Utolsó kommentek:

Huber Zoltán 2017.01.22. 20:07:00

@Lakat Barnabás: örülünk és köszönjük! és ahogy az angolszászok mondanák: stay tuned ;)

Bejegyzés: VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - Túl a csúcson

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.01.22. 19:09:14

Ennek eleinte még az átlagnál is borzasztóbb a minősége, az eredeti hang totál elnyomja a Narrátor motyogását. De aztán ahogy nő a feszültség, úgy ő is magára talál, és azok a beszólások! "Megeszlek, te tacskó!" Hatalmas. Igazi hiánypótlás ez a rovat, de legalábbis engem kifejezetten szórakoztat. Köszönet érte!

Bejegyzés: VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - Túl a csúcson

Huber Zoltán 2017.01.22. 13:03:00

@Pic: A hangalámondás önmagában egy vadhajtás, még akkor is, ha valóban hiánypótló volt akkoriban. Igen, ezeken nőttünk fel, mert nem volt más csatorna/mód arra, hogy ezek a filmek elérjenek minket DE azért lássuk be, így visszatekintve elég mókásak ezek a cuccok. Persze, én is imádtam anno ezeket, rongyosra néztük a kazettákat, de legyünk őszinték, az idő szépíti meg a dolgot, szóval egyáltalán nem bánom, hogy ma már választhatok hangsávot/felbontást/feliratot.

Ami a rovatot illeti, a legszebb/legextrémebb/legmeglepőbb/legviccesebb pillanatok keressük, a fent látható jelenetet például azért került ide, mert csodálatos káromkodások hallhatóak benne olyan töménységben, hogy már érdemes volt külön kivágni és egy posztot írni köré. Jó sok hangalámondást végigtoltam annak idején, de a ganéj/takony/tacskó inzultálás azért nem volt hétköznapi, ahogy a sportközvetítős kilépő sem ("feszülnek az izomok, lássuk ki nyer"). De nézd meg az előző posztot, azért az se hétköznapi, hogy a narrátor felolvassa a feliratot (vagy ha igen, akkor mi maradtunk ki annak idején a jóból).

A cél elsősorban persze mégiscsak az, hogy nosztalgiázzunk és átmentsük a netre ezt a műfajt (mert igen, ez egy külön műfaj!). Hogy meg lehessen mutatni a szerencsésebb generációknak, milyen volt a torrent előtt a világ :)

No de Orosdy kolléga szebben megfogalmazta mindezt a rovatnyitó szövegében, ahhoz nincs nagyon mit hozzátenni!

Bejegyzés: VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - Túl a csúcson

Pic 2017.01.22. 12:00:14

Teljes fogalomzavar srácok.
A vadhajtás az valami olyasmi ami eltér a megszokottól, a normálistól a dolgok szokásos menetétől.

Na kérem szépen ilyen alapon az egész VHS hangalámondás dolog egy vadhajtás.

DE ha azt mondjuk, hogy a hangalámondás egy külön műfaj, ... (márpedig a cikk és annak címe alapján ezt feltételezzük) akkor a vadhajtás az a hangalámondások között is valami kirívóan durva dolog kellene legyen.

Ehhez képest ez itt kérem szépen egy teljesen normális, megszokott színvonalú, hétköznapi hangalámondás. Ezen semmi extra nincs.

Lehet, hogy egy mai tininek ez új, de nekem és kortársaimnak, akik úgymond ezen nőttünk fel "EZ" a mindennapi történelem.

Kellett az ilyen fordítás nagyon, mert akkoriban nagyon kevesen tudtak/beszéltek angolul. Nálunk a suliban is csak a diákok harmada tanult angolul. Az angolja még a jobbaknak sem volt annyira izmos, hogy értse rendesen a filmekben használt amerikai angolt, nem is beszélve a szlengről.

Azt is fontos leszögeznem, hogy mi sem voltunk hülyék. Pontosan tudtuk, hogy sokszor mennyire gáz a hangalámondás és egyes jeleneteket 10x visszatekertünk, mert a földön fetrengtünk a röhögéstől....

Amit nagyon imádtunk az a tipikus ZS kategóriás akciófilm a következő párbeszéddel

- megölted az anyámat/apámat/stb te szemét
- megdöglesz te is kurafi
- Nem! Most meglakolsz bűneidért te állat. Én foglak megölni.

Mindez ledarálva, elmotyogva a reggeli hírek vagy forgalmi dugó jelentés monotonitásával.
Imádtuk!

