Filmvilág blog

Psycho

Tarantino nyomában - 19.

2010. március 16. - Orosdy Dániel

Psycho (1960) Rendezte: Alfred Hitchcock. Írta: Robert Bloch azonos című regénye alapján Joseph Stefano. Szereplők: Anthony Perkins (Norman Bates), Vera Miles (Lila Crane), John Gavin (Sam Loomis), Martin Balsam (Milton Arbogast), Janet Leigh (Marion Crane).


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

Alfred Hitchcock talán legismertebb klasszikusa, a horror-thriller műfaj alapfilmje, az egyetemes filmtörténet egyik legnagyobb hatású, leggyakrabban idézett és legfontosabb alkotása. Többet nem is érdemes írni róla. Aki nem látta még, nézze meg. Aki nem érti a felhajtás okát, nézzen utána a témának, bőven fog találni irodalmat.


Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Marion Crane (Janet Leigh) független akar lenni, hogy ne csak lopott félórákat tölthessen együtt szerelmével, Sammel (John Gavin), ezért meglopja főnöke nagyhangú ügyfelét. Útra kel a pénzzel, de kínozza a lelkiismeret, bizonytalan, fél, viselkedése a hatóság figyelmét is felkelti. Egy elhagyott motelnél áll meg éjszakára, melynek szerény, jóképű, ám némileg zavart tulajdonosa, Norman Bates (Anthony Perkins) kedvesen fogadja. Mariont a zuhany alatt állva rejtélyes női alak támadja meg késsel, a gyilkosság nyomait utóbb Norman tünteti el. Marion testvére (Vera Miles) és szeretője, valamint a pénzre hajtó magádetektív, Arbogast (Martin Balsam) nyomozásba kezd, ami a Bates Motel féltve őrzött titkának leleplezéséhez vezet.


Apró különbségekHol jön QT a képbe?

A Psycho 50 év elteltével minden idők legtöbbet idézett és parodizált filmjeinek egyike, a nevezetes zuhanyjelenet reprodukálása szinte kötelező elem horrorokban és vígjátékokban egyaránt, de a koppintások mellett készült egy hivatalos remake és több folytatás is. Nem sok olyan jelenet, beállítás, szereplő, dialógus, ötlet akad benne, amelyre más mozi még nem hivatkozott, QT javára szól azonban, hogy ezúttal sem a legelcsépeltebb elemet vette át egyik művéhez.

Amikor Marion lelép a pénzzel, kocsijával éppen annál a kereszteződésnél áll meg, amelynek zebráján főnöke (Vaughn Taylor) kel át. A férfi megismeri az alkalmazottját, meg is áll az utca közepén zavarában. Tarantino a Ponyvaregényben megismétli ezt a rövid epizódot, csak éppen nála az óráját nem sokkal korábban visszaszerző Butch (Bruce Willis) és az ekkor elintézett Vincentnek gyanútlanul kaját szállító Marsellus Wallace (Ving Rhames) akad össze véletlenül, továbbá a furcsa incidens sem kölcsönös köszönéssel és megilletődött távozással végződik. Butch és Marsellus egymásnak ugrik, ami csakhamar átvezeti a kedves nézőt Hitchcock Psycho-jából John Boorman Gyilkos túrájába (utóbbiról később ejtünk szót e rovat hasábjain).


Csak ugatsz egész nap, kicsi kutya…?Hommage, „lopás”, vagy valami más?

Egyértelműen hommage, egy apró, nem különösebben jelentős momentum átemelése, gyökeresen eltérő lezárással.

Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt


Quentin Tarantino nagyon fontos és kiemelkedő tehetségű kortárs rendező, de egyelőre még nem kelhet birokra a mozi olyan nehézsúlyú zsenijeivel, mint a pályáját a némafilm korában indító és Új-Hollywood regnálása idején záró, évtizedeken át rendezősztárként tisztelt Maestro. A Psycho kultfilmként is köröket ver a Ponyvaregényre, jelenleg ugyanis Norman Bates története olyan figurákéval játszik egy ligában, mint Charles Foster Kane vagy Scarlett O’Hara. Így a dumatúltengésben szenvedő bűnözők – bármennyire is szeretjük őket – kivételesen alulmaradtak, de az idő még ezen is segíthet. Végül is a Psycho már nagypapa lehetne, míg a Ponyvaregény csak kamaszodik.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr541842072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

semmi semmi 2010.03.16. 12:38:08

jaja tök izgi ez a sorozat, bár ez most alig múlja felül, mint a mikor okos tinik rájönnek a fórumon, hogy a NEO jelentése ONE:D

ajánlott témák:
amikor Shosanna átöltözik az estéhez, mér Bowie megy alatta
átöltözés után, mikor meglátja a csávója, egy francia színésznő nevét mondja, ti. hogy rá hasonlít, ki ő, és hogy jön a képbe?

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.03.16. 13:01:41

@semmi semmi: Azért talán lehet olyan olvasó is, akinek ez az infó újdonság volt. A rovat célja egyébként nem csak az, hogy még a LEGAPRÓBB utalásokat, referenciákat is bemutassuk QT-filmjeiből, hanem, hogy ennek apropóján kevésbé ismert filmeket mutassunk be. A Psycho ebből a szempontból nyilván kivétel. :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.03.16. 13:04:25

Luna Schlosser: Miles, do you know that "God" spelled backwards is "dog"?

Miles Monroe: So?

Luna Schlosser: It makes you think.

Miles Monroe: Luna, help me push the car.

semmi semmi 2010.03.16. 13:39:39

ok:)
(de honnan tudta QT, hogy ezek ezzel a kocsival fognak elhajtani? :DDD
www.youtube.com/user/ladygagaofficial?blend=1&ob=4)

hakaba 2010.03.16. 16:09:20

nagyon remélem, hogy nem is fog olyan irányba elcsúszni ez a QT mánia, hogy a legnagyobbakkal emlegessék együtt...
amúgy hány részes lesz ez a sorozat, hatszázhuszonnyolc? :) (erre a költői kérdésre már régóta készülök)

Huber Zoltán 2010.03.16. 16:26:00

szerintem Tarantinot lehet a legnagyobbal együtt emlegetni, mert az fajta életműépítés, amit csinál jóval több, mint kedvenc filmjei újra-összerakása. Naná, hogy még nem versenyezhet Welles vagy Hitchcock-féle legendákkal, ahhoz kell még vagy ötven év - de az már most tisztán látszik, hogy fontos új áramlatokat hozott a filmvilágba, teszik vagy nem...

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2010.03.17. 14:35:27

A legnagyobbakkal szerintem sem említhető együtt QT, de kétségtelen, hogy filmjei megkerülhetetlenek manapság. Személy szerint, műveit egyfajta interpretációnak fogom föl, így oldalamról kultúrelméleti jelentősége van inkább. Tömegkultúra dicshimnusza.
Ahogy egyszer, pont a Filmvilág írta talán a Halálbiztos kapcsán: "szemétből emelt katedrális".

gunsmoke (törölt) 2010.03.17. 16:21:30

Szeretem ezt a sorozatot, de nekem kicsit kevésnek tűnik egy ilyen "apró" triviára építeni a cikket.

Az is mindenkinek világos, hogy a Psycho a filmtörténelem talán legjobb filmje, de ez semmit nem von le a Ponyvaregény értékéből.

Egyébként az én felfogásom szerint igenis ott a helye Tarantinonak a legnagyobb rendezők között, és simán beállhat Kubrick, Welles, Hitchcock sorába.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.03.17. 17:07:52

@gunsmoke: Szerintem félreértetted a cikket. Nem állítom, hogy a Ponyvaregény értékéből levon a Psychoé. És hogy pontosan hová lehet beilleszteni QT-t, melyik sorba, egyelőre nyitott kérdés (szerintem).
süti beállítások módosítása