Filmvilág blog

Türelem - Főpróba a Saul fiához

2015. május 29. - filmvilág

Június 11-én kerül a magyar mozikba Nemes Jeles László Saul fia című elsőfilmje, amely Cannes-ban a zsűri nagydíját nyerte el. A bemutatóig érdemes megnézni a rendező első rövidfilmjét, a Türelmet, amely hasonló témát dolgoz fel hasonló stílusban.

"A forma fegyelme építi a film minden pillanatát, az enigmatikus felütéstől kezdve a zárókép kicentizett szimmetriájáig. A tizenhárom perces Türelem az elmúlt évek egysnittes szemlefilmjeinek (Before Dawn, Kivégzés) sikersorozatát folytatja (operatőr: Erdélyi Mátyás). A kamera kis totállal külsőből indít, majd fokozatosan szűkítve a képkivágatot belsőbe vonul, és itt főhősének, egy rezzenéstelen arcú hivatalnoknőnek a napi rutinmunkájával járó matatását-motozását követi le. A film jó része az irodában játszódik, és a központi szereplő arcára koncentrál a külvilágot teljesen kizárva, legalábbis a zárlatig, amikor ismét nyit a kép, és világossá lesz, hogy miféle hivatalban jártunk az imént. A Türelem egyebek között abban tér el a korábbi évek egysnittes kisfilmjeitől, hogy a belső montázs kínálta lehetőségek maximális kiaknázásával készült (így formanyelvileg még a Before Dawnnál is érdekesebb), továbbá a Zányi Tamás hangmérnököt dicsérő, apró zörejekből és zajokból összeállított hangmontázsa, pazar akusztikai világa miatt. Fajsúlyos film, ráadásul nagyon merész, hiszen egy olyan témát sűrít – sikeresen – tizenhárom percbe, és mutat meg újszerű aspektusból, amiről több millió folyóméter celluloid készült már." (Pápai Zsolt, Filmvilág 2007/04)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr637502958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása