Folytatódik az Inkubátor Program

2018. május 24. 16:27 - filmvilág

egy_nap_1.jpg

A Filmalap ismét meghirdette a pályakezdő rendezők első egészestés animációs, dokumentum- vagy játékfilmje elkészítését támogató pályázatát, az Inkubátor Programot. A cél a fiatal filmesek innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozásának támogatása. A jelentkezési határidő 2018. szeptember 2. 

Az Inkubátor Programra továbbra is diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhetnek, és azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. Filmötlettel (treatment) és rövid szinopszissal lehet jelentkezni szeptember 2-ig a Filmalap honlapján közzétett pályázati kiírás szerint.

A beérkezett pályázatok közül a döntőbe a szakmai előzsűri október 5-ig legfeljebb 10 filmtervet választ ki, melyek pályázati úton részesülnek a Filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásban a Filmalap fejlesztői csapatának közreműködésével. Októbertől öt hónap áll majd az alkotók rendelkezésre a forgatókönyvek elkészítésére, majd a döntősök a március végi pitchfórumon mérettetnek meg a szakmai közönség előtt. A felkészülést a Filmalap Fast Forward Programja keretében szervezett workshopok is segítik. A 10 filmterv közül legfeljebb hármat a zsűri és további kettőt a meghívott közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki. 

Tovább
Szólj hozzá!

Roger Moore: Hidegvér és irónia

2018. május 23. 22:23 - Huber Zoltán

roger_moore.jpg

Roger Moore páratlan állócsillag, az elegánsan szellemes angol úriember első számú mozgóképes ikonja. Egy éve hunyt el.

Egy sajnos immár végleg lezárult pálya összegzésekor csak a szépre és jóra illik emlékezni, ám Roger Moore életművéhez épp az a kulcs, amit általában kegyes csúsztatásokkal szokás körülírni. Az angol színész karrierje során tulajdonképp végig egyetlen típusfigurát variált és képtelen volt szabadulni a hűvösen laza gentleman nyomasztó árnyékától. A világ elsősorban a szmokingos szuperkémként ismeri, ő a „másik” Bond, a komolytalanabb, a humorosabb. Az a 007-es, akit mindig hátrébb sorolnak az Őfelsége titkos ügynökeit összemérő listákon, és akivel szemben rendre újrapozícionálják a korszerűbbnek szánt reinkarnációkat. A közönség szeretete és az anyagi sikerek ellenére hálátlan színészi sors jutott a számára, Sir Roger mégis meghatározó popkulturális jelenség tudott maradni, jóval a hangos világsikerek után is. Karizmatikus személyisége, mély önismerete és egészséges öniróniája soha nem hagyták cserben.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: portré új

Klasszikusokkal jön a Japán Filmhét

2018. május 23. 14:38 - filmvilág

japan_filmhet.jpg

A japán filmhéten ezúttal (június 4-8. között) a japán filmtörténet aranykorának tekintett ’50-es évek klasszikusaiból szemezgethetnek a Toldi mozi látogatói. A korszak két legmeghatározóbb rendezőjének, Ozu Yasujirōnak és Mizoguchi Kenjinek a remekműveit vetítik. A filmek főhősei hétköznapi emberek, akiknek a mindennapi élet drámáival kell szembenézniük. Viszontagságaik és kételyeik ellenére lankadatlan kitartásuk inspiráló példát nyújt, hogy a legmélyebb sötétségből is lehet kiút.

A filmeket japánul, angol felirattal és választható magyar hangalámondással vetítik, felújított 4K felbontásban. (A hangalámondáshoz a készülék arcképes igazolvány leadásával vehető igénybe.) A belépődíj vetítésenként 500 Ft, jegyek a Toldi mozi jegypénztárában kaphatók május 24-től.

Tovább
Szólj hozzá!

Filmvilág Podcast #24.5 - Netflix vs. Cannes, avagy a streamelés az utolsó szög a mozi koporsójában?

2018. május 21. 16:44 - filmvilág

netflix-cannes-streaming.jpg

A tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon még több Netflix által gyártott filmet is bemutattak, idén már tiltólistára kerültek ezek a produkciók. Világos, hogy mind a Fesztivál, mind a streamingszolgáltató a saját érdekeit védi, de kinek van igaza? Új adásunkban erről vitatkozunk meghívott vendégünk, Rusznyák Csaba, a Geekz főszerkesztője közreműködésével. Szóba kerül még, hogy:

 • veszélyt jelent-e a mozira a streaming felfutása,
 • mi történik, ha majd a Disney is belép erre a piacra,
 • nyerhet-e Netflix-film Aranypálmát,
 • van-e valamilyen koncepció a Netflix-filmek és sorozatok (illetve kiválasztásuk) mögött,
 • és tényleg nem fog moziba kerülni Scorsese új filmje?

A podcast régebbi epizódjai a Mixcloudon érhetőek el, de az iTunes-on is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.)    

9 komment

Díjazták Szilágyi Zsófia filmjét Cannes-ban

2018. május 20. 09:14 - filmvilág

egy_nap.jpg
A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját nyerte el Szilágyi Zsófia Egy nap címe filmje, amely egy háromgyerekes anyuka hétköznapjait mutatja be.

„Nagyon örülök ennek a díjnak, mert a fesztiválvetítéseken azon aggódtam, hogy érthető-e ez a magyar történet a nemzetközi közönségnek. Ezek szerint érthető – nyilatkozta Szilágyi Zsófia az MTI-nek. – A kritikusok megértették a filmnek a szellemi értelemben vett tétjét, azt, hogy az Egy nap kísérlet volt arra, hogy az átlagos hétköznapi valóságot, a háromgyerekes nők valóságát meg lehet-e érdekesen mutatni. A díjnak az az üzenete, hogy igen."

Tovább
Szólj hozzá!

Újra, egyetlen alkalommal moziban az ötvenéves 2001: Űrodüsszeia - Nyerj jegyet a vetítésre!

2018. május 17. 17:02 - filmvilág

2001.jpeg

Fél évszázaddal ezelőtt mutatták be minden idők egyik legnagyobb hatású sci-fi kultuszfilmjét. Az évforduló alkalmából május 21-én hétfőn 19:00 órakor különleges filmklub vetítést szerveznek a Pólus Mozi Nagytermében, ahol 120 m2-es mozivásznon láthatják a nézők Stanley Kubrick időtlen remekművét.

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán egy különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évmilliókkal később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt azonban az űrhajót irányító HAL 9000 mesterséges intelligencia alapú fedélzeti számítógép meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Tovább
Szólj hozzá!

Filmvilág Podcast #24 - A Marvel-vonaton nincsen fék?

2018. május 16. 16:56 - filmvilág

infinity_wars_mantis.jpg

A (majdnem) minden létező rekordot megdöntő Bosszúállók: Végtelen háború kapcsán ültünk mikrofon elé kielemezni a Marvel-jelenséget a Geekz főszerkesztőjével, Rusznyák Csabával. A megválaszolni próbált kérdések:

 • zseniális húzás a Végtelen háború befejezése vagy tét nélküli blöff,
 • mennyire forradalmi a Marvel univerzumépítési projektje,
 • miért szerződtet Kevin Feige blockbusterszűz rendezőket,
 • milyen hatással van a Marvel képregényes részlegére az MCU sikere,
 • az eddigi 19 Marvel-filmből melyik(ek)ből lehet műfaji klasszikus,
 • miért nem sikerült a Netflixen hasonló szuperhős-univerzumot kiépíteni?

A podcast régebbi epizódjai a Mixcloudon érhetőek el, de az iTunes-on is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.)       

3 komment