Nekünk anno ez jutott, de volt valami varázsa összejönni öten-hatan egy olyan havernál, akinek volt egy videomagnója meg egy 56cm-es színes tévéje.

Bejegyzés: VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - Túl a csúcson

szeme közé, laposan! 2017.01.21. 17:34:23

Legalább tucatszor láttam.

Bejegyzés: Túl a csúcson

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.01.18. 13:29:57

@fortune hai: Én az analfabétákra gondoltam célcsoportként, de a feliratellenességben is lehet valami! :D

Bejegyzés: VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - A specialista

exterminador 2017.01.18. 10:46:43

Ezen az íráson már a nyomtatott formában való megjelenésekor is erősen ráncoltam a homlokom. Szerintem nagyon zavaros és erőltetett értelmezési kísérlet.

Bejegyzés: Kozma György: Saul fia – másképp

fortune hai 2017.01.17. 19:28:58

@Orosdy Dániel: azt láttam, hogy ti raktátok fel a youtube-ra, akartam is kérdezni, hogy honnan van.
van mondjuk ma is egy létező ellenérzés a felirattal szemben, merthogy ugye olvasni kell, úgyhogy ez motiválhatta ezt is. egy ilyen szart is :)

Bejegyzés: VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - A specialista

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.01.16. 12:03:45

@fortune hai: Az egész pontos hátterét a történetnek nem ismerem, de az biztos, hogy a kazetta (egy hitelesen régi darab) egy barátomtól származik, és én digitalizáltam be személyesen, tehát ilyen értelemben nem kamu a dolog. Hogy annak idején miért csinálta így az alámondó, amit csinált, nem tudom, mindenesetre megtette, és feltehetően még a kilencvenes évek közepe táján.

Bejegyzés: VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - A specialista

Huber Zoltán 2017.01.15. 23:48:34

@fortune hai: igen, bennem is felmerült ez a dolog, sajnos a hitelességet ma már nehéz kinyomozni. nem akarom előre lelőni a poénokat, de azért találtunk olyan hangalámondós dolgokat is, amik legalább ennyire hihetetlenek ÉS valódiak :)

Bejegyzés: VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - A specialista

fortune hai 2017.01.15. 22:24:58

ez olyan, mintha egy hangalámondás-fan csinálta volna önszorgalomból, a saját szórakoztatására. legalábbis én még biztos nem találkoztam ilyesmivel, hogy a feliratot olvassa valaki.

Bejegyzés: VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - A specialista

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2017.01.13. 19:33:27

Nahát ezt a rovatot csak a legnagyobb lelkesedéssel üdvözölni tudom. Hajrá és jöjjenek azok a Vadhajtások!

Bejegyzés: VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - bevezető

rozsomák 2017.01.07. 17:03:49

"@savanyújóska: "Ha úgy igazából belegondolunk, nincs is nekünk szükségünk külső imádatra. Senki sem csodálhatna jobban minket, mint ahogy mi csodáljuk magunkat. "

Na ez igaz.. Nekünk mindig is elég volt a saját önimádatunk, soha nem bírtunk semmiféle külső kritikát - hogy mennyire is téves az önképünk :) - ilyen szempontból hasonlít Sissy is ránk, ő se bírta elviselni :) ezért se volt hajlandó 30 éves kora után fényképezőgépmester elé leülni.

Ez valóban egy érthető rokonvonás velünk, büszke magyarokkal..:)

Bejegyzés: A Sissi-filmek, és ami mögöttük van

savanyújóska 2017.01.05. 11:41:52

@rozsomák: „az egy paparazzikép”
Az, és nem is közeli, de látni rajta, hogy nem öregedett nagyon csúnyán. Az alakja megmaradt, csak az arcán látszott, hogy már túl van a bakfiskorán. Nem nézett ki semmivel se rosszabbul, mint ahogy egy hatvan éves néninek ki kell néznie, csak mint a celebek általában, ő sem bírta elviselni az öregedést. Plasztikáztatni még nem tudta magát, úgyhogy inkább nem engedett közeli képeket csinálni magáról.
Amíg egyébként tényleg szép és fiatal volt, a bécsi udvar diplomáciai fegyverként használta, nemcsak itt, hanem például az olaszoknál is.

„mert hát úgy őszintén, ki imádna minket, ha úgy igazából belegondolunk ”
Ha úgy igazából belegondolunk, nincs is nekünk szükségünk külső imádatra. Senki sem csodálhatna jobban minket, mint ahogy mi csodáljuk magunkat.

Bejegyzés: A Sissi-filmek, és ami mögöttük van