Filmvilág blog

„Ez a múlt még nem múlt” - Rendezvénysorozat az 1945 bemutatójához kapcsolódva

2017. április 11. - filmvilág

1945_szemzo-filmaahangok_felol_2.jpg

Április 20-tól látható a magyarországi mozikban Török Ferenc új filmje, az 1945, amely idén februárban, a Berlinalén mutatkozott be. Szinopszis:

1945. augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés...

Április 15-ig látható Szilágyi Lenke fotóművész kiállítása a Budapest Music Centerben, ahol a film forgatása alatt készült standfotókat lehet megnézni. 

Ugyanitt, április 15-én 19 óra 30 perckor különleges összművészeti program lesz 1945 – Film a hangok felől címmel. A Moment’s Notice Trió számos európai és tengerentúli koncertje után, először áll hazai színpadra. Ifj. Kurtág György, Lukács Miklós és Gőz László előadása egyfajta élő tovább gondolása, kitágítása az 1945 című film Szemző Tibor által komponált zenei világnak. Szemző a trióhoz társulva narrátorként kalauzolja a koncert közönségét e különleges időutazáson, 1945 nyarának egyetlen napjára fókuszálva. Az akusztikus élményt a film egyes főszereplőinek jelenléte emeli, Angelus Iván táncművész és Nagy Marcell operatőr rögtönzött akciói idézik meg a film, az 1945 atmoszféráját. A rendhagyó est vizuális hátterét, Ragályi Elemér fekete-fehér képsorainak filmbeli részletei és kimaradt kockái,  illetve korabeli fotográfiák erősítik.  A látványt és a színpadi jelenlétet Török Ferenc rendezi  egységes egésszé, kapcsolódva a nemzetközi hírű zenészek előadásához. 

1945.jpg

Premier előtti vetítés és közönségtalálkozó lesz április 16-án, 18 óra 30 perckor a Puskin Moziban. Résztvevők: Török Ferenc, Szántó T. Gábor. Moderátor: Kovács Gellért. 

Április 21-én, pénteken 16 órakor a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris Osztovits Levente termében mutatja be Szántó T. Gábor író 1945 és más történetek című könyvét Török Ferenc filmrendező, valamint Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter, az 1945 című film főszereplői jelenlétében. Házigazda: Kőrössi P. József. A bemutatót 17.00-kor dedikálás követi a Noran Libro és a Kossuth Könyvkiadó közös standján.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5212417593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása