Filmvilág blog

Rendező a pusztában: (terep)Szemle

A hét videója

2009. szeptember 13. - Baski Sándor

A héten debütált Tóth Barnabás első játékfilmje, A rózsaszín sajt. A fiatal rendezőt eddig főként kiváló rövidfilmjeiről ismerhette a hazai filmfesztiválok közönsége. Politikai szatíráját, az Egy szavazatot már bemutattuk májusban, most a szintén Simonyi Balázzsal forgatott (terep)Szemle tekinthető meg a tovább után. A 10 perces, DV-re forgatott fekete-fehér filmben egy rendezőpalánta és operatőre helyszínt keresnek készülő alkotásukhoz. Az improvizált dialógokból kiderül, hogy egy „tipikus magyar művészfilm” van születőben, sok szenvedéssel, szimbolikus képekkel és negyedórás snittekkel. A szerzői filmesek rovására már a Valami Amerika 2 is viccelődött, de az elsőség a (terep)Szemléé. (Érdekesség, hogy a múlt héten bemutatott dán vígjáték, a Kiságyúk is ugyanezeket a húrokat pengeti.) Kár, hogy a végén kissé didaktikusan ki is mondatják a filmbéli rendezővel, hogy „engem nem érdekelnek a nézők”. 


 


A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr341379030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.13. 18:03:01

Én úgy gondolom, hogy a tehetséges fiatal filmesek ahelyett, hogy Tarr Bélával buzeráltatják/paráztatják magukat, inkább az agyukat jártatnák, és összehoznának végre egy tisztességes filmet - mert ez a Rózsaszín sajt bizony kissé híg lett. Nem fogyaszthatatlan, de túl gyorsan lejár a szavatossága. Mondjuk, a gyomrot biztosan nem üli meg, mint olykor egy-egy Tarr Béla-darab, de hát azért, pestieschen szólva: mmeccsoda különbség!! (Nem véletlen, hogy az utóbbi időben csak olyan film lett igazán jó, amelynek alkotói egyáltalán nem foglalkoztak Tarr Bélával: Gigor pl.)

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2009.09.13. 18:38:28

@efes: A Rózsaszín sajt elsőfilmnek egyáltalán nem rossz, de jogos: a fiatal rendezőknek meg kellene mutatniuk, hogy lehet igényes közönségfilmet készíteni, az lenne a tökéletes válasz. Nekem mondjuk semmi bajom Tarr filmjeivel.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.13. 19:38:49

@[bs]: Tóth Barnának viszont annál több baja van a másik TB-vel, és ezt kommunikálja is (pl, itt: www.pergokepek.hu/hu/issuearticle.aspx?GUID=b9130d8d-c26a-4cb8-99df-ed65f5b28920), ez viszont baj. Erre mondom, hogy filmet csinálni kéne, nem pofázni, meg mutogatni, eddig úgy is erről lehetett főleg felismerni a magyar filmest...

A Rózsaszín sajttal épp az a bajom, hogy az előzményekhez képest (Egy szavazat, pl.) gyenge, híg, szagtalan. A magyar mezőnyben persze ez is jó(nak tűnhet). Ezzel kapcsolatban azt hiszem, amit talán itt írt valaki az idei Filmszemle-győztes moziról: Te komolyan ezt a filmet akartad először megcsinálni??? Török Feri Moszkva tere egy igazi elsőfilm volt, szerintem. (A terepszemlét sem szerettem, amúgy.) Tóth Barnabás szerintem túlságosan is céltudatos, ő filmrendező akar lenni mindenáron, ezért már az elején olyan kompromisszumokat köt és olyan harcokba megy bele, ami nem egy jó filmes életpálya irányába vezet. Cáfoljon meg, de nem fog. :)
süti beállítások módosítása