80 film 22 országból - Kezdődik a 3. BIDF

2016. szeptember 23. 15:19 - filmvilág

bidf_plakat.jpg

Holnap kezdődik a BIDF, vagyis a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, amelyet idén harmadik alkalommal rendeznek meg Budapest négy helyszínén, a Premier Kultcaféban (régi Vörösmarty mozi), az Ódry Színpadon, valamint a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, és a Kazimír Étteremben.

22 ország, 80 film, 3+1 szekció

A szeptember 24-én kezdődő fesztivlon 17 európai nemzet (magyar, belga, lengyel, holland, cseh, brit, francia, olasz, orosz, svájci, svéd, finn, dán, norvég, német, litván, bosnyák) és öt Európán kívüli ország (Izrael, Dél-Korea, Egyiptom, USA, Argentína) dokumentumfilmjei mutatkoznak be.

2014 óta egyébként 280 dokumentumfilmet vetítettek le, amelyek összesen 24 ezer órán keresztül peregtek a vásznon.

A hazai és külföldi dokumentumfilmesek fesztiválján idén közel 80 alkotást mutatnak be a kilenc nap alatt. Az előre meghatározott versenyprogramok szerint a filmkészítők három különböző szekcióban mérettetik meg magukat. Több száz film közül 28 dokumentumfilm került versenybe a „Mert enyém is a titok, Mert miénk is a hatalom, Mert ő is normális” kategóriába, a „Mert rövidek is vannak” szekcióban pedig 8 film verseng majd. Jelentős hazai filmművészeti vonatkozása lesz Sára Sándor filmjeinek, és a szervezők a fiatalokat is a vásznak elé szeretnék ültetni a diákvetítések apropóján. A versenyen kívüli szekcióban az aktuál- és világpolitikai helyzettel, a menekültügyi kérdéssel kapcsolatban több mint két tucat film is helyet kapott a programban.

Mi menekültünk, Ők menekülnek, Ti menekülni fogtok

Az egyik legizgalmasabb és talán a legnagyobb várakozás előtt álló alkotások a „Menekült szekció” filmjei lesznek. Ebben a csoportban mutatják be a Berlinale díjnyertes filmjét, a Fuocoammare-t (Tűz a tengeren), amely egy 12 éves kisfiú szemszögéből mutatja meg a Lampedusa szigetére érkező menekültáradat emberi drámáit és tragédiáit.

Korrupciógyanús pénzügyminiszter, ördögűző egyház és az észak-koreai propaganda

Matrix AB címmel Andrej Babis, a csehek pénzügyminisztere is vászonra került korruptgyanús élete miatt, a politikus egyébként közel 2 milliárd eurós vagyonával a csehek egyik leggazdagabb vállalkozója is egyben. Az ördögűzés poklát és a lengyel katolikus egyház papjait mutatja be a Harcban a Sátánnal című nagy erejű dokumentumfilm, három komoly gondokkal küszködő fiatal lány történetén keresztül. Az észak-koreai propagandagépezetet leleplező dokumentumfilmje az Underthe Sun ) egy kislány úttörővé válásának pillanatait dolgozza fel egy olyan világban, ahol minden idillinek tűnik, valójában viszont minden hamis.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9811738203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.