Filmvilág Podcast #13 - Szarvasok, migránsok és egy csodaló

2017. június 27. 19:57 - filmvilág

Rekordmennyiségű, nagyjából 30 új magyar film kerül idén mozikba, 17-et ebből már be is mutattak. Új podcastünkben összegzünk, elemzünk, villámkritizálunk (külön kitérve a legfrissebb bemutatóra, a Jupiter holdjára), és egy kicsit toplistázunk is, sőt még az is kiderül, hogy ideális randifilm-e a Testről és lélekről. (Részletes tartalomjegyzék a tovább után.)

A visszajelzések, témajavaslatok jöhetnek kommentben vagy a blog.filmvilag@gmail.com címre. A podcast régebbi epizódjai a Mixcloudon érhetőek el, de az iTunes-on is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.)  

Tovább
Szólj hozzá!

Keserű aratás az Urániában

2017. június 27. 15:17 - filmvilág

holodomor.jpg

Magyarországon egyetlen alkalommal, az Urániában, június 29-én este 19 órától vetítik a Holodomor - Keserű aratás című filmet.

George Mendeluk kanadai rendező a modern kori Európa egyik legborzalmasabb tragédiáját, a harmincas évek eleji ukrán éhínség, a „holodomor” („éhhalál”) történetét mutatja be egy szerelem, Jurij és Natalka kapcsolatán keresztül. A sztálini diktatúra kegyetlen intézkedései – a kollektivizálás, a terménybeszolgáltatások, a lakosság elszigetelése – 1932-33 során megtizedelték a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági területének számító Ukrajna lakosságát. Mivel a szovjet vezetés Sztálin halála után is mindent elkövetett, hogy eltitkolja a népirtás tényét, az áldozatok pontos számát ma sem ismerjük – a történészek hét-tíz millió halottról beszélnek.

Az ukrán felmenőkkel rendelkező kanadai rendező filmje most Kanada Nagykövetsége jóvoltából egyetlen alkalommal Budapesten is látható lesz – angol nyelven magyar felirattal. A vetítésre a június 1-jén indult „Fókuszban Ukrajna” elnevezésű eseménysorozat záróakkordjanként kerül sor, amelyet Ukrajna, Kanada, Nagy-Britannia és az USA nagykövetségei szerveztek.

1 komment

Szatmári Péter az év operatőre

2017. június 26. 13:53 - filmvilág

img_0934.jpg

Átadták át a XlII. ARANYSZEM Fesztivál díjait. Az idei fesztiválon, 10 kategóriában 81 film versenyzett. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából immár harmadik alkalommal öt kategória nyertesei pénzdíjban is részesültek. A Legenda-díjat Andor Tamásnak ítélték, az Év Operatőre, Illés György-Arriszem-díjat pedig a Kincsem operatőre, Szatmári Péter kapta. A Diák-kategóriában a 60 ezer dollár értékű kameracsomag-különdíjat a Földiek című film fényképezéséért idén Gyuricza Mátyás nyerte. A díjátadón bejelentették, hogy a fesztivált szervező HSC melyik négy filmet nevezi az idén először megrendezendő IMAGO nemzetközi operatőr versenyre.

Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából. A HSC elnökéből, Koltai Lajosból, Kardos Sándorból, Papp Ferencből, Nagy Andrásból, Csukás Sándorból és Novák Emilből álló zsűri idén az ismeretterjesztő filmek közül Sásdi Zsoltot díjazta a Budapest Inferno- A Molnár János-barlang titka című munkáért, a dramatizált dokumentumfilmek közül pedig Nemes Tibor nyert Bereczki Csaba Soul Exodus című alkotása operatőri munkájáért. Játékfilm kategóriában Herbai Máté bizonyult a legjobbnak Enyedi Ildikó a Testről és Lélekről című Arany Medve-díjas filmért, Nagy Marcell a F.É.SZ.E.K. című zenés  klipjének fényképezéséért kapott díjat, a Hell Energy reklámfilmjének fényképezésével pedig Hartung Dávid bizonyult a legjobbnak ebben a kategóriában.

