Utolsó kommentek:

marko11 2017.03.20. 22:13:33

A filmipar lehet, hogy adós a Kádár-rendszer ábrázolásával, de a filmművészet nem! Sőt, a kritikával sem!
Makk Károly, Sára Sándor, Kovács András, Bacsó, Fábri, Gothár, Kósa.....hosszú a sora a jelentős magyar filmrendezőknek, akik még tudták, hogy a filmművészet eszközeivel is reagálni kell a társadalom problémáira.

Bejegyzés: Paár Ádám: A magyar szélsőbaloldal a filmvásznon

a nemzet fogatlan provokátora 2017.03.15. 23:30:04

Hát én meg úgy emlékszem, hogy a Kossuthkifli irtó nagy bukás lett két éve.
(A 80 huszár épp most megy a Dunán..)

Bejegyzés: Lassú ébredés - 1848 és a film

miketbeszéltek 2017.03.15. 21:50:36

@szepipiktor: Abszolút nem fedik le a történéseket. Ráadásul valóban az a kevés is a Kommunizmusban- készült, és az ő proletárforradalmi történelemszemléletük képes illusztrációja.
A korábbak közül még a Kőszívű ember fiai a legjobb, de ez egy családregény apropóján beszél csak 48-ról, és Jókai nem is mindig ítélte meg jól az eseményeket pld. Görgei szerepe. Összességében a 80 huszár talán a legjobb film, de ez kis szeletet ábrázol. Bizony kéne egy Görgei középpontú, legealább egy csatát jól ábrázoló film!

Bejegyzés: Lassú ébredés - 1848 és a film

Tristee 2017.03.15. 20:48:12

"De a magyar filmipar adós a Kádár-rendszer ábrázolásával. Érthetően erre a rendszer fennállása idején nem kerülhetett sor"

Ez úgy nem igaz, ahogy van.

Paár Ádám nem ismeri például a dokumentarista iskola képviselőinek filmjeit. Valamennyi érzékletesen ábrázolta a Kádár-rendszert.

Éppenséggel az 1990-től kezdődő kapitalista rendszer ábrázolásával adós a magyar filmipar, de ezzel adós is fog maradni.

Bejegyzés: Paár Ádám: A magyar szélsőbaloldal a filmvásznon

szepipiktor 2017.03.15. 20:19:00

Érdekes összeállítás, de most nem értem, a témával foglalkozó filmekről írsz vagy 1848 történelméről?
Mert szerintem az elkészült filmek, nem a urolsók, hanem a klasszikosok, nagy jók és lefedik a történést.
Azért érzeheted kevésnek, mert szerencsére erről és más komoly történelmi eseményekről nem divat napi tucatszarokat, sorozatokat, remake-kek sokaságát forgatni. Lelőném azt, aki a Kőszívű embert újraforgatná!
A mai fiatalok számára ez már csak a sok kötelezően tanulandó közül, a idősebbeket meg nem fogna meg új film. Pár önéletrajni mű jó lenne, de ahhao megfelelő dokumentumokra lenne szükség és ugye akkoriban még nem az intereneten posztoltuk a napi cselekedeteinket.
Tudomásul kell venni, hogy a magyar történelem aluldokumentált, a habsburgi történelemgyártás jelenti a 90%-át. Sokkal könnyebb például a franciáknak, olaszoknak.
Én nem hiányolok sok más témába vágó filmet, minden csata nem lehet egy film.
És ne filmeken kérjük számon a történelmi oktatást.

Bejegyzés: Lassú ébredés - 1848 és a film

Wregister 2017.03.12. 19:39:17

A film nagyon jo, -- de ez a hangalamondas valami eszmeletlen! 15-20 evvel ezelott, haverokkal, pizza es vorosbor mellett jo estet garantalt volna. Helyette, az akkor meg ujdonsagnak szamito Spongyabobot neztuk.

Bejegyzés: VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - Kémek, mint mi

mpl 2017.03.04. 11:37:01

Sajnos, a vilag minden katonasága azzal kezdi a "felszabadítás"-t, hogy a védtelen nőket megerőszakolja. Ez alól sem a német, sem a magyar honvédség nem volt kivétel, mint ahogy a japánok Kínában, vagy az amerikaiak Franciaországban...

Bejegyzés: Ártatlanok - Szekuláris megváltás

egysmás 2017.03.04. 06:28:23

Mentek volna a Magolnásokhoz vezekelni...

Bejegyzés: Ártatlanok - Szekuláris megváltás

átlátó 2017.03.04. 00:22:39

( Érzékeny, romantikus nép az orosz.)

Bejegyzés: Ártatlanok - Szekuláris megváltás

lajafix1 2017.03.01. 15:23:44

általános harmadikban történt a fenti eset, hogyha véletlenül középiskolára gondolnál.
Felsőben 5 osztály első hét mindenki menjen az iskolai kórusba kötelezően próbálni. nem tudom hogyan nem rémlik hogy kinyitottam volna a számat de máskor már nem kellett menni. a lányok szerették.

Gimnáziumban kaptunk egy jóságos ének zene őrültet akinek mindig összerakta m a lemezjátszót, amivel kínozta az osztály nagy részét. Kötzben mindig mosolgyott.

Nekem meg 101 év kellett hogy ki merjem énekre nyitni a számat. A gyerekek szerint inkább tartsam csukva....

Bejegyzés: Mindenki - Naiv tanmese a lázadásról

tnsnames.ora · http://liftinstinct.blogspot.com 2017.02.28. 23:19:08

@lajafix1:
Jó sztori.:) Én úgy emlékszem két (diszjunkt) világ volt. Volt a kórusos, zenés világ, és volt az amit te is mondasz. Én az utóbbiban voltam (kórusénekléses kapcsolódásom jóval később jött). A vicc az, hogy én úgy emlékszem nem a zenével önmagával volt a baj, hanem a módszerekkel, figurákkal, az egésznek a "leértékeltségével/cikiségével".
Még a híres Eötvös Gimiben is nagyon durva sztorik estek meg. Az én osztálytársaim konkréten sírásba kergettek egy ének tanárnőt. Volt interregnum, amikor nem volt tanár se és amúgy hetekig, hónapokig bírták szegények. Tisztára mint egy néger-gettóban játszodó amcsi filmben. Mindez 1978-82 között. Bele sem merek gondolni másutt mi lehetett.

Bejegyzés: Mindenki - Naiv tanmese a lázadásról

lajafix1 2017.02.28. 22:46:42

azt hiszem harmadikosok voltunk amikor nem tudom ki találta ki vagy miért hogy az egész osztály kórusként külön fiú és lány szólamban valami komcsi ünnepen fellép a városházán tartott versenyen. Na hát ott sajnos nem lehetett kimaradni. A próbák lementek, túléltük majd jött a fellépés. Közben bejött hogy páran vörös zászlókat lengessenek és kiáltunk valami kurva nayg színpadra, na majd jött a pofára esés. szétesett az egész. Svédország nem volt felajánlva, de nem azért.

Szvsz az énekóráktól a fiúk 80% írtózott akkor és gondolom ma is.

Bejegyzés: Mindenki - Naiv tanmese a lázadásról

tnsnames.ora · http://liftinstinct.blogspot.com 2017.02.28. 22:45:00

Sehol se vagyunk itt, meg az index.hu, meg blog.hu úgy en block. Perceken belül eljut mindjárt 1.000-ig a hozzászólás szám, a linkelt 444-es kritikánál. Valódi diskurzussal, infóhegyekkel. Ráadásul egyik komment jobb, mint a másik (értve ez alatt, hogy nem "zaj"). Nyilván nagyon sokkal nem értek egyet, de legalább mindegyikre jó lenne válaszolni.
Úgy hogy ezt fel kell adjam ott a komment-olvasást, érdekeljen bármennyire is a téma.

