Filmvilág blog

Másnaposok

Tévéajánló ma éjszakára

2011. április 01. - Baski Sándor

Hangover – amerikai, 2009. Rendezte: Todd Phillips. Írta: Jon Lucas és Scott Moore. Kép: Lawrence Sher. Zene: Christophe Beck. Szereplők: Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms, Heather Graham. 100 perc.
Vetítik: HBO - 0:05


Eric Berne pszichológus főművében, az Emberi játszmákban felsorolja az alapvető férfibeszélgetés-típusokat, és bár konkrétan nem említi, biztosak lehetünk benne, hogy az „úgy berúgtam múlt éjjel, hogy semmire sem emlékszem” kezdetű diskurzus is egy népszerű, minden földrészen gyakorolt rítus, amely éppen egyidős az alkohol feltalálásával. A játszma célja, hogy a résztvevő felek egymásra licitálva bizonygassák, hogy mennyire jól érezték magukat az elmúlt éjszaka, az emlékmozaikok kollektív összeillesztgetése pedig segít elmélyíteni az ivócimborák közti macsó kötelékeket.


Hálás dolog erről a profán aktusról filmet forgatni, lévén, hogy a hasonló élményekkel felvértezett közönség maximálisan bele tudja képzelni magát a szereplők helyzetébe. A Másnaposok nem is nagyon tesz mást, mint a mindenki által ismert alapszituációt, a komédia szabályainak megfelelően, végletekig viszi. Hőseink, akik egy legénybúcsú ürügyén érkeznek Las Vegas-ba, a másnapi macskajajos ébredést követően nem csupán gyanús külsérelmi nyomokat találnak magukon – ebben még semmi rendkívüli nem lenne –, de egy tigrist is a fürdőszobában, és egy csecsemőt a szekrényben, miközben kiderül, hogy a vőlegénynek nyoma veszett.

A cselekmény előrehaladtával egyre abszurdabb részletek derülnek ki az elmúlt éjszaka történéseivel kapcsolatban, és minekutána a néző sem tud többet, mint a szerepelők, az erdőből kivezető információmorzsák felcsipegetése legalább annyira izgalmas, mint amennyire vicces maga a nyomozás. A Másnaposok három főszereplőjéből kettő humoristaként kezdte (Ed Helms, Zach Galifianakis), így a poénok időzítésével sincs gond, az pedig hogy ezek jó része politikailag inkorrekt és/vagy altesti irányultságú, az alapszituáció ismeretében teljességgel érthető, sőt indokolható. A fináléban aztán a szereplők visszatérnek a konformista, polgári életükhöz, a Las Vegas-i éjszaka dionüszoszi extázisa pedig megmarad szórakoztató férfianekdotának – ugyanez a sors vár a filmre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr682791146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.04.01. 15:11:00

"Ma estére valami Bergmant, Tarkovszkijt, esetleg Tarr Bélát szerettem volna ajánlani, helyette ezt találtam"

Bár ne találtad volna, Sanyi. :( Ez ANNYIRA gyenge film... Legalábbis a heti tévéajánló szerzője szerint. :)

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.04.01. 15:33:09

@Orosdy Dániel: Hatásvadász és alpári, de vicces. Április elsejére megteszi. :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.04.01. 15:53:46

@[bs]: A "vicces"-t legfeljebb testi erőszak hatására ismerném el, de a többség és a szerk. akarata előtt természetesen meghajolok. :)
A nonkonformistáknak (alias áprilisi ifjak) a Comedy Central műsorából ajánlom Hofi és a L'art pour l'art műsorait.

Sepsi László · http://prizmafolyoirat.com/ 2011.04.01. 16:04:49

szerintem is jóvót, a tévéajánló szerkesztőjének testi fenyítésében benne vagyok.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.04.01. 16:48:07

@Sepsi László: humánusabb megoldást ajánlok: belecsempészünk valami spéci partydrogot az italába, majd miután kidől, őt magát csempésszük bele egy rosszéletű nő- (neadjisten: férfi)személy ágyába. Reggel, amikor felébred, magától belátja majd, milyen tréfás tud lenni egy ilyen szituáció.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2011.04.01. 20:25:24

Ami azt illeti én is kedvelem, bár nagy-nagy fenntartásokkal, és reszketéssel néztem végig harmadszorra, hátha sikerült amúgy rendesen utálatosra formálni, de meg kell mondjam végül még a happy end sem tudta szétcseszni az összképet, az az utolsó nagyon boldog felkiáltás, még az sem, mert nem ott van vége, mert nem felejtették el, hogy tulajdonképpen szerethető legyen a film: két zacskó csipsz, tejföl, kóla, kis tálkában édesség - lehetőleg egy tök utálatos munkanap végére jó, laza poénok. Megnéztem kétszer, meg fogom majd harmadszorra is, mert vannak kedvenc jeleneteim..

Huber Zoltán 2011.04.01. 21:09:49

nem értitek a lényeget...ezt a filmet is a megpengetett rítus keretében kell nézni, haverokkal sörözgetve ugyanis maximálisan beteljesíti a célját, azért erre egy Tarr nem feltétlenül alkalmas (illetve az egy másik fajta buli...)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.04.01. 23:54:35

@Sepsi László: Egyetértek a testi fenyítéssel! A HETI tévéajánló szerkesztőjeként erősen kifogásolom, hogy a NAPI tévéajánló szerkesztője ilyen fostalicska komédiakísérletek propagálásával járatja le a blog tévéajánlóinak jó hírét. Viszont szép tőle, hogy még ötleteket is szolgáltat a saját megrendszabályozásához. :)
Viccen kívül: ezen a filmen egyszer tudtam elmosolyodni, amikor az Esőembert parodizálták egy beállítás erejéig. A többi szerintem egy gyengébb Így jártam anyátokkal-epizód színvonalát se érte el. De ízlések és pofonok, mint tudjuk.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.04.02. 13:47:17

Mondjuk, valamelyik okostojás rácuppanhatna a Twilight-szériára, hogy megmutassa, mi az, amitől nedvesednek a bakfisbugyik, egyben nő az értelmiség vércukorszintje...

scorsesefan 2011.04.02. 14:53:41

Jó ez, elröhögcséltem rajta én is.

Huber Zoltán 2011.04.02. 21:56:01

a Twilight-szériával már én is kísérleteztem, elnézést az önreklámért, de fiatal vagyok és kell a pénz:

kinetograf.blog.hu/2010/08/31/a_twilight_szaga
süti beállítások módosítása