Tovább
Szólj hozzá!

Nézegess díjnyertes animációs filmeket – online és ingyen

2017. június 23. 19:33 - filmvilág

A magyar animációs szakma legfrissebb alkotásai versenyeznek éppen a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. Akik lemaradtak a két évvel ezelőtti nyertesekről, az Indafilmen megnézhetnek tízet a 2015-ös KAFF legjobb animációs rövidfilmjeiből.

A KAFF-nagydíját 2015-ben Ducki Tomek Fürdő című munkája nyerte el. A magyar-lengyel alkotó négy és fél perces rövidfilmje két idős úszóról szól, akik a fürdőben találkoznak egy rituális úszásra, ám ez alkalommal a szokásosnál mélyebbre merülnek.

Tovább
Szólj hozzá!

Forgass a Szabihídon!

2017. június 23. 15:58 - filmvilág

sz_film.gif

Idén néhány hétvégén újra birtokba vehetik a budapestiek a Szabadság hidat. A Szabihíd egy urbanisztikai, köztérfejlesztési kísérlet, amelynek része egy közösségi dokumentumfilm-projekt is. A Regős Ábel által rendezett #szabihid film célja, hogy megörökítsen olyan személyes történeteket, melyek a Szabihídon történtek a 2017-es közösségi pikniken.

Az alkotók telefonnal vagy profi kamerával készített, hosszabb-rövidebb felvételeket várnak. Készíthetünk filmet a saját történetünkről, vagy megörökíthetünk másokat.

Technikai és terjedelmi elvárás nincs; a nyersanyagokat a szabihidfilm@gmail.com e-mail címre lehet elküldeni vagy megosztani ugyanezzel az e-mail címmel egy GoogleDrive mappában.

Az alkotók a filmet először egy nem mindennapi #szabihid premier vetítésen láthatják.

Szólj hozzá!

Megnyílt a 13. KAFF

2017. június 22. 12:37 - filmvilág

13kafflogo_feher.jpgJúnius 21-én hivatalosan is megnyílt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. Az ötnapos seregszemle közel 400 filmet mutat be 27 országból, és számos kísérőprogrammal, retrospektív és panorámavetítéssel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, workshoppal, fényfestéssel és koncerttel várja a műfaj szerelmeseit

Június 21-én 18 órakor a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban megtartott ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. Ezt követte a KAFF életműdíjának átadása. Az idei életműdíjas dr. Buglya Sándor, a magyar amatőr- és függetlenfilmes mozgalom kiemelkedő alakja, aki olyan tehetségeket segített pályája során, mint Cakó Ferenc, Varga Csaba, Hegyi Füstös László vagy Bertóti Attila.

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 10. Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál programjában 27 országból közel 400 alkotás szerepel. A fesztivál idei díszvendége Ausztrália, öt szekcióban láthatnak alkotásokat a hetedik kontinensről. A magyar animációk versenye mellett külön kategóriában versenyeznek az európai egészestés animációk, valamint a tv-sorozatok és tv-speciálok. Mindhárom versenyprogramban ötfős zsűri dönt majd a legjobbakról. A fesztivál díjátadója június 24-én, szombaton 18 órakor lesz a Hírös Agórában.

Tovább
Szólj hozzá!

Ellátogat a KAFF-ra A vörös teknős rendezője

2017. június 21. 16:16 - filmvilág

Michael Dudok de Wit, A vörös teknős rendezője is Kecskemétre látogat a 13. KAFF alkalmából. Június 24-én este, a hírös város főterén felállított szabadtéri vászonra vetítik az Oscar-díjra jelölt alkotást.

A Franciaországban élő holland rendező 2000-ben Oscar-díjat nyert Apa és lánya című rövidfilmjével. Első egészestés animációja, A vörös teknős a Hajao Mijazaki által alapított, legendás Ghibli Stúdio megbízásából készült el kilenc év alatt. A francia-japán koprodukcióban gyártott film munkálatain nemzetközi stáb dolgozott, köztük a Kecskemétfilm Kft. munkatársai.

Tovább
Szólj hozzá!