Félelem és erőszak a Spektrumon

2016. október 07. 17:18 - filmvilág

border.JPG

Október 13-án, 21 órakor mutatja be a Spektrum új, saját gyártású sorozatát. Az Erőszakos ember fő kérdése: ha a mai valóban az emberiség eddigi legbékésebb korszaka (az), akkor miért érezzük ennek pont az ellenkezőjét.

A sorozat szakértője, a Harvard Egyetem professzora, Steven Pinker, akit a Time magazin a 100 legbefolyásosabb ember közé is beválasztott, világhírű, tudományos bestseller könyvében (címe: The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined) nem keveset állít, mint hogy a modern korban a háború és az erőszak fokozatosan csökken. Olyan mai gondolkodók vélekednek a professzorhoz hasonlóan erről a kérdésről, mint Joshua Goldstein vagy épp Francis Fukuyama.

Az „Erőszakos ember” sorozat négy része az erőszakot a legkülönfélébb helyzetekben mutatja be, négy elkülönülő, mégis összefüggő részben, hogy teljes képet kaphassunk. Minden rész kulcsfigurája Pinker professzor, aki az erőszakot az emberiség teljes történetére visszatekintve, összefüggéseiben vizsgálta. A sorozat első része az öröklött génekről, a bennünket vezérlő ösztönökről szól, a második epizód teljes egészében a terror és háborúk jelenlétét kutatja. A harmadik rész a „hétköznapi”, mindennapjaink családon belüli, iskolai zaklatásairól szól, az utolsó epizódot pedig a digitális technológia és az erőszak kapcsolatának szenteli a Spektrum. Szakértők itthonról és a tengerentúlról segítenek az erőszak megértésében, köztük Csányi Vilmos etológus, Keleti Arthur IT biztonsági szakértő, de megszólal Steven Pinker mellett a szintén amerikai Philip Zimbardo, a világ egyik leghíresebb pszichológusa, a stanfordi börtönkísérlet atyja is.

A sorozat producere Lévai Balázs filmrendező, könyvszerző, televíziós újságíró, dokumentumfilm-készítő.

Íme néhány a sorozat legizgalmasabb és mindenképpen elgondolkodtató megállapításai közül, Steven Pinker professzortól:

„Az, hogy ma itt vagyunk, azt jelenti, hogy minden egyes ősünk elkerülte, hogy megöljék, mielőtt szaporodott. Eleget tudott az erőszakról ahhoz, hogy elkerülje azt, hogy erőszak áldozatává váljon.”

„Ma minden eddiginél kisebb az esélye annak, hogy egy földlakó más ember által okozott erőszakos halált haljon.”  

„Amikről a lapok véres betűkkel írnak, jobban beleégnek a tudatunkba, mint beszámolók sokkal több ember haláláról az ágyában, öregség miatt.”

 „Mivel a hírekben minden eddiginél több erőszakot mutatnak, az ember azt hiheti, hogy minden eddiginél erőszakosabb világban él. Pedig a statisztika éppen az ellenkezőjét mutatja: soha nem éltünk olyan békés korszakban, mint ma.”

„Azért érdekel bennünket az erőszak, mert az erőszak számít.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4011772405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.