérnökök egyik bolygóján pusztított, hanem akik ott lent meghaltak, azok egy másik faj volt, a mérnököket a Covenant folytatásában tervezte újra előhozni. WTF?

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.09. 15:28:38

@hunter84: Érdemes megnézni az Honest Trailers-féle Alien: Covenant cinkelést (tegnap jött ki), egyrészt mert vicces és találó, másrészt mert utalnak benne Youtube-on elérhető kivágott jelenetekre, amik még tovább bonyolítják a már eleve túlbonyolított sztorit... (Ahhoz nem volt erőm, hogy meg is nézzem ezeket a videókat, egyelőre a film is sok volt.)

Fortress 2017.08.09. 17:32:13

Alapvetően egyetértek a poszttal, véleménnyel és értékeléssel, nagyjából nálunk is ez jött ki májusban. Mi alig 6,5 ponttal "jutalmaztuk" de ebben vastagon benne volt a Ridley Scott iránti tisztelet is. Ha ma kéne újra értékelnem, inkább csak 5 pontot adnék rá.

Billy Hill 2017.08.09. 17:48:05

Az nem nagyon derült ki, hogy mi lett Valterrel... Remélem, nem azért, mert kap saját spin-off filmtrilógiát...

Vipera01 2017.08.09. 18:49:01

Egyetértek a poszttal, mint Alien-fant, engem nagyon zavart az, hogy Scott mennyire elrontotta a saját (és még sok más alkotó) örökségét.

Az Alien - vagyis xenomorph - egy rejtélyes és halálos szörnyeteg. Egy csendes de kegyetlen gyilkológép. Csak tippelhettük, hogy mi az eredetük. Erre mit látunk?

***********SPOILER*************

EGY MEGHIBÁSODOTT, ISTENKOMPLEXUSOS ANDROID TENYÉSZTETTE ÉS NEMESÍTETTE KI ŐKET EGY FÖLDÖNKÍVÜLI VEGYSZER SEGÍTSÉGÉVEL!!!!! KOMOLYAN?????

************** SPOILER VÉGE**************

Scott túlbonyolítja a történetet, a szereplők meg harmatgyengék - kivéve Fassbendert, aki tökéletesen alakítja Davidet és Waltert. A karakterek gyengék, meg a színészek játéka is. Hogy mennyi hibát vétettek, azt leírták a fenti kommentelők.

Érdekesség: elvileg volt egy homoszexuális pár is a legénység tagjai között (a szakállas, savazott arcú hapsi és az, aki belélegezte az idegen spórát a barlangban), de nemcsak őket, hanem a többi házaspárt is olyan gyengén játszották, hogy ha nem mondták volna ki többször hogy házasok, nem jöttünk volna rá.

A filmbéli csavarok is annyira kiszámíthatóak, hogy aki legalább három horrorfilmet látott már, pontosan tudhatja, hogy a következő jelenetben épp ki fog meghalni.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.09. 20:53:45

@Vipera01: Csak egy utalás van rá ugyan, de a homoszexuális pár végül benne maradt a filmben (amikor a spóralélegző meghal, kiderül, hogy a savazott arcú volt a pasija). De ez persze se előtte, se utána nem kerül szóba, és persze jelentősége sincs.

Recensens 2017.08.09. 20:56:05

A Covenant óriási csalódás volt. A sztori egybites, Alienek sehol (mármint valódiak, nem a droid által teremtett lombik szarok) és nincs kinek szurkolni. NINCS pozitív főhős. A csaj gyenge, mint a vizezett meggysör, a férfiak nullák. Sem látvány, sem sztori, sem rémület nincs ebben a filmben.

Nietzsche_ 2017.08.09. 21:02:36

@Inceptio: pedig lehetett volna ebből akár jót is kihozni, ha kicsit többet dolgoznak a történeten és a látványvilágon. Nekem olyan, mint az öreg Scott elsiette volna és/vagy nem koncentrál volna eléggé. Mondjuk 80 évesen ez már nem is nagyon várható. Az én apám 74, de alig tud rám figyelni. Néha kétszer mondok el neki alapvető dolgokat. Pedig fiatalok gépészmérnök és felsővezető volt, gyor észjárással. Egyszerűen ebben a korban az ilyen - elvben sebes tempójú - filmek nem mennek már a 80 plusszos fickóknak.

Recensens 2017.08.09. 21:08:44

@Frank Leone 510: ........ George Miller kerek 70 évesen rendezte a Mad Max Fury Roadot. Májusban volt az amerikai bemutató (2015-ben) és Miller két hónappal előtte ünnepelte a 70-et. Mondjuk én nem is voltam elájulva a végeredménytől. De akkor is furcsa egy 70 éves pasastól egy olyan film. Szerintem nem Ridley Scott kora volt a fő gond, hanem a koncepciótlanság és a fantázia hiánya.

Vipera01 2017.08.09. 23:36:51

@Frank Leone 510: Nem az életkoron múlik, Clint Eastwood 80 éves kor fölött is jó filmeket rendez, meg nem rendezés, hanem üzlet, de mondhatnám Enzo Ferrarit vagy Bernie Ecclestone-t, akik szintén, még 80 éves koruk elmúltával is tiszta elmével vezették a vállalkozásukat.

Vipera01 2017.08.09. 23:46:48

@Orosdy Dániel: Pont ez az, hogy még ezt is gyengén ábrázolták, mert csak azt hittem, hogy csak simán haverok.
Utána néztem meg a kiegészítő elő-epizódot, és abban utaltak rá hogy azok.

cselaxi 2017.08.10. 10:29:23

@Orosdy Dániel: Amúgy nem, de ennyire érdekes a blog.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.10. 10:35:32

@cselaxi: Ez van sajnos, egy ideje nem próbálunk megfelelni minden egyes kóbor troll elvárásainak.

_Wasp_ 2017.08.10. 22:13:32

Szégyellem, de nekem pont tetszett a film. Lehet köpködni.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.10. 22:33:22

@_Wasp_: Szó sincs róla! Egyrészt nem lenne szép dolog köpködni az eltérő vélemény miatt, másrészt ha úgy vesszük, pont mi, A:C-fikázók ülünk fordítva a lovon (ld. bevétel és kritikák). De ha elmondod, közelebbről mi tetszett a filmben, megköszönöm.

_Wasp_ 2017.08.10. 22:40:53

@_Wasp_: Kellemesen borzongató volt egy olyan világ, ahol a kvázi gyanútlan szereplők halálos spórákat kavartak fel és esélytelen magányos hangyaként mászkáltak. Csíptem az android párost is, emiatt aztán bár a befejezés erősen kiszámítható volt, de valamennyire mégis ütött.

leopold józsef 2017.08.10. 23:05:31

Mítoszromboló a film az egyszer biztos,de rossznak azért nem nevezném. Na mindegy,majd az idő bebalzsamozza.

Von Hermanitz 2017.08.11. 00:31:36

Nagyon vártam ezt a filmet, aztán május végén az első vetítések egyikén néztem meg, amint lehetett, de óriási csalódtam. Nagy Alien rajongó vagyok. A kedvencem az 1986 -os feldolgozás, az Aliens. Egy 10 pontos skálán erős 8,5 - 9 pontot ér nálam. Ahhoz mérem a többi fejezetet, és kábé így látom a sorrendet:

A bolygó neve halál (Aliens - 1986) 8,5
Nyolcadik utas a halál (Alien - 1979) 8
Feltámad a halál (Alien 4.: Resurrection - 1997) 7,5
A végső megoldás: halál (Alien 3 - 1992) 7,2
Proemtheus (Prometheus - 2012) Fimtress: 7
Alien: Covenant (2017) Filmtress: 6,5
A Halál a Ragadozó ellen. (Alien vs. Predator - 2004) 6,5
A Halál a Ragadozó ellen 2 (Aliens vs. Predator: Requiem - 2008) Ft: 5,0

A lista alapján is látszódik: a versus filmeket tartom leggyengébbeknek. A Covenant nálam ezekkel van egy szinten, csupán az ultragáz Requiem versus-film van mögötte.

Hogy mi a fő bajom vele? Hogy nincs benne fantázia, nincs igazi főhős, nincs küzdelem és gyengék az alienek. Így dióhéjban. :-)

Túlélő ... 2017.08.11. 01:06:45

@arbiter elegantiarum: Körülbelül egyetértek, de a sorrend nálam picit más:

- A bolygó neve halál
- Nyolcadik utas a halál
- Alien 3.
- Alien 4.
- A Halál a Ragadozó ellen 1.
- Prometheus
- Covenant
- A Halál a Ragadozó ellen 2.

Az Alien 3 -at jobbnak tartom a 4-nél és az első versus filmet a Prometheusnál és a Covenant -nál. De az első kettővel és a sereghajtó utolsóval teljesen egyetértek.

Von Hermanitz 2017.08.11. 01:39:24

@Túlélő ...: Én ezeket a "Halál a Ragadozó ellen" marhaságokat alapból nem tartom igazi Alien filmeknek. Persze belekerülnek a listába, mert tagjai a franchise-világnak (sajnos), de teljesen más az egész. Mondjuk Paul W.S.Anderson, a Kaptár filmeknél nyújtott rendezői kvalitásai alapján tudott volna jó Alien mozit is csinálni (szerinte,), de kötötte az alapgondolat, ami helyből baromság. Mi a túrért kellett ezt a két lényt összehozni? Baromság. De a Covenantot nehéz alulmúlni az is igaz.

szúnyog?? mert nem buddha 2017.08.11. 10:30:51

Én úgy gondolom, hogy ez a film a mai trendek áldozata. 25 évvel ezelőtt mindent be lehetett rakni egy filmbe erőszakot, horrort, sztereotípiákat. A történet is végtelenül egyszerű volt, például A bolygó neve halálban, tulajdonképpen bementek és nem tudtak kijönni, erről szólt a film. Ezért is volt jó.

Manapság ilyet nem lehet. A történetet bonyolítani kell, mert akkor azt kapja, hogy Zs kategóriás. Nem lehet benne túl sok erőszak, mert akkor bemutathatatlan. Nem lehetnek benne politikailag inkorrekt dolgok, de bele kell rakni például homoszexuálisokat, stb.

És ez megöli az összes mai filmet, nem csak ezt.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.11. 11:01:38

@_Wasp_: Értem az érveidet, főleg az androidost, a spórás dolog viszont engem kifejezetten zavart, főleg azért, amit a többiek is feszegettek már (a fertőzések, paraziták stb. veszélyeire még akkor is figyelünk, ha másik országba látogatunk, nemhogy egy idegen bolygóra, akár 96%-ban hasonlít a Földre, akár nem).

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.11. 11:14:20

@arbiter elegantiarum: @Túlélő ...: Ha már listázunk:

Alien - 10/10, Workprint: 10/10*, Rendezői Változat: 10/9 (egyszer láttam csak, sokat nem tett hozzá az élményhez, viszont a tempó gyorsítása még ártott is sztem)
Aliens - 10/10 (ugyanolyan jó, csak nagyon más), Rendezői Változat: 10/10*
Alien3 - 10/7,5 (kifejezetten megszerettem az idők folyamán, de attól még ordas nagy hibák vannak benne), Bővített Változat: 10/8,5
Alien Resurrection - 10/6 (ha a klónos jelenetet és a terhes Anyakirálynő felbukkanásával kezdődő részeket nem nézem, simán megvan a 10/8 is)
Alien vs. Predator - 10/5 (guilty pleasure)
Alien vs. Predator: Requiem - 10/2 (a nagy sötétségen kívül nem sokra emlékszem belőle, de az is elég rossz volt)
Prometheus - 10/8 (Ha nem kapcsolom a sorozathoz, korrekt sci-fi, de ezt írtam is. Mondjuk még eszembe se jutott, hogy újranézzem, szemben bármelyik Alien-filmmel.)
Alien: Covenant: 10/2 (ld. fent. Végül ugyanannyit adok neki, mint a Requiemnek, mert összességében nem rosszabb, csak csalódásnak [sokkal] nagyobb)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.11. 11:17:17

@szúnyog?? mert nem buddha: Azért ez csak megszorításokkal igaz.Pl. a Mad Max: Fury Road is egyszerű, mint a kő, mégis működik minden szempontból.

_Wasp_ 2017.08.11. 11:20:03

@Orosdy Dániel: Abba nem érdemes belemenni, mennyire realisztikus az egész. Valahol egyébként utalás szinten úgy tűnt, nem az első bolygó ahol leszállnak, a földiek gyakorlott "kolonizátorok", és úgy tűnt a filmből, hogy a betegségek kezelésére elég nekik a leszállóban levő rendelő.

Az alieneket egyébként nem az android "nemesítette" ki, az általunk ismert alien a filmben a földönkívüli trutymó és valami élő szervezet kölcsönhatásának az eredménye volt, márpedig a földönkívüli trutymót pont azok állították elő, akiknek a nyakába lett isteni igazságszolgáltatásként öntve.

_Wasp_ 2017.08.11. 11:21:45

@_Wasp_: Ezzel nem védeni akarom a film realizmusát (még egyszer megemlítem) csak érdemesnek tartottam arra, hogy nálam miért nem 2/10 meg hasonló pontszámot kapott, hanem simán nézhető 7/10 környékét.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.11. 11:48:42

@_Wasp_: Én sem a realizmust akarom feszegetni (sci-finél ez eleve necces), azt már annál inkább, hogy mennyire felel meg a saját maga alkotta szabályoknak (szerintem, nyilván) a film, és persze hogy mennyire felel meg a sorozat által korábban lefektetett szabályoknak. Nálam már előbbinél is elvérzik, az utóbbi pedig teljes kudarc, csak 2 példa:
1) Az Alien idején "már" relatíve komolyak a karanténszabályok, és úgy általában is óvatosak az emberek az idegen organizmusokkal -- X évvel korábban viszont a legkevésbé sem?
2) A film vége felé látható, "standard" alien(ek) kb. elpusztíthatatlanok, az egyik simán kimászik égve egy hajtóműből, és mintha a golyó sem fogna rajta/rajtuk... Hogyan passzintható ez össze az összes többi Alien-filmben látható dologgal, pl. amikor a tűz is elég egy lény sakkban tartásához? Sehogy, sajnos.

Az alien nemesítésével kapcsolatban sztem tévedsz. "Under Oram's gunpoint, David reveals that the aliens are a result of his experimenting with the black liquid as a catalyst to create a new species." (wiki) És ehhez még hozzájön mindaz, amit mutogat, a különféle alien-hibridek és Shaw boncolásának eredményei (nem látszik egyértelműen, de amikor a csaj lapozgat, ennek a rajzait nézi). Tehát a standard alien bizony David munkájának gyümölcse, a szmötyi alapján dolgozott, de kifejezetten az emberi fajra szabta a munkáját, hogy leszámoljon velük, mert "lejárt az idejük" (az emberekkel kapcsolatos ellenszenvére már a nyitójelenetében utalnak, sőt, a Prometheusból is rémlik valami).
A mérnökökkel kapcsolatban hunter84 írta ezt: "Nekem például egy későbbi Scott interjúból kellett megtudnom, hogy David nem is a mérnökök egyik bolygóján pusztított, hanem akik ott lent meghaltak, azok egy másik faj volt, a mérnököket a Covenant folytatásában tervezte újra előhozni." Szóval ha ez igaz, akkor még csak a bosszú sem a jó irányba ment, de persze pusztán a film alapján teljesen igazad van, a többi majd a folytatásból derül ki (ha lesz).

Egyébként sokan veled értenek egyet, miszerint ez egy korrekt-közepes film, és nem is annyira rossz, mint én érzem (pl. Rusznyák kolléga is ilyesmit boncolgatott a Geekz-en), dehát ízlések és pofonok, ugye. :)

Von Hermanitz 2017.08.11. 21:10:00

@Orosdy Dániel: A te listád (és rangsorolásod) az Alien fejezeteket illetően azért hasonló az enyémhez. Fő különbség a Prometheus megítélése. Nálam nagyon gyenge (6 pont körüli), csak hajszállal jobb a Covenant -nál, nálad 8-as. A többi terén hasonlóan látjuk. A Covenant leghátul.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.12. 14:46:42

@arbiter elegantiarum: Nem is állítom, hogy nagyok az eltérések, vagy hogy ezekkel az eltérésekkel bármi gond lenne. :) Egyébként sztem az AvP-filmekben lehetett volna fantázia, de jobban ki kellett volna találni az alapokat, ebben a formában tényleg nem sok értelmük volt.

Magyar Bibliatársulat 2017.08.13. 23:24:20

@Leadfoot: Azok nem a Mérnökök voltak, teljesen máshogy néztek ki.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.14. 08:50:19

@Magyar Bibliatársulat: A "teljesen" biztosan nem igaz, a legtöbben simán Mérnöknek nézték őket,

www.telegraph.co.uk/films/0/alien-covenant-spoilers-davids-plan-big-questions/

(nem is véletlenül), amíg Scott el nem kezdett kavarni azzal, hogy ezek is csak egy "telepített" faj, mint az emberé, illetve fel nem merült hogy ugyan Mérnökök, de David nem az "anyabolygójukat" irtotta ki (eleve minek írta ki őket, ha nem Mérnökök?).

www.alien-covenant.com/news/ridley-scott-explains-why-david-bombed-engineers

Ha kimerevített képeket nézel, látszik valamiféle nem túl jelentős különbség, de egy megtekintés alapján, mindenféle magyarázat nélkül simán össze lehet keverni a kiírtott furaorrú kopaszokat a Prometheus-féle furaorrú kopaszokkal, vagy kézenfekvő magyarázatot találni az eltérésre (pl. másik rassz a Mérnök-fajon belül).

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.14. 08:54:35

@Inceptio: Csak jelzem, mindhárom privát üzenetedre válaszoltam, ami eljutott hozzám, ha a válaszokat nem kaptad meg, akkor az e-mail-kapcsolattal lehet gond (vagy spam mappába kerültek ilyesmi).

Ingyonbingyom 2017.08.14. 11:34:43

Sima Zs kategória, mint a nyolcvanas években a hangyák, meg a piranha-k. Semmi sztori, idétlen csavarok, béna színészek, csak a feszeng az embere miközben nézi. Nem akartam elhinni a kritikák alapján, hogy ennyire béna, de legrosszabb várakozásaimat is messze-messze alulmúlta. Kár érte.

Jager_ 2017.08.18. 21:02:57

Covenant? Nagy csalódás volt számomra. A sztori is zsenge, de a látvány és a szereplők az igazi tragédia. Hol vannak a xenomorfok? Hol vannak a hősök, az egyéniségek? Az egész olyan, mintha Scott tartozott volna Fassbendernek és úgy törlesztett volna, hogy ráírt egy Alien filmet. Alig van képkocka ugyanis Fassbender nélkül. A két furulyázó droid meg már komikus. Olyan ez a film, mint egy falusi kísérlet az országos mozifilm utánzására, vidéki amatőrökkel. Tragédia.

Recensens 2017.08.18. 21:07:32

@Orosdy Dániel: Bekerült spambe. Nem is értem miért? 8 napja írtad, de csak most olvastam el, mikor itt láttam, hogy felvetetted: lehet a spam -ek közt is. Hát ott volt. Sajnálom. Egyébként nagyon korrekt a leveled. Köszi szépen!

Recensens 2017.08.18. 21:17:15

@Orosdy Dániel: és már én is válaszoltam :-)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.08.21. 20:05:10

@Inceptio: Vettem! Majd írok pár sort mailben is, csekkold a Spam mappát. :)
süti beállítások módosítása