Kirk Douglas 100 éves

2016. december 09. 15:02 - filmvilág

kirk-douglas-1967.jpgEmlékszünk még az alkoholista, tüdőbeteg Holliday dokira az Újra szól a hatlövetű westernjében? Aki minden emberi gyarlósága ellenére, férfi volt a talpán… Vagy Van Gogh-ra, a színek álmodójára A nap szerelmesében? Nem utolsósorban pedig Spartacusra, a kőkemény, de mégis emberséges rabszolgavezérre a Spartacus klasszikus szuperprodukciójában? Három felejthetetlen szerep Kirk Douglas hihetetlenül gazdag színészi életművéből, amely több mint 80 filmet számlál. A legendás színész, Hollywood nagy öregje 100 éves lett.

1916. december 9.-én született a New York-állambeli Amsterdamban. Eredeti neve: Issur Danielovitch. Szülei orosz bevándorlók voltak. 1910-ben egy Moszkva melletti kis faluból vándoroltak ki Amerikába. A kis Issur gyermekkora a legnagyobb szegénységben telt el. Hat nővére mellett egyedül ő végzett egyetemet: először a St. Lawrence-t, majd New Yorkban a Drámai Művészetek Akadémiáját. Shakespeare-t és görög tragédiákat tanult, - első szerepét a Megint tavasz van című darabban játszotta a Broadway-n.

A legmélyebb nyomorból küzdötte fel magát a csúcsra. Kiváló sportoló volt, különösen a birkózásban ért el szép eredményeket. Sikeres színházi szerepek után, 1946-ban került az Álomgyárba. Lauren Bacall – a neves színésznő – évfolyamtársa volt az Akadémián. Ő egyengette első lépéseit Hollywoodban. Sikerült meggyőznie az egyik leghíresebb hollywoodi producert, Hal B. Wallis-t, hogy nézze meg Kirk-öt a színpadon. Az előadás végén a híres filmcézár azonnal szerződtette.

Tovább
Szólj hozzá!

Tévéajánló - Péntek (12.09.)

2016. december 09. 08:00 - Orosdy Dániel

A farkas
Horváth Ádám tévéfilmje Molnár Ferenc műve nyomán Almási Évával, Márkus Lászlóval, Huszti Péterrel, Tolnay Klárival, Tábori Nórával, Bánki Zsuzsával.
Vetítik: Duna World - 11:20

Keresd a nőt!
A Farrelly-testvérek nagysikerű vígjátéka. Szereplők: Cameron Diaz, Ben Stiller, Matt Dillon, Chris Elliott, Jeffrey Tambor, Keith David, Sarah Silverman.
Vetítik: Cool - 21:10

Brüno
A showbusiness és a testiség kapcsolatát, de mindenekelőtt az ostoba előítéletesség hatalmát vizsgáló Brüno a maga „szerény” eszközeivel újraértelmezi a szatirikus vígjáték fogalmát, és megmutatja, hogy a filmtörténetben nemcsak Sly és Arnie hajlandó kaszkadőr nélkül bevállalni a legrázósabb jeleneteket. (Csillag Márton)
(Azért a Borat rajongói jóval kevesebb nagy nevetésre készüljenek, ez a film a gyengébb Sacha Baron Cohen-produkciók közé tartozik.)
Vetítik: TV2 - 22:00

Becéző szavak
James L. Brooks Oscar-díjas drámája Larry McMurtry regénye nyomán. Ez ríkat csak igazán, nem a hagymapucolás! Szereplők: Debra Winger, Jack Nicholson, Shirley MacLaine, Jeff Daniels, Danny DeVito, John Lithgow.
Vetítik: Duna - 23:35

A hegyek lánya
Dráma Fényes Alice és Greguss Zoltán főszereplésével a nemrég újra felfedezett Tormay Cécile műve nyomán.
Vetítik: Duna - 02:00

Szólj hozzá!

Tévéajánló - Csütörtök (12.08.)

2016. december 08. 08:00 - Orosdy Dániel

Vidám vasárnap
Zsurzs Éva filmje Palotai Boris regénye nyomán. Szereplők: Kállai Ferenc, Tolnay Klári, Gordon Zsuzsa, Fodor Zsóka, Bod Teréz, Benkő Gyula, Suka Sándor, Agárdy Gábor, Madaras József, Kádár Flóra, Bulla Elma, Domján Edit, Velenczey István, Tompa László, Mészáros Ági, Siménfalvy Sándor.
Vetítik: Duna World - 11:40

Rocky Balboa
Rocky méltó búcsúja a közönségtől (legalábbis főszereplőként), egyben Stallone kisszámú igazán élvezhető rendezéseinek egyike.
Vetítik: Film+ - 21:00

Éjszakai rohanás
Martin Brest (Beverly Hills-i zsaru, Egy asszony illata) igencsak szórakoztató akcióvígjátéka Robert De Niro és Charles Grodin emlékezetes alakításával.
Vetítik: Duna - 22:30

A boldogság színe
Pacskovszky József mozija "szerethető film, a maga hibáival és ellentmondásaival együtt is. Kettős vállalása talán abban áll, hogy a mai magyar valóságba ágyazva adjon elő – a leginkább a patinás francia mozikultúrára emlékeztető könnyedséggel és szellemességgel – egy lehetőleg minél több nézőt megszólítani képes történetet (sőt, történetek garmadáját), némi jótékony exhibicionizmussal felmutatva, hogy az obligát magyaros filmes eszközök nélkül is lehet érvényes esztétikai és formai megoldásokkal filmet csinálni." (Ágfalvi Attila)
Szereplők: Györgyi Anna, Desfosses Erik, Rátóti Zoltán, Todd Williams, Hábermann Lívia, Kálid Artúr, Földessy Margit, Viczián Ottó, Rudolf Teréz.
Vetítik: Duna - 00:55

Szólj hozzá!

Tévéajánló - Szerda (12.07.)

2016. december 07. 08:00 - Orosdy Dániel

Fenn az ernyő, nincsen kas
Bohák György tévéfilmje, minden bizonnyal Szigligeti Ede műve alapján. Forgatókönyv: Kardos G. György. Szereplők: Csomor Csilla, Dániel Vali, Földesi Judit, Kállay Ilona, Kézdy György, Mácsai Pál, Moór Marianna, Némedi Mari, Rubold Ödön, Schütz Ila, Szilágyi Tibor, Tábori Nóra, Tolnai Miklós.
Vetítik: Duna World - 11:35

Az utolsó út
Mármint Diana hercegnőé, az ő halálához vezető eseményekről szól ugyanis ez a tévéfilm. Főszereplő: Jennifer Morrison.
Vetítik: Story4 - 21:00

Mindszenty - Szeretlek, Faust
Pozsgay Zsolt saját, 16 éven át futó színpadi darabját adaptálta filmre. 1944-ben, a sopronkőhidai fegyházban játszódik a történet, a középpontban Mindszenty József püspök és Jávor Pál, a híres színész találkozása áll. A főszerepeket ugyanazok alakítják, akik a darabban is: Lux Ádám és Kautzky Armand. (BS)
Vetítik: Duna - 21:40

Bumeráng
Reginald Hudlin mérsékelten emlékezetes vígjátéka a társírói feladatokat is ellátó Eddie Murphy főszereplésével. További szereplők: Robin Givens, Halle Berry, David Alan Grier, Martin Lawrence, Grace Jones, Chris Rock. Zene: Marcus Miller.
Vetítik: TV2 - 22:00

Háború és béke 2. rész
"Kivel kell lefeküdnöm, hogy kikerüljek ebből a filmből?" A filmes körökben közismert bonmot-t számtalan mozihoz és személyhez társították már (Cleopatra és Liz Taylor, The Gunslinger és Allison Hayes stb.), de csak két dolog biztos vele kapcsolatban: szó szerint olvasható Terry Southern Blue Movie című regényében, és a kitüntetett sokak közé bekerült Dino De Laurentiis és Carlo Ponti hírhedten zűrös Tolsztoj-adaptációja is. A King Vidor rendezte amerikai verzió értékeit illetően ma is megoszlanak a vélemények, a stábra azonban nem lehet panasz: a kamera előtt Audrey Hepburn, Henry Fonda, Mel Ferrer, Oskar Homolka, Anita Ekberg, Herbert Lom, Vittorio Gassman, Helmut Dantine és Jeremy Brett tett ki magáért, mögött pedig Mario Soldati (társíró és  akciórendező), Irwin Shaw, Ennio De Concini (társírók), Nino Rota (zeneszerző), valamint Jack Cardiff (operatőr).
Vetítik: Duna - 23:00

Szólj hozzá!

Mozgó, lélegző szobrok - Spoileresen az Éjszakai ragadozókról

2016. december 06. 15:40 - Huber Zoltán

ejszakai_ragadozok.jpg

Egy intelligens divattervező nyilván izgalmas dolgokat tud mesélni a kifutók bizarr világáról. Aki folyamatosan modellekkel, fotósokkal és a kapcsolódó szakemberekkel dolgozik, az a filmezés alapjaival is tisztában van. A stílus- és arányérzékkel sem lehet gond, a kompozíciók, a tárgyi környezet, a ruhák, a színészek megjelenése sem lehet probléma. Tom Ford második rendezése, az Éjszakai ragadozók az első képkockától az utolsóig gyönyörű, igazi audiovizuális kényeztetés, fantasztikus színészekkel (Adams, Shannon, wow!). Ami viszont tényleg nagy meglepetés, hogy Ford úgy tud mesélni a valóságtól elsodródó amerikai kulturális elit üresen csillogó látszatéletéről, ahogyan csak nagyon kevesen. Közönségcsalogató thrillernek álcázott kíméletlen látlelete titokzatos, jéghideg és gyönyörű.

Picit hasonló a helyzet, mint annak idején a reklámfilm felől érkező Jonathan Glazer esetében. Az angol rendező első két filmjét a marketing szintén divatos közönségfilmként pozícionálta, holott a Szexi dög és a Születés pont nem a primér izgalmak miatt fontos. Az Éjszakai ragadozók sem a fordulatok vagy a cselekmény miatt érdekes, hanem ahogyan Ford a hősnőjét ábrázolja. Sajnos az alapul szolgáló regényhez nem volt szerencsém, de ami a vásznon látható, az kimondottan rejtélyes és a legkevésbé sem közönségbarát. Összeáll ugyan a történet, de a rendező folyamatosan apró törésekkel, ellipszisekkel, furcsaságokkal bizonytalanítja el a nézőt.

Tovább
Szólj hozzá!

Tévéajánló - Kedd (12.06.)

2016. december 06. 08:00 - Orosdy Dániel

Kalandok és figurák
Horváth Tibor tévéjátéka Balázs Béla műve alapján. Szereplők: Esztergályos Cecília, Gera Zoltán, Benkő Gyula, Almási Éva, Sinkó László, Tolnay Klári, Bara Margit, Borbás Gabi, Tándor Lajos, Jani Ildikó.
Vetítik: Duna World - 11:45

Viharzóna
Wolfgang Petersen katasztrófafilmje George Clooney,  Mark Wahlberg, Diane Lane, Mary Elizabeth Mastrantonio és Karen Allen főszereplésével. További szereplők: John C. Reilly, William Fichtner, John Hawkes, Michael Ironside.
Vetítik: Film+ - 20:50

Chloe - A kísértés iskolája
Atom Egoyan Az igazság fogságában után újra erotikus feszültségekben bővelkedő thrillert rendezett, ezúttal egy 2003-as francia film (Nathalie) alapján. Julianne Moore alakítja a féltékeny feleséget, aki felbérel egy gyönyörű eszkort lányt (Amanda Seyfried), hogy próbálja meg elcsábítani a férjét (Liam Neeson.) (BS)
Az érzelmességében is visszafogott drámai alapanyagot Egoyan az erotikus thriller felé mozdítja el, és ebben a közegben láthatóan nem mozog otthonosan. (Pálos Máté kritikája a Filmvilág 2011/04. számában olvasható.)
Vetítik: Viasat3 - 21:00

A kis hercegnő
Alfonso Cuarón családi mozija.
Vetítik: Story4 - 21:00

Szólj hozzá!

Visszazökkent élet – Toni Erdmann

2016. december 05. 18:08 - teszár

toni2.jpg

 „Az együgyűséget választottam. Ez az egy ügyem van, ez az egyetlenegy.” (Hamvas Béla)

Koyaanisqatsi – erre keresztelte Godfrey Reggio a debütáló moziját. Ez hopi indián nyelven annyit tesz, hogy kaotikus, korrupt élet. Angol nyelvterületen az Egyensúlyból kibillent élet, míg Magyarországon a Kizökkent világ alcímmel forgalmazták ezt az 1982-es alkotást. A Toni Erdmann ebből az alaphelyzetből indít, csak miniatürizálva: egy formaságokon alapuló, kiüresedett apa-lánya viszonyra fókuszál. A szórakozott zenetanár apa (Winfried) elhatározza, hogy személyesen veszi szemügyre kizárólag a munkájának élő, tehetős lánya (Ines) hétköznapjait. A nyugdíj előtt álló, lényeglátó Winfried rögvest észleli a probléma gyökerét: lánya életének minden kelléke rendelkezésre áll a lehető legkiválóbb minőségben, csupán az élet hiányzik belőle. Tekintve, hogy a szakrális tréfamester, a bohóc archetípusa mindig is közelebb állt hozzá, mint a polgári foglalkozása álarca, mi sem természetesebb annál, hogy kitalál magának egy parókával felvértezett, műfogsoros alteregót (lásd a film címét), amellyel visszazökkentheti a felső tízezerhez tartozó lánya kibillent, szintetikus, örömtelen droid-életét.

Tovább
Szólj hozzá!