Szakmai programok és pitchfórum a Friss Húson

2017. március 28. 18:19 - filmvilág

friss_huslog.jpgSzerdán kezdődik az 5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, ahol a legújabb nemzetközi és magyar rövidfilmek vetítésein kívül szakmai programok is várják az érdeklődőket. 

A fiatalabb korosztályt várják az iskolák nyílt napján; filmes szakemberek és rendezők vitatják meg a VR, azaz virtuális valóság térnyerését egy kerekasztal-beszélgetésen; a filmes újságírás iránt érdeklődők kritikaíró workshopon vehetnek részt, majd kritikaíró versenyen is bemutathatják tehetségüket; szó lesz a tévésorozat-gyártás jelenlegi trendjeiről és a gyerekek médiafogyasztási szokásairól; illetve a harmadik magyar pitchfórumon új rövidfilmterveket ismerhet meg a szakma és a közönség. 

A beszélgetések résztvevői közt lesznek többek között: Pálfi György, Szeiler Péter és Áprily Zoltán filmrendezők, Pusztai Ferenc és Herner Dániel producerek, Galácz Karolina, a Young&Rubicam Budapest kreatív igazgatója, Hámori Barbara, a ContentLab & Factory vezetője, Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese, Krigler Gábor, az HBO Europe kreatív producere, Temesvári Marietta, a Sony Pictures Television Networks közép-európai régió programigazgatója, Kormos Anett, a Mi kis falunk forgatókönyvírója, Radóczy Katalin, az AMC Networks International-Central Europe programigazgatója, illetve Varga Attila „Sixx” filmes és televíziós újságíró. 

Az ingyenesen látogatható szakmai programok a Toldi moziban lesznek. 

A részletes programok:

Tovább
Szólj hozzá!

Wostry Ferenc: Itáliát látni és meghalni - Olasz zsaruk

2017. március 27. 08:27 - filmvilág

roma_violenta.JPG

A klasszikus olasz maffiafilmnek a ’70-es évek zűrzavaros, erőszakkal, terrorral teli ólomévei elején ellenlábasa támadt: a törvényeken keresztülgázoló kemény zsaruk mozija. (2017 március 23-án elhunyt Tomás Milián, az olasz westernek és krimik legendás kubai színésze, az ő emlékére közöljük újra az alábbi szöveget.)

Vannak, akik a Francia kapcsolatra esküsznek, mások a Bullittot emlegetik fel ilyenkor; számomra minden idők leggyönyörűbb járműves tombolása Umberto Lenzi 1976-os A vad Nápolyában található: egy crossmotor tombol végig a város sikátorain, terein és gyalogátkelőin, egy rendőrautóval a nyomában. A motor vázához erősített kamera szinte áldozatként szemléli végig a szó szerint hajmeresztő produkciót, Franco Micalizzi elképesztően cool zenéje által aláfestve a város nem egy lakosa esik majdnem áldozatául a filmesek nyilván engedély nélkül rögzített produkciójának. Az amerikai mozi egyik ősrégi fogása járatódik csúcsra a szemünk láttára, az üldözés fetisizálódik, már-már orgazmikus hatást váltva ki a nézőben. Ott akarsz lenni azon a motoron, vágtatva megállíthatatlanul, életre, halálra, törvényre ügyet sem vetve. Bellissima.

Tovább
Szólj hozzá!

VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - Rendőrakadémia

2017. március 24. 15:35 - Huber Zoltán

Ha egy ember beszél, az hangalámondás, ha több, az már a szinkron előszobája. A két véglet között számos igen különös minőség létezik, vegyük például azt az esetet, hogy egy férfi és egy nő beszél rá az eredeti hangra és még némi színészi eszköztárat is bevetnek a célzott hatás érdekében. A kérdés már csak az, mi lehetett egy ilyen vállalás célja? A jobb filmélmény? Hatásosabb fordítás? Izgalmas, kínzó kérdések, de a végeredmény kétségtelenül csodálatos.

 

Hogy mi ez az új rovat? Katt és kiderül!

Szólj hozzá!
Címkék: vígjáték vhs

Zöldi István (1938-2017)

2017. március 23. 10:02 - filmvilág

A magyar népszerű-tudományos dokumentumfilmezés kitűnő rendező-operatőrére emlékezik barátja és pályatársa. 

„Édesapádat régebben ismertem meg, mint téged. Nyugdíjas mozigépészként dolgozott a műhelytelepi kultúrházban, ahová filmvetítésekre is el-eljártam. Azt csak jóval később tudtam meg róla, hogy miközben villanyszerelőként dolgozott a MÁV Főműhelyben, valóságos munkásértelmiségi volt. Versmondóként országosan ismertté vált, színészként és rendezőként pedig sokáig meghatározó személyisége volt a Magyarság Dal és Önképző Egylet színjátszó csoportjának.

