Filmvilág blog

Premierek a héten

Leszbikusok, nácik, császárok

2013. október 10. - filmvilág

A HÁBORÚ CSÁSZÁRAPeter Webber (Leány gyöngy fülbevalóval, Hannibal ébredése) filmje a II. Világháború után, Japánban játszódik, ahol Douglas MacArthur parancsnok azzal bízza meg fiatal tábornokát, hogy derítse ki, vajon Hirohito császár is felelősségre vonható-e a háborús bűnök miatt.

ADÉLE ÉLETE A Cannes-i Arany Pálma legutóbbi nyertese, amelyről már a blogon is ejtettünk pár karaktert. A tunéziai származású Abdellatif Kechiche filmje egy szerelem története, 180 percben elmesélve. A két szerelmest Léa Seydoux és Adele Exarchopoulos alakítják, akik kiemelkedő teljesítményük jutalmaként maguk is átvehették az Arany Pálmát.

A Filmvilág kritikusa szerint: Az Adéle élete nem egy tétel illusztrációja, hanem a címszereplő végtelenül intim portréja, illetve egy párkapcsolat érzékeny krónikája, és mint ilyen, a rendező eddigi életművének talán leghumánusabb, legőszintébb darabja. (Baski Sándor kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

IRON SKYElhíresült sci-fi komédia a Hold sötét oldalán bujkáló nácikról, akik épp most látják elérkezettnek az időt ahhoz, hogy megtámadják a Földet. A finn Timo Vuorensola filmjének egyből a rendezői változata jutott el hozzánk.

iron sky.jpg

A Filmvilág kritikusa szerint: Az Iron Sky egzotikus darab, pláne a hazai vásznakon, nehéz lenne elvitatni tőle egyes jópofa ötleteit, a gond csupán annyi, hogy az eredmény olyan hatást kelt, mintha a film egy laborban készült volna. (Roboz Gábor kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

TEMPLOM A DOMBON – A szerb Srdan Golubovic sokszereplős drámája valós eseményeken alapul: még a bosnyák háborúban, Trebinje városában egy fiatal szerb katona saját bajtársaival került összetűzésbe, amikor megpróbált megvédeni egy bosnyák trafikost. A 12 évvel később játszódó folytatásban Golubovic bemutatja, hogy az áldozat apja, barátja, menyasszonya és az egyik gyilkos fia, hogyan élik meg a történteket.

A Filmvilág kritikusa szerint: A templom a dombon magával ragadóan erőteljes alkotás, mely ékesen igazolja, hogy a közelmúltról – különösen Európa közép-keleti és déli országaiban – nem ajánlott, hanem kötelesség beszélni. (Zalán Márk kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

FOGSÁGBAN A Felperzselt földdel Oscar-díjat nyerő kanadai Denis Villeneuve új filmjében egy családot szörnyű tragédia ér: a két legkisebb lánynak nyoma vész, valószínűleg elrabolták őket. A rendőrség be is gyűjt egy gyanúsítottat, de bizonyítékok híján elengedik. Az apa (Hugh Jackman) saját kezébe veszi a nyomozást. További szereplők: Jake Gyllenhaal,Terrence Howard, Paul Dano, Maria Bello.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr95562248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása