Filmvilág blog

Menekülés Twin Peaksből - Wayward Pines

2015. február 05. - Huber Zoltán

wayward-pines-agave.jpgFenyőillatú, hegyek ölelte idilli kisváros az amerikai vadon szívében, a fekete öltönyös ügynök eltűnt személyek után nyomoz. Blake Crouch, a nagysikerű Wayward Pines-trilógia írója szándékosan idézi meg a Twin Peaks világát, az utószóban rajongva emlékszik vissza, mennyire várta a sorozat újabb epizódjait. Az akkor még csak tizenéves szerzőt oly sok tévénézőhöz hasonlóan valósággal magába szippantotta a tökéletes kisváros sötét titkokkal teli világa és hatalmas űrt hagyott benne a Lynch kiszállása után bekövetkező minőségromlás, a méltatlanul összecsapott befejezés. Crouch eddigi legsikeresebb regényfolyama megkísérli visszahozni az ikonikus sorozat titokzatos atmoszféráját, ám mielőtt túlságosan megmelegednénk Twin Peaks takaros utcáin, a történet hajmeresztő fordulatokat vesz és egészen más irányokba száguld tovább.

Ethan Burke az erdőben tér magához, kínzó fejfájással, rejtélyes sebesülésekkel és totális amnéziával. A történet tipikus krimiként indul, majd miután fény derül hősünk személyazonosságára és a céljaira, újabb bűnügyben találjuk magunkat. Aztán egy másikban, mert a képeslapra illő kisvárosban valahogy minden túlzottan tökéletes. Az emberek egyre furcsábban viselkednek, a kedves mosoly mögött valami nem stimmel, bár egy idő után abban sem lehetünk biztosak, nem csak Burke képzeli ezeket a dolgokat. Hiszen fejsérülést szenvedett, talán nem is ügynök, csak egy skizofrén beteg, aki képtelen kiheverni a háborús traumáit. A ránk váró fordulatokkal újabb zsánerek kerülnek a képbe és az addigi események is más megvilágításba kerülnek. Az első rész olyan nyugvóponton fejeződik be, ahol sok mindent megértünk és lezárulnak az elindított szálak, de az előzményekről és a következményekről többet szeretnénk tudni. A folytatásra nem is kell sokat várni, a kiadó a következő hónapokban megjelenteti a trilógia másik két darabját.

Crouch könnyedén és lendületesen ír. Takarékos stílusával pillanatok alatt feszült atmoszférát teremt és jó ütemben adagolja a fordulatokat. A Wayward Pines első felvonásának talán legnagyobb erénye, hogy az író rendkívül elegánsan kacskaringózik a különböző irodalmi- filmes- és televíziós előképek között. Az említett Lynch-párhuzamok mellett az X-akták és a Lost hangulataival találkozhatunk, az irodalmi hagyományokat tekintve King, Dick és H.G. Wells hatása egyértelmű. Crouch érezhetően nagy mozirajongó és behatóan ismeri a válaszott alzsánerek csúcsműveit. Klasszikus krimi, paranoia-thriller, túlélő-horror és tudományos fantasztikum váltják egymást. A könyv lapjain egymástól látszólag távol eső mozik képei derengenek fel, a széles spektrum egyik végén A vesszőből font ember, a másikat a Rambo első része található.

wayward-pines.jpg

A Wayward Pines legnagyobb előnye egyben a hátránya is. A könyv folyamatosan meg akarja lepni az olvasóját és a cél érdekében bármire hajlandó. Crouch egyetlen percre sem veszi magát komolyan és büszkén használja az olcsó ponyvákra jellemző, akár kimondottan hatásvadász megoldásokat. Folyamatosan emeli a tétet, a hős állandó életveszélyben, a fizikai teljesítőképessége határán kénytelen cselekedni és végül olyan szenzációs titokra bukkan, amire biztosan senki nem gondol majd. Egyik csavartól a másikig sodródunk, a figyelmet elsősorban a fizikai történések, akciók kötik le. A figurák éppen ezért nem kimondottan összetettek és nem fogunk éjszakákon át agyalni a sztori felkavarta kérdéseken. Crouch némi zöld üzenetet azért becsempész a fináléba, mégsem tesz úgy, mintha a csavarok mögött az amerikai álom vagy a kertvárosi lét kritikáját szeretné megfogalmazni. Ez a könyv amolyan fast food: nem éppen fajsúlyos darab, de cserébe könnyen fogyasztható és rendkívül szórakoztató.

A sztori korábban már bevált panelekből építkezik, ám olyan ügyesen váltakoznak, hogy nem érezzük elhasználtnak őket. A Fox nem véletlenül vásárolta meg a trilógia megfilmesítési jogait, a Wayward Pines eszményi sorozat-alapanyag és már májusban érkezik is az első évad. Bár a húzónévként emlegetett M. Night Shyamalan inkább riasztó tényező, mellette olyan érdekes rendezők jegyzik majd az egyes epizódokat, mint Zal Batmanglij, James Foley vagy épp Antal Nimród. A színészekre sem lehet panaszunk, Matt Dillon, Melissa Leo, Toby Jones és Juliette Lewis a könyv ismeretében kitűnő választásnak tűnik. A nagy kérdés már csak az, az íróknak sikerül-e kiszélesíteni a történetet és elmélyíteni a karaktereket. Ha igen, remek sorozatnak nézünk elébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr337139741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2015.02.06. 13:34:34

Volt alkalmam elolvasni az első kettő vagy három fejezetet, amivel ugyebár az írónak úgymond "be kéne szippantania" engem a történetbe - nem sikerült. Félreértés ne essék, Crouch nem rossz író (az elmúlt hónapokban olvastam ettől rosszabb könyveket is), de nekem valahogy olyan erőltetettnek tűntek az olvasott mondatok. Nem természetesnek. Az alaphelyzet is... némi feneketlen rejtély akar lenni, miközben inkább idegesítően nyújtott rétestészta.
A párbeszédek sem nyerték meg a tetszésemet - de mondtam már, ennél sokkal silányabb könyvek is vannak. Alapjában nem rossz a sztori, csak nem is olyan magas minőségű, mint a kritikák (nem csak ez) szeretnék elhitetni velünk.

Huber Zoltán 2015.02.09. 16:16:33

@Tom Bobb: "A könyv folyamatosan meg akarja lepni az olvasóját és a cél érdekében bármire hajlandó. Crouch egyetlen percre sem veszi magát komolyan és büszkén használja az olcsó ponyvákra jellemző, akár kimondottan hatásvadász megoldásokat." - ezzel szerintem pont nem azt sugallom, hogy ez a könyv ahogy írod, "magas minőségű" :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2015.02.09. 17:27:38

@Huber Zoltán: Rendben van, értem. Csak sok kritikát olvastam manapság, ahol oda vannak ezért a könyvért - szerintem alaptalanul.
süti beállítások módosítása