VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - Túl a csúcson

2017. január 20. 14:55 - Huber Zoltán

Ha jobban belegondolunk, a hangalámondás és a különféle események televíziós közvetítése egy tőről fakadnak: mindkét esetben egy-két ember szóban közvetíti/narrálja a képernyőn zajló történéseket. Egy rendezvény vagy meccs alatt persze a szó konkrét értelmében vett eredeti hangsávról nem beszélhetünk (csak természetes zajkulisszáról), ezért gond nélkül elfogadjuk a képek alá illeszkedő beszédet - míg egy idegen nyelvű film esetében a dolog különös hatást kelt, még akkor is, ha konkrétan egy sportesemény “közvetítése” történik hangalámondással.

Menahem Golan és Sylvester Stallone közös filmjét e hasábokon már méltattuk, ám névtelen narrátorunk fokozza a fokozhatatlant és a zárlat legendás szkander-döntőjét még az eredetinél is nagyobb élménnyé varázsolja. Csodálatos inzultálások, ragadós lelkesedés és mesterien épített feszültség, mi pedig nem spoilerezzük el a befejezést. Pontosan ott vágtuk el a videót, ahol a hangalámondás is komoly izgalmakat ígér!  

Hogy mi ez az új rovat? Katt és kiderül!

Szólj hozzá!
Címkék: akció vhs

"Amikor egy afrikai vén kecske vezeti a villamost"

2017. január 19. 14:47 - filmvilág

allampolgar6.jpg

Január 26-án mutatják be a mozik Vranik Roland (Fekete Kefe, Adás) új filmjét, Az állampolgárt, főszerepben egykori menekültekkel.

Szinopszis: Az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo) politikai menekültként él Magyarországon. Évek óta biztonsági őrként dolgozik, és legfőbb célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, ehhez azonban le kell tennie az alkotmányos alapismeretek vizsgát, melyen folyamatosan megbukik. Mari (Máhr Ágnes), a magyar-történelem szakos tanárnő segít felkészülni Wilsonnak az állampolgársági vizsgára, és tanulás közben egymásba szeretnek.

A harmadik főszereplő Shirin, a menekült perzsa lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a Marival közös lakásukban bújtatja Shirint, de a helyzet tarthatatlanná válik: a férfi választás elé kerül, döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

Dr. Cake-Baly Marcelo személyes története legalább olyan érdekes, mint a karakteréé. A tovább után ez olvasható.

Tovább
Szólj hozzá!

Istenek hajnala – Nicolas Winding Refn és a heroizmus – 2. rész.

2017. január 17. 17:41 - Szabó_Ádám

refn1.jpg

Refn első amerikai produkciója és ázsiai kitérője után a Neon démonnal folytatja transzcendens utazását. A portré első része itt olvasható.

Varázsregéi véres, traumákkal terhelt víziók az elveszett identitás kereséséről. Szimbolikus harcosai önmagukkal vívják a legnagyobb csatát és bensőjük lesz az aréna. Noha a bankrablók fuvarosa vagy a Thaiföldre szakadt amerikai drogdíler különleges képességek birtokosai, Refnt sosem a fizikai összecsapások foglalkoztatják. Ilyen értelemben maguk a szereplők is kénytelenek levetkőzni akciómozis imázsukat, és tragikus, fatalista hősökként, illő alázattal viselni passiójukat, egészen a jelképes mennybemenetel pillanatáig.

Igazi hős?
2011-es bűnfilmje, a Drive beszédes című darab: egyfelől utal a főszereplő foglalkozására, másfelől – és ez sokkal lényegesebb – az antihőst vezérlő belső indítékokat is jelöli. Refn karaktereit a tetteikről ismerjük meg. Figurái bőrébe bújtatja nézőit, a publikum az adott hőssel együtt gondolkodik, cselekszik, szeret vagy gyilkol. A hollywoodi hagyománytár gyakran elkülöníti az akciót és az érzelmek ábrázolását. Egy-egy grandiózus akciószekvencia után mintegy levezetésként jön az unalmasnak bélyegzett dialógusjelenet, jobb esetben a karaktert alapozó hosszas, kifejtő rész. Forgatókönyvírói aranyszabály: a figurák habitusát ábrázolni ildomos, nem szájba rágni. A Pusher első része száguldás közben, botladozásai során ismerteti meg a Canossa-járó kábítószerárust, 15 évvel később a Drive-ban az autós üldözés, a zsaruk kicselezése során tárul fel előttünk Refn jellemfestő módszere.

Tovább
Szólj hozzá!

Magyar filmek napja a Kino Cafe moziban

2017. január 16. 11:37 - filmvilág

A január 22-i magyar kultúra napja alkalmából kedvezményes jegyárakkal várja nézőit a budapesti Kino Cafe mozi (Szent István krt. 16.). Reggeltől estig mindkét teremben az elmúlt év legsikeresebb magyar filmjeiből látható válogatás, a jegyek vetítésenként egységesen 500 Ft-ba kerülnek. (Megvásárolhatók elővételben is, személyesen, vagy online a kinocafemozi.hu oldalon.)

A részletes program:

Nagyterem

10.30 #Sohavégetnemérős

15.00 Vad Kunság

17.00 A Lovasíjász

19.15 Anyám és más futóbolondok a családból

20.30 Ernelláék Farkaséknál

Kisterem

Tovább
Szólj hozzá!

VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - A specialista

2017. január 15. 14:03 - Huber Zoltán

Az internet emlőin felcseperedett nemzedék a hangalámondás hanyag nihilizmusát a legendás Dallas-paródiával azonosítja, holott a műfaj jóval korábban született. Legnagyobb művészei, a VHS-kalózkópiák ismeretlen narrátor hősei, akaratlanul és mintegy véletlenül, egészen különleges minőséget alkottak, szürrealista költészetté emelve a suta magyar mondatokat. A specialista alább található részlete a maga tökéletességében mutatja fel az eredeti audiovizuális matéria és a hanyagul rádobott magyar hang között indukálódó tökéletes feszültséget. Névtelen hősünk fatalista cinizmusa, az érzelmek nélkül elhadart töredékek csodálatosan ellenpontozzák az 1994-es film érzelmi csúcspontját. Megfáradt hanghordozásával a fiatalember anyaszült meztelenre vetkőzteti a hollywoodi mondatokat, groteszk majomkodásba rántja a színészi játékot, abszurd mókává lényegítve át az akciófilmet. Esernyő és varrógép találkozik véletlenül a boncasztalon és megtörténik varázs: a lét kérdéseit boncolgató szatíra lesz egy lélektelen futószalag-munkából**.

 

**Különös érdekessége e műremeknek, hogy A specialista 1994-ben készült, amikor már számtalan legális csatornán áramlottak hozzánk az amerikai filmek. A narrátoros kalózkópia létjogosultsága így erősen kérdéses, az úriember ráadásul a feliratokat olvassa fel, a narrációval elérni kívánt célcsoport így kimondottan izgalmas kérdéseket vet fel. Megannyi rejtély néhány percbe sűrítve!

Hogy mi ez az új rovat? Katt és kiderül!

6 komment
Címkék: akció vhs

VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - bevezető

2017. január 13. 16:28 - Orosdy Dániel

„Hangalámondás? Az meg mi?” – kérdezi a fiatal olvasó, és teljesen igaza van. Az n számú szinkronnal felvértezett videófájlok és az éppen megszólaló szereplő arcánál színesben megjelenő feliratok korában értelmetlennek tűnhet az, amiről már 11 éve is „kis színes a régi szép időkből” jelleggel számolt be egy bulvárhíradó.

Tovább
3 komment
Címkék: 80-as évek új vhs

Berlinben debütál Enyedi Ildikó új filmje

2017. január 13. 09:10 - filmvilág

A Cannes-ban Arany Kamerát nyert Az én XX. századom, a Bűvös Vadász, a Simon mágus, valamint Terápia tévésorozat alkotója, Enyedi Ildikó új filmjének világpremierje februárban Berlinale hivatalos versenyprogramjában lesz. A Testről és Lélekről március 2-ától fut majd a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Szinopszis: Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként - szarvasként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni?

Tovább
Szólj hozzá!