Filmvilág blog

Gulliver király Oscar-díjas beszéde, Párizsból

Premierek a héten

2011. február 02. - filmvilág

GULLIVER UTAZÁSAI – Jonathan Swift klasszikusának modern adaptációjában Jack Black alakítja Gullivert, aki egy New York-i lap tudósítójaként vág neki az ismeretlennek. További szereplők: Billy Connolly, Catherine Tate, Emily Blunt, Jason Segelm, Amanda Peet. [előzetes]  

A Filmvilág kritikusa szerint: Az elsőosztályú testjátékos Jack Blackkel a címszerepben olyan Gulliver-történet született, melyben a személyiségfejlődés fontosabb a civilizációk közötti különbségeknél. (Csillag Márton kritikája a februári Filmvilágban olvasható.)
 
PÁRIZSBÓL SZERETETTEL – Pierre Morel Luc Besson forgatókönyvéből és produceri felügyelete alatt újabb Párizsban játszódó akciófilmet készített az Elrabolva után. Liam Neeson helyett ezúttal John Travolta vállalta a külföldi vendégjátékos szerepét. Egy nyers modorú amerikai titkosügynököt alakít, aki az amerikai nagykövet zöldfülű személyi titkárának segítségével egy terrorakciót próbál megakadályozni. [előzetes
 
A Filmvilág kritikusa szerint: Morel munkája éppen a címében rejlő pökhendi ígéretet nem váltja be: párizsi elegancia helyett teli szájjal röhög (kissé megkésve) a terrorizmus elleni harcon és az egész filmet a hátán cipelő karikatúrát rajzol, de ezekkel együtt is csupán műfajának átlagdarabja, amit elsősorban a túlburjánzó önirónia különböztet meg hollywoodi társaitól. (Sepsi László kritikája a februári Filmvilágban olvasható.)
 
A KIRÁLY BESZÉDE – Hat Golden Globe-, 13 BAFTA- és 11 Oscar-jelölés; elsöprő közönségsiker (teltházas vetítések Angliában; 107. hely az IMDb listáján) – Tom Hooper filmje jött, látott és körül lett rajongva. A magyar közönség szerencsére még az Oscar-gála előtt személyesen győződhet meg róla, hogy megérdemelt-e a laudáció-áradat. 
A valós eseményeket feldolgozó történet egyik főszereplője Albert herceg (Colin Firth), aki apja, V. György király halála után a trónra is esélyes lenne, de dadogása miatt nem tartja méltónak magát az ország vezetésére. Egy ausztrál születésű logopédusra (Geoffrey Rush) vár a feladat, hogy bármilyen lehetséges módszerrel, de alkalmassá tegye őfelségét a közszereplésre. A forgatókönyvet az eddig inkább tévéfilmeket és sorozatokat jegyző David Seidler, írta. További szereplők: Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Timothy Spall, Michael Gambon és Jennifer Ehle. 
 
 
A Filmvilág kritikusa szerint: Jó lenne ellesnünk valamit az ilyen filmekből, hogy hogyan lehetne kevéssé hivalkodó, minőségi történelmi drámákat készíteni saját alapanyagainkból. (Vincze Teréz kritikája a februári Filmvilágban olvasható.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr492632480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása