Szemrevaló 2017 - Caligaritól Hitlerig

2017. szeptember 22. 14:25 - filmvilág

caligari.jpg

Rüdiger Suchsland német filmkritikus és rendező dokumentumfilmje egyszerre több és kevesebb annál, amit címe ígér. Bár a weimari köztársaság filmművészetének összefoglalását kiválóan teljesíti, hoppon maradnak azok, akik gyors tempójú, évszámoktól, címektől, nevektől, beszélő fejektől és anekdotáktól hemzsegő filmtörténeti doksit remélnek. Ugyan a felsoroltakból sincs hiány, Suchsland célja mégis érezhetően más, mint a "szokásos" történeti összefoglalóké, vagy éppen az igényesebb DVD-ken megtalálható extra tartalmaké – ennek megfelelően Volker Schlöndorff és Fatih Akin közreműködését is érdemes helyén kezelni, egyikük sem nyomja el jelenlétével és mondandójával az esszéisztikusan (sőt: narrációként használt esszérészleteket használva) előadott fő témát.

Tovább
Szólj hozzá!

Elhunyt a Dühöngő Bika

2017. szeptember 21. 15:55 - filmvilág

la_motta.jpg

95 éves korában elhunyt a Scorsese Dühöngő bikáját ihlető Jake LaMotte bokszvilágbajnok, akit „Bronxi Bika” néven is ismertek. A filmmel többször is foglalkoztunk a Filmvilágban, most ezekből az írásokból válogatunk.

Dühöngő bika 

Az élet küzdelem. Ezért takarja – állítólag – oly gyakran durva külső a meleg férfiszívet. Kivált a bokszolóét, aki abból él, hogy verekszik. Küzdelme kettős: egyszerre konkrét és elvont értelmű. Jó téma filmnek, irodalomnak; erre Jack London Egy szelet sültje csak egy bizonyság a sok közül. Nem csoda, hogy Martin Scorsese, a New York-i Little Italy „kemény” filmekkel befutott szülöttje is megcsinálta a maga bokszfilmjét.

Jake La Mottának, az 1949-es profi világbajnoknak az emlékirataiból készült a Dühöngő bika. Jake, „Bronx bikája” is olyan fickó, aki – a film egyik olasz bírálója, Alberto Moravia szavaival – „nem azért bokszol, mert fizikailag erős, hanem azért, mert kulturálisan gyenge”. Ez a film nem afféle karriertörténet, mint a Rocky és rokonai. La Mottától nem mint bajnoktól, hanem mint poklokat megjárt, megkeseredett, elformátlanodott embertől búcsúzunk. Scorsese – szinte szadista kíméletlenséggel – mindent elénk tár, ami csak elborzaszthat bennünket a kemény fiúktól. És mégsem következetes, mégsem egyértelmű az ítélete.

Tovább
Szólj hozzá!

De ki az álmodó? - Podcast a Twin Peaksről

2017. szeptember 14. 21:44 - filmvilág

tps03.jpg

Több mint egy hete, hogy véget ért a Twin Peaks harmadik évada, de az emésztési folyamatnak még csak az elején tartunk. Új podcastunk ebben a kollektív értelemkeresési kísérletben próbál segíteni. A kétórás adásban többek közt arról beszélgettünk, hogy

 • lehet-e élvezni egy képerces söprésjelenetet?
 • tényleg egy 18 órás filmet láttunk?
 • trollkodott-e Lynch velünk, és ha igen, mikor és hol?
 • mennyi szerepe volt Mark Frostnak (és a távozásának)?
 • mit csinál Judy a hálószobában?
 • a szeretet nem elég?
 • ki az álmodó, van-e álom?
 • bénák voltak a trükkök vagy menők?
 • hiányzott Badalamenti zenéje?
 • melyik színésznek nem kellene ezt a színészkedést erőltetnie?
 • kell-e folytatás?

Közreműködik: Baski Sándor (Filmvilág), Borbíró András (Geekz), Huszár András (Vakfolt podcast).

A podcast régebbi epizódjai a Mixcloudon érhetőek el, de az iTunes-on is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.)   

 

Szólj hozzá!

Magda Vášáryová méltatása a CineFesten

2017. szeptember 13. 12:21 - filmvilág

menzelmagda.JPG

A jelenleg is zajló 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján, szeptember 8-án Jiří Menzel életműdíjat, Magda Vášáryová az Európai Mozi Nagykövete Díját vette át. A Sörgyári capriccio színésznőjét Bálint András méltatta, ezt a laudációt közöljük most. 

Megtiszteltetés és öröm számomra, hogy ma itt beszélhetek Magda Vášáryováról, aki életpályája első szakaszában gyönyörű, érzékeny, szenvedélyes színésznő volt, majd később elegáns, intelligens, hűvös diplomata lett. E két, látszólag ellentétes szerep szépen összefér, legalábbis Magda pályáján.

Selmecbányán született, édesanyja német származású, apja felmenői közt magyarok (Vásári!) is vannak, igazi közép-európai polgárcsaládból származik. Már 14 évesen filmezni hívják egy Dosztojevszkij adaptációba, és még gimnazista korában eljátssza a Markéta Lazarova címszerepét, mely film világhíressé teszi. A San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában ez az alkotás mint az egyik legmodernebb fekete-fehér film szerepel. Nem jelentkezik a színművészeti főiskolára, a pozsonyi egyetemen szociológiát, politológiát, pszichológiát és matematikát tanul, de továbbra is sikeres filmszínész, sőt később a Pozsonyi Nemzeti Színház tagjaként színpadon is bizonyít, együtt játszik nővérével, a másik híres Vášáryovával, Emíliával.

Tovább
Szólj hozzá!

Közeleg a tél - Wind River - Gyilkos nyomon

2017. szeptember 08. 15:39 - Huber Zoltán

wild-river.jpg

Taylor Sheridan nevét néhány éve legfeljebb a kedd esti zsarusorozatok fanatikusabb rajongói ismerhették. Ki gondolta volna akkoriban, hogy az apróbb televíziós mellékszerepek és egy elfeledett Fűrész-utánérzés ledirigálása után után néhány évtizeddel Sheridan két zseniális forgatókönyvvel rúgja be az ajtót, a harmadikat pedig már ő maga viheti vászonra. A Sicario és a Hell or High Water vitathatatlanul az elmúlt évek legjobbjai között vannak, az újabb filmet így nemcsak hevesen vártuk, de már kiforrott szerzői darabként számoltunk vele. Bár a Wind River - Gyilkos nyomon végül egyértelműen elmarad a két korábbi mestermű mögött, Sheridan kiugró tehetségéhez továbbra sem férhet kétség.

Nyilván adja magát trilógiaként vizsgálni az író-rendező három történetét, melyek elsősorban a helyszínek, a karakterek és a felmutatott erkölcsi példázatok miatt mutatnak szoros rokonságot. A mexikói határ és a világvégi texasi puszta után ezúttal is Amerika leszakadó és elfeledett részén, egy fagyos wyomingi indián rezervátumban járunk. Hőseink most is végletes határhelyzetben léteznek, míg azonban a Sicario és a Hell or High Water esetében látszólag van miért harcolni, itt már csak “a hó és a csend” az, amiért küzdeni lehet. A por és a rozsda után ezúttal a jég eszi meg a lelket: a társadalom peremén vegetáló őslakosok és a súlyos veszteséget cipelő főszereplő egyetlen lehetősége, hogy megpróbálnak együtt létezni a kegyetlen mínuszokkal, hóviharokkal és ragadozókkal teli vadonnal.

Tovább
Szólj hozzá!

10 érv egy miskolci zarándokút mellett – Indul a 14. Jameson CineFest

2017. szeptember 07. 20:31 - filmvilág

cinefest.jpgSzeptember 8-án kezdődik és egészen jövő vasárnapig tart Magyarország legjobb filmfesztiválja, amely most a szokottnál is erősebb kínálattal csábítja a miskolci Urániába azokat, akik hamisítatlan moziélményre vágynak. 10 filmet ajánlunk a programból, a felét ezeknek már láttuk, azokért kezeskedünk is, a másik 5 is olyan ígéretesnek tűnik, hogy csak azért nem ajánlunk fel pénzvisszafizetési garanciát csalódás esetére, mert a Jameson CineFest vetítési idén is ingyenesen látogathatóak.

Anyám!

Semelyik korábbi filmjéhez nem fogható élményt nyújt Aronofsky legújabbja. A direktor gyönyörű komplexitással hangolja össze a hétköznapi kínokat (Rekviem egy álomért, A pankrátor) az allegorikus sztorik (Pi, A forrás, Fekete hattyú) grandiózus kivitelével, ám őrületszimfóniájára, robbanással felérő zajaira, idegtépő, barnában, sárgában, fehérben, zöldben, feketében tocsogó vizualitására és rengeteg határsértésére egyszerűen lehetetlen felkészülni. Látszólag katyvasznak tűnő, ám valójában mérnöki precizitással szerkesztett tudathorror született, ami bibliai példabeszédektől és társadalombírálattól kezdve a szexualitás kontra ridegség ellentétén keresztül a celebmániáig és az anyaságtól való félelemig ezernyi témát magáévá tesz, plusz Bunuel (Az öldöklő angyal), Polanski (Iszonyat, Rosemary gyermeke, A bérlő), Zulawski (Birtoklás), Lars von Trier (Antikrisztus) és talán még Alex van Warmerdam (Borgam) előtt is tiszteleg.
 mother.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Októberben mutatják be Mészáros Márta új filmjét

2017. szeptember 06. 16:30 - filmvilág

aurora_borealis_plakat.jpgA Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta – akit az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia idén nyáron a film egyik forgatókönyvírójával, Pataki Évával együtt új tagjai közé választott – legújabb, immár 26. alkotása, az Aurora Borealis – Északi fény Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével október 19-én kerül a hazai mozikba. 

Az Aurora Borealis - Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás  az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert.

A plakátot Magyarország egyik legmarkánsabb filmplakát-tervezője, Kenczler Márton készítette. A poszter szerkezete rímel a film párhuzamos idősíkjaira és érzékenyen utal az anya-lánya kapcsolat ellentmondásosságára.

A forgatókönyvét Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. A film operatőre a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja, Piotr Sobociński jr., akit a szakma 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is a legjobb operatőrnek járó Lengyel Filmdíjjal méltatott. Az Aurora Borealis - Északi fény a Filmteam gyártásában készült, producere Major István, társ-producere Gül Togay. A film október 19-én kerül a hazai mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

Szólj hozzá!