Nyolc gyermekének egyikeként benned is hasonló késztetések munkálkodhattak, hiszen a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szereztél operatőri diplomát – Illés György tanítványaként, 1961-ben.

1962-től a Híradó és Dokumentumfilm Stúdió munkatársa lettél, ahol a legtöbbször Mészáros Márta és Kis József filmjeit fényképezted igényesen, szépen. Műveikben emlékezetes képsorokat tártál elénk az emberarcokon s a hazai világon túl a Közel- és a Távol-Keletről is.

Mikor Kis József érdeklődése az ismeretterjesztő filmek felé fordult, bebizonyosodott, hogy a természet és a kultúrtörténet megjelenítésében is csodákra vagy képes. Herman Ottó néprajzi munkásságának szentelt filmjeiteket, a Hortobágyról készítettet, valamint a kortárs népművészeket bemutatókat mind-mind operatőri díjra találták érdemesnek a miskolci rövidfilm-fesztiválokon.

Tovább
Szólj hozzá!

Bivalyerős programmal érkezik az idei Titanic

2017. március 22. 13:27 - filmvilág

Április 6 és13 között, nyolc napon át zajlik mtitanic_kek1.jpgajd a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 27 nemzet 34 friss filmjét mutatják be hat kategóriába osztva (Versenyben, Fesztiválkedvencek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Amerikai függetlenek, Titanic dox). A fesztivál az Óriás című svéd filmmel nyit, itt lesz látható hazánkban először Török Ferenc új alkotása, az 1945, de vetítenek Oscar-jelölt filmeket, Ewan McGregor, Koncsalovszkij és Jim Jarmusch egy-egy munkáját és dokumentumfilmet David Lynch-ről és Leonard Cohenről. A zsűri tagjai Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író, a zsűri elnöke Enyedi Ildikó lesz. 

A zenés dokumentumfilmek kivételével minden filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítenek. A fesztivál teljes programját a www.titanicfilmfest.hu oldalon lehet böngészni. 

Tovább
Szólj hozzá!

Szeretik a nézők Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas filmjét

2017. március 21. 14:05 - filmvilág

enyedi.JPG

A bemutatója óta már közel 40.000-en látták a Testről és lélekrőlt, a jövő héten pedig a fővárosi közönségnek több alkalma is lesz találkozni Enyedi Ildikó rendezővel.

Március 27-én hétfőn 17 órakor a Filmművész Szövetség szervezésében a Ráday utca 31-ben vetítik a filmet, utána Báron György beszélget Enyedi Ildikóval. Március 28-án, kedden 19 órakor az Erzsébet téri Akvárium Klubban a Zeitgeist sorozat 9. estjét Az álom témának szentelik. Az est folyamán Enyedi Ildikó, Dr. Angster Mária pszichoterapeuta, a Hellinger-féle családállítás hazai szakértője és Dr. Bódizs Róbert pszichológus, álomkutató beszélgetnek egymással. A rendezvényre ezen a linken lehet regisztrálni.

Március 29-én a New York Művész Páholy művészeti szalonban Juhász Anna beszélget Enyedi Ildikóval, március 31-én a 18 órai vetítés után az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval, április 1-jén, szombaton a Művész moziban 18 órakor pedig angol felirattal pereg a Testről és lélekről, utána pedig angol nyelven lesz beszélgetés a film rendezőjével.

Tovább
Szólj hozzá!

Rendezői változatban tért vissza a mozikba az Amadeus

2017. március 20. 10:25 - filmvilág

amadeus_2.jpg

Miloš Forman 1984-ben készült, 8 Oscar díjjal jutalmazott zenés életrajzi drámájának kibővített rendezői változatát március 16-tól vetítik Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen. 

A Peter Shaffer azonos című színdarabján alapuló életrajzi drámában Antonio Salieri (F. Murray Abraham), a bécsi udvari zeneszerző kétségbeesetten tapasztalja, hogy az isteni tehetség, amire mindig is vágyott, egy zabolátlan, életvidám és időnként alpári fiatalembernek adatott meg, aki nem más, mint a II. József udvarába érkező Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce). Az irigységtől elvakult középszerű zeneszerző mindenáron tönkre akarja tenni Mozartot. De vajon valóban ő némította el a világ egyik legnagyobb zenei zsenijét? Mozart halálos ágyánál végül Salieri is ráeszmél: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van – Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a Teremtő kegyeltje volt.

Tovább
Szólj hozzá!