Most már egészen biztos, hogy a kisfilm, könyv után kiált, annyi elemezni való benne.
:DDDD

Bejegyzés: Mindenki - Naiv tanmese a lázadásról

juzernikk 2017.02.28. 22:37:02

@Ad Dio:

" A film szerint csak tömegsport és csak közösségi zenélés szabad. Minden más bűn. Ez kirekesztő gondolat. Egyszer már kipróbáltuk, úgy hívták kommunizmus."
Nem. A film nem erről szól. A kommunizmust meg már végépp ne keverjük már bele... :-)

Egyrészt: A film arról szól, hogy a gyerekek kiállnak a vélt vagy valós igazukért.

Másrészt: Nem az a probléma, hogy a egyeseknek tátogniuk kell a győzelem érdekében. Hanem, hogy a csoportnak a versenyen való győzelem közösen elfogadottan nem olyan fontos. Lehetett volna fordítva is, hogy azt a döntést hozzák, hogy győzni akarnak és ha kell, akkor vállalják, hogy e cél érdekében pár ember tátogjon. Ha ezt a csoport elfogadja, akkor nincs probléma. Ha a tátogóknak ez nem okoz problémát, mert őket nem zavarja, akkor nem probléma. Ha zavarja őket, akkor meg lehet őket próbálni kompenzálni valahogy.

Bejegyzés: Mindenki - Naiv tanmese a lázadásról

juzernikk 2017.02.28. 22:29:27

@Ad Dio:

"Én azt kérdeztem, hogy "igazságnak" fogják-e tartani azt, ha a gyengébbek miatt veszítenek? "

Ha a csapat kommunikált és mindenki által elfogadott célja a teljesítmény és a győzelem, akkor nyilván nem fognak örülni neki, hogy "egy két gyengébb képességű játékoson ment el a meccs". Ezt azt edzőnek tudnia kell kezelni. Vagy szereznie kell jobb játékosokat vagy elfogadtatnia a játékosokkal, hogy ennyit tudunk. Ha ezt ők nem fogadják el (akár az edző önhibáján kívül), akkor jön az elégedetlenség.

Ha a csapat kommunikált és mindenki által elfogadott célja, hogy jól érezzék magukat és fontosabb a szórakozás, mint a győzelem, akkor meg nincs kérdés, mert nem lesz ebből probléma.

A legfontosabb tehát, hogy mi a csapat kommunikált és mindenki által elfogadott célja.

Bejegyzés: Mindenki - Naiv tanmese a lázadásról

lajafix1 2017.02.28. 22:26:42

@Vödör: a gonosz iskolaigazgatót eljátszanád ugye Rajnák?

Bejegyzés: Mindenki - Naiv tanmese a lázadásról

lajafix1 2017.02.28. 22:23:48

@Ad Dio: "Vajon hány évesen kell elkezdeni a közösségi teljesítményre nevelést? Azt, hogy van olyan helyzet, amikor fontosabb a közös cél, mint az egyéni jó közérzet? "

nem a tátogás a módja. avagy a cél nem szentesíti az eszközt.

" A film szerint csak tömegsport és csak közösségi zenélés szabad. Minden más bűn. Ez kirekesztő gondolat. Egyszer már kipróbáltuk, úgy hívták kommunizmus. Nem jött be."
nos a kommunizmus nem éppen a közösségről szólt a gyakorlatban, hanem pont olyan módszerekről, amiket a filmben láttunk. nagyon nem értem miért épp a kommunizmus jutott az eszedbe.

"Miért nem tudjuk elfogadni, hogy sokfélék vagyunk és a színek nem egymás ellen vannak, hanem egymást erősítik. Még akkor is ha konfliktusos a dolog." mi köze ennek egy gyerekkórushoz? Összevissza kavarsz.

Bejegyzés: Mindenki - Naiv tanmese a lázadásról