VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - Chopping mall

2017. április 28. 14:19 - Huber Zoltán

A VadHajtáSok rovat készítése közben nem egyszer felmerült már, hogy nem eredeti hangalámondásra bukkantunk, hanem rajongók által készített kortárs utánzatra. Aki követi e sorozat epizódjait, bizonyára pontosan érti és érzi a hangalámondásban felsejlő váratlan szépséget (anglománok kedvéért: collateral beauty), így aztán nem véletlen az sem, hogy akad még egy maroknyi fanatikus, aki nem hagyja veszendőbe menni az ismeretlen narrátorok munkáit. Ők azok, akik a filmtörténet és a nosztalgia jegyében VHS-kazettákat digitalizálnak és töltenek fel, illetve kifogástalan képminőségű új verziókat roncsolnak és hangalámondásokat illesztenek legendás filmekhez. A következőkben egy ilyen bizonytalan eredetű részlet látható, ami talán nem "vintage" fordítás, mégis csodálatos. Egyrészt mert pontosan olyan többletet ad a filmélményhez, ami miatt lehet szeretni az ilyen monoton szövegeléseket, másrészt pedig ezzel is szeretnénk népszerűsíteni a Chopping mall című műremeket (amit itt a Rémségek a bevásárlóközpontban szókapcsolatra magyarítottak). Ha pedig a Kedves Olvasó esetleg információval rendelkezik arról, valódi-e a felvétel, legyen szíves és ossza meg kommentben!      

Hogy mi ez az új rovat? Katt és kiderül!

Szólj hozzá!
Címkék: thriller vhs

Közösségi dokufilm a Trafóban

2017. április 28. 10:13 - filmvilág

trafodok.jpg

Színházi előadás roma civilekkel és Sárosdi Lillával az anyaságról, közösségi dokumentumfilm egy aprófalu jövőjéről, részvételi színházi előadás a menekültkérdésről és több közösségkutatás-módszertani könyv bemutatója. Április 28-án a Trafóban négy olyan projekt tetőzik, amelyek különböző részvételi kutatások során két borsodi és több baranyai településen zajlottak az utóbbi egy évben. Mit dokumentálnak egy aprófalu fantáziái a jövőről? Dokumentálhatók-e a kirekesztés hangjai? Mi a szerepe a dokumentálásnak a társadalmi témájú színházban? Ezeket a kérdéseket járják körül a programok.

SajátSzínház.org néven több civil alkotócsoport és független művész fogott össze, hogy aprófalvakban szervezzenek közösségi művészeti programokat helyi lakosok részvételével. Az alkotócsoport tagjai párhuzamosan dolgoztak a Borsod megyei Szomolyán és a baranyai Siklósbodonyban. A trafós pedagógiai és művészeti események bemutatják, miként működik és hogyan változtatható meg egyén és rendszer kapcsolata egy kistelepülésen.

Április 28-án két nagytermi programon és egy könyvbemutatón keresztül nyerhetünk betekintést a SajátSzinhaz.org társadalmi-művészeti projektekbe. Ezen kívül egy zártkörű részvételi színházi előadásra is sor kerül a házban.

Tovább
Szólj hozzá!

Prológus készült az Alien: Covenanthez (vagy epilógus a Prometheushoz)

2017. április 27. 12:05 - filmvilág

Május 18-án érkezik a mozikba az Alien: Covenant, amelyről eleinte még azt sem lehetett tudni, hogy a kritika által kevéssé kedvelt Prometheus folytatása lesz-e. (Nagyjából igen.) A Fox által kiadott prológusból sok új info nem derül ki, az egyik túlélő Shaw (Noomi Rapace) megjavítja Davidot (Michael Fassbender) és elindulnak megkeresni a Teremtőket.

1 komment
Címkék: horror teaser sci fi

Közeleg a Fagyott május

2017. április 26. 15:03 - filmvilág

Lichter Péter első egész estés avantgárd filmje, a Fagyott május hamarosan a mozivászonra kerül. A műfaji kereteket feszegető kísérleti filmet májusban három alkalommal vetíti az Art+ Cinema, illetve két kortárs művészeti galériában (a 2B Galériában és a Resident Art Galleryben) is látható lesz.

A Fagyott május a hazai vetítésekkel párhuzamosan kezdi meg külföldi karrierjét: júniusban a perui Lima Independiente Nemzetközi Filmfesztivál programjában debütál. 

A film hazai vetítései májusban:

  • május 5. (péntek), 18:30: Art+ Cinema (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.)
  • május 11. (csütörtök), 19:00: Resident Art Gallery (1061 Budapest, Andrássy út 33.)
  • május 12. (péntek), 18:30: Art+ Cinema (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.)
  • május 19. (péntek), 18:30: Art+ Cinema (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.)
  • május 24. (szerda), 19:00: 2B Galéria (1092 Budapest, Ráday utca 47.)

A vetítéseket kísérő beszélgetésekről és további részletekről a film Facebook-oldalán és az események oldalain tájékozódhatnak az érdeklődők.

A film plakátja és további információk: itt.

Szólj hozzá!

Forog a magyar skandináv krimi

2017. április 25. 15:15 - filmvilág

kulka3_pinterleo.jpg

Közel félidőnél jár a Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly második mozifilmje, a X. forgatása. A napokban fejezte be filmbéli munkáját Kulka János, aki kifejezetten élvezte a forgatást. A fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.

Kulka János elárulta, hogy nagyon várta  a X. forgatását, ami érthető, hiszen pontosan egy éve állt utoljára a kamerák előtt, és azóta nem végzett színészi munkát. Kifejezetten élvezte a forgatást, és sajnálja, hogy  gyorsan véget ért. Nagyon szerette a forgatással járó koncentrált munkát, hiszen szerepe szerint - amiről nem árulhat el semmit - a mosolygó, jókedélytől kezdve a kétségbeesett sírásig sokféle, szélsőséges állapotot kellett megélnie. 

„Izgalmasnak találtam a helyszínen összevágott jeleneteket, nagyon jónak tartom a stábot, és jólesett, hogy mindenki kedves volt hozzám” – nyilatkozta. A film rendezőjében, Ujj Mészáros Károlyban, számára az az egyik legfontosabb érték, hogy határozottak az elképzelései. Hozzátette, hogy Balsai Mónikával, akit nagyon tehetségesnek tart, öröm volt újra együtt játszani. 

Kulka János ezzel a filmmel tér vissza a vászonra. A fordulatokban gazdag történet egyik főszereplőjét alakítja majd. A X.-ben Balsai Mónika, Schmied Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs, nyomozót alakítanak majd, és a további szerepekben is olyan ismert színészeket láthatunk majd többek között, mint Básti Juli, Hámori Ildikó, Szirtes Ági, Fekete Ernő és Szabó Győző.

Szólj hozzá!

Kortárs kínaiak az Urániában

2017. április 24. 08:03 - filmvilág

kinai_filmfeszt_xuan_zang_copy.jpg

Sikerfilmekkel mutatkozik be Kína kortárs filmgyártása április 24. és 29. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezvényen fesztivál- és kasszasikerek, szám szerint négy film és négy műfaj reprezentálja a nagyközönség számára a szinte beláthatatlanul gazdag kínai filmgyártást.

Nagy kihívás néhány filmen keresztül átfogó képet adni egy olyan filmgyártásról, amely évente 300-400 filmet mutat be a mozikban. Márpedig Kína filmgyártása ilyen, 2016-ban 350 hazai gyártású filmet játszottak a kínai mozik. Nem meglepő, hogy világszerte egyre többeket izgat, hogy mi történik a földkerekség leghatalmasabb potenciális nézőközönségét kiszolgáló, gigantikus befektetési lehetőségekkel rendelkező kínai filmgyártásában. Az igazi filmrajongók persze már az úgynevezett „ötödik generáció” filmrendezőinek (Chen Kaige, Zhang Yimou) 1980-as évek végi, 1990-es évek elejei megjelenése óta tudják, hogy nagyon is érdemes odafigyelni a kínai filmekre, hiszen – ahogy azt jelentős európai fesztiváldíjak is jelezték – ekkortól Kína is bekapcsolódott a nemzetközi filmművészet vérkeringésébe. Időközben a „hatodik generáció” 1990-es években induló, politikailag az ötödik generációnál jóval provokatívabb alkotói is komoly pályát futottak be, ma pedig már előszeretettel beszélnek a „hetedik generáció” megjelenéséről is.

Tovább
Szólj hozzá!

VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - A Paso Bravo-i idegen

2017. április 21. 11:23 - Huber Zoltán

Ha valaki picit is érdeklődik a hangalámondás és úgy általában a VHS-kultúra csodálatos világa iránt, annak a kiváló Chuck Norris vs. Communism című doksit gyakorlatilag kötelező megtekintenie. Román alkotóink nem kisebb dologra vállalkoztak, minthogy visszakövették és rekonstruálták, kik és hogyan készítették a a narrált kalózkópiákat. A Ceaușescu-diktatúra levegőtlen világában a kultúrminisztérium angolul tudó alkalmazottja, nevezett Irina Nistor beszélt több száz nyugati film alá. Mivel rajta kívül elvétve csak egy-két férfi foglalkozott ilyesmivel, Romániában a hangalámondás szókapcsolat a többség számára egy kedves női hangot idéz fel.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: western vhs