Filmvilág Podcast #19 – Az utolsó jedik

2017. december 16. 12:16 - filmvilág

sw8.jpg

Új podcastunkban megbeszéljük, hogy:

 • Az utolsó Jedik tényleg a legjobb Star Wars-film-e A Birodalom visszavág óta, vagy újabb lépés az eldisney-sedés / marvelosodás felé,
 • Az ébredő Erőnek vagy Az utolsó Jediknek sikerült-e jobban becsatlakozni az Star Wars-mítoszba,
 • rejtett remake-e az új epizód is mint J.J. Abrams filmje,
 • igaza van-e Mark Hamillnek, aki a forgatókönyv egyetlen, Skywalkert figuráját érintő döntésével sem értett egyet,
 • ki a legjobb színész és karakter a filmben,
 • van-e benne un. politikai "üzenet",
 • lehet-e indokoltan cukiskodni a gülüszemű kisállatokkal?

Akik jól megmondják: a rajongó (Borbíró András), aki eddig nem volt rajongó (Baski Sándor) és a csalódott rajongó (Huber Zoltán.) Az első 17 perc spoilermentes!

A podcast régebbi epizódjai a Mixcloudon érhetőek el, de az iTunes-on is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.)     

1 komment

A héten már kézbe is lehet fogni Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas filmjét

2017. december 12. 08:09 - filmvilág

testroleslelekrol_3d.jpgA Testről és lélekről március eleje óta látható a mozik műsorán, eddig közel 90 ezer néző váltott rá jegyet. Karácsony előtt a rajongók már DVD-n is megvásárolhatják az Arany Medve-díjas filmet. Enyedi Ildikó alkotása december 14-én kerül a boltok polcaira, a megjelenés előtt néhány nappal azonban egy dedikálás keretében már megvásárolható lesz: a Három Holló kávéházban (1052 Budapest, Piarista köz 1., bejárat a Szabad sajtó úton), december 12-én délután fél 5 és fél 6 között Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró, Muhi András és Mécs Mónika producerek, valamint Borbély Alexandra és Morcsányi Géza főszereplők várja az érdeklődőket. 

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas, Érdemes művész filmjeivel több, mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el korábban, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom, Arany Kamera díj a legjobb elsőfilmnek), Velencében (Bűvös vadász, Tamás és Juli), Locarnóban (Simon mágus, a Zsűri különdíja) és más meghatározó fesztiválokon. Legutóbbi munkája az HBO sorozata, a Terápia volt, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett. 

A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, ez az első film főszerepe, amelyért az Európai Filmakadémia a legjobb színésznő díjával tüntette ki. A férfi főszereplő Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót. 

A Testről és lélekről DVD fogyasztói ára 2990 Ft. A kiadványon lesz angol felirat, valamint a halláskárosultak számára magyar felirat, amely az Uránia Nemzeti Filmszínház támogatásával került a lemezre. A lemez extraként tartalmaz két kivágott jelenetet, két próbafelvételt összevágva, amelyben Borbély Alexandra játssza a pszichológust és Máriát is. 

December 12-én délután 16.30-17.30-ig Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró, Muhi András és Mécs Mónika producerek, valamint Borbély Alexandra és Morcsányi Géza főszereplők várja az érdeklődőket a Három Holló kávéházban (1052 Budapest, Piarista köz 1., bejárat a Szabad sajtó úton).

 

Szólj hozzá!

Nevezd a filmed a Magyar Filmdíjra!

2017. december 11. 08:02 - filmvilág

filmhet_1.jpg

A Magyar Filmakadémia Egyesület, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával 2018. február 8-11. között a Corvin moziban rendezi meg a 4. Magyar Filmhetet. A Magyar Filmdíjak ünnepélyes díjátadója március 11-én lesz. A filmalkotásaikat a filmelőállítók vagy a filmalkotók 2018. január 14-ig regisztrálhatják.

A 4. Magyar Filmhétre a 2017. január 1. – 2017. december 31. között mozi- és televízió-forgalmazásban vagy fesztiválon bemutatott filmeket lehet nevezni öt kategóriában: játékfilm, tévéfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, animáció. Egy alkotó több alkotást is regisztrálhat a 3. Magyar Filmdíjra. 

A 3. Magyar Filmdíjra benevezett filmeket a 4. Magyar Filmhéten vetítik majd a Corvin moziban.

A filmalkotásokat a filmelőállítók vagy a filmalkotók 2018. január 14-éig regisztrálhatják, nevezhetik. 

Nevezni a Magyar Filmakadémia oldalán a Nevezés menüpontban lehetséges. A Magyar Filmdíjról bővebb információ a Magyar Filmakadémia oldalán található. Kapcsolat: filmhet@magyarfilmakademia.hu 

 

Szólj hozzá!

Már hivatalosan is Borbély Alexandra a legjobb európai színésznő

2017. december 10. 08:41 - filmvilág

borbely.jpg

Tegnap este átadták az Európai Filmdíjakat Berlinben az Európai Filmakadémia több mint 3 ezer fős tagságának szavazati alapján. A legtöbb díjat idén Ruben Östlund szatírája, A négyzet vitte el, de számunkra fontosabb, hogy a legjobb színésznőnek Borbély Alexandrát, a Testről és lélekről főszereplőjét választották Juliette Binoche (Jöjj el napfény!), Isabelle Huppert (Happy End), Paula Beer (Frantz) és Florence Pough (Lady Macbeth) előtt. Gratulálunk!

A díjazottak:

Tovább
1 komment

Csak lazán – Moszkva tér

2017. december 05. 15:08 - filmvilág

moszkva-ter1.jpg

Limitált vetítéssorozatban újra moziba került Török Ferenc kultikussá vált egyetemi vizsgafilmje, ennek apropóján közöljük újra a Filmvilág 2001.szeptemberi számában megjelent kritikát.

Török Ferenc elsőfilmje 1989-ben játszódik, két korszak határán, hősei az akkori tizennyolc évesek. Csupa tiszta lap. 

Moszkva parti esték a nyolcvanas években, találkozunk az óra alatt, ki tud valami bulit. Dettó ugyanígy ment a Blahán, a Felszabon, az Örsön meg a Marxon, kit hova vonzott a körzete. A közösségi élet színtere túlnyomórészt a lakás, házhoz megy a nép színházat nézni, repülő egyetemre, '56-os megemlékezésre éppúgy, mint inni, táncolni, zenét hallgatni. Budai villa, pesti bérház, külvárosi szobakonyha egyformán megfelel a célnak, nincs egy hely, nincsenek helyek, úgy tűnt, hogy ez már így is marad, berendezkedtünk a lakásban. Csak az évtized vége felé indult meg lassan a közterek birtokba vétele, de hosszú volt az út a Rakpart klubtól a Hősök teréig.

Tovább
1 komment

Filmvilág Podcast #18 - A Viszkis

2017. december 04. 11:01 - filmvilág

viszkis.jpeg

Tizennégy évvel a Kontroll után Antal Nimród újra magyar filmet készített, ráadásul nem másról, mint a 90-es évek emblematikus bűnözőjéről, Ambrus Attiláról. Nekünk ennyi már bőven elég, hogy mikrofon(ok) elé üljünk és megbeszéljük többek közt, hogy

 • szabad-e filmet készíteni egy bűnözőről?
 • tényleg létezik (létezett-e) Ambrus-kultusz,
 • és sikerült-e Antalnak megragadni a lényegét?
 • + mi az, ami hiányzik a filmből, és mi az, amivel elégedettek vagyunk.

Közreműködtek: Baski Sándor, Huber Zoltán, Huszár András.

A podcast régebbi epizódjai a Mixcloudon érhetőek el, de az iTunes-on is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.)    

Szólj hozzá!

Kiosztották az Anilogue díjait

2017. december 03. 11:10 - filmvilág

hegyek_es_vizek.jpg

Az egész estés versenykategória győztes filmjét, A hegyek és vizek könyve című animációt Hszuan Liang és Csun Csang rendezte. A filmben egy 16 éves lányt delfinként az emberek közé küldenek beavatási szertartása részeként. Amikor bajba kerül, egy fiatalember az élete árán menti meg, ezért a lány hálából megpróbálja feltámasztani a fiú lelkét. Shelley Page, a zsűri elnöke azt mondta: a zsűrire mély benyomást tett a kínai alkotás történetének egyedülálló és varázslatos univerzuma, valamint emlékezetes és összetett karakterei. A testület szerint a rendező a két- és háromdimenziós technikát is sikerrel használta fel a szórakoztató és gazdag látványvilágú film létrehozásában.

A mezőnyben versenyzett még az iráni Teheráni tabuk, a Zombillénium belga-francia és A saját hangod című japán alkotás. Katabucsi Szunao filmje, A világ innenső végén a zsűri külön elismerését kapta, mert az alkotás érzékeny és részletes leírását adja egy japán kis közösség hétköznapjainak, amelyet mélyen érintenek a korabeli történelmi események, a második világháború. Az egész estés animációkat értékelő nemzetközi zsűri tagja volt Jacques-Rémi Girerd rendező-producer, Kimmo Sillanmikko producer, fesztiváligazgató, Shelley Page animációs tehetségkutató és Vassilis Konstandopoulos filmforgalmazó.

Tovább
Szólj hozzá!