Tévéajánló - Csütörtök (09.29.)

2016. szeptember 29. 08:00 - Beyonder

Defendor - A Véderő
A szuperképesség nélküli szuperhős története Woody Harrelsonnal, Elias Koteasszal, Sandra Oh-val és Kat Denningsszel. A hasonszőrű a Ha/verrel ellentétben ez a mozi csúnyán megbukott, de a kritikusok azért nem utálták (nagyon).
Vetítik: Film Mánia - 21:00

Valaki más élete
A francia színésző, Sylvie Testud első rendezésében egy olyan középkorú nő történetét meséli el, aki egy reggel különös amnéziával ébred: 25 évesnek hiszi magát. Meglepve tapasztalja, hogy kifulladófélben lévő házasságban él azzal a férfival, akivel, emlékei szerint, csak nemrég ismerkedett meg. (BS)
Az érzékeny problémafelvetés és a jó tempójú indítás után kissé leül a film. (…) Parabolának kicsit kevés ez, vígjátéknak szomorkás, akárcsak a rigmus: az akarok lenni, aki akkor voltam, mikor az akartam lenni, ami most vagyok. (Horváth Eszter kritikája a Filmvilág 2012/09. számában olvasható.)
Vetítik: Duna - 22:40

Csend és kiáltás
Jancsó Miklós remekműve Hernádi Gyula forgatókönyve alapján, többek között Kozák Andrással, Drahota Andreával, Latinovits Zoltánnal, Törőcsik Marival, Madaras Józseffel, Bujtor Istvánnal és Koltai Jánossal.
Vetítik: Duna - 00:20

Fácángyilkosok
Számos díjra jelölt skandináv krimi Jussi Adler-Olsen regénye nyomán, a Nyomtalanul folytatása.
Vetítik: Film Mánia - 00:55

Szólj hozzá!

Humphrey Bogart és a Casablanca

2016. szeptember 28. 17:59 - filmvilág

humphrey-bogart-casablanca-trenchcoat.jpgAz 1936-ban bemutatott Megkövült erdő viszonylagos sikerét követően Humphrey Bogart hamar beszorult a gonosz és kérlelhetetlen gengszter szerepkörébe: a vásznon megjelenő perszónája így koránt sem a sikerrel és a boldog véggel fonódott össze. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a csúcsra érve annak az amerikai hősnek vált prototípusává, akit az élettapasztalat arra tanított, ne nagyon legyenek illúziói semmivel és senkivel kapcsolatban. Az érzelmi mélységeket sejtető, de hidegnek és érzéketlennek tűnő felszín meghatározó alakításainak visszatérő védjegye, de legklasszikusabb formáját valószínűleg mégis a Casablanca Rickjében éri el.

Michael Curtiz filmjének kikezdhetetlen kultusz-státusza pedig alapvetően az efféle klasszikus vonásokban keresendő, abban, hogy a hollywoodi filmkészítés legszilárdabb, legmegbízhatóbb formuláinak tökéletesen kiforrott változatát gyűjti egybe. Az efféle klasszikus történetek motorja az olyan központi hős, akinek – célja elérése során – a szemünk előtt fejlődik vagy bomlik ki valamely addig rejtett jellemvonása. Ez a hős korántsem tökéletes vagy sérthetetlen, hanem éppen sebezhetősége által, és az azon való túlemelkedés során válik képessé a hősi státusz elnyerésére és a nézők szívének meghódítására is. A Bogart alakította Rick klasszikus hős, akinek kezdettől alapvető karakterjegye a rejtély, a közömbös felszín mögött rejlő titok, melynek kibontása, majd pedig a személyes cél és érdek meghaladásának folyamata adja a film drámai ívét. Rick alakja és Bogart alakítása a film klasszikus értelemben vett fókuszpontja.

Tovább
Szólj hozzá!

Tévéajánló - Szerda (09. 28.)

2016. szeptember 28. 08:00 - Orosdy Dániel

Titkok éjszakája
Deák István tévéfilmje. Írta: Tabi László. Szereplők: Kiss Manyi, Sinkovits Imre, Csákányi László, Pécsi Ildikó, Pethes Sándor.
Vetítik: Duna World - 11:45

Next - A holnap a múlté
Gyönyörű stáblista, rosszul fogadott film: sci-fi-akciófilm Philip K. Dick novellája alapján Lee Tamahori rendezőtől. Szereplők: Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel, Thomas Kretschmann, Peter Falk. A forgatókönyv szerzői: Gary Goldman (Emlékmás, Különvélemény), Jonathan Hensleigh (Die Hard - Az élet mindig drága, A megtorló, Nem írnek való vidék), Paul Bernbaum.
Vetítik: Viasat3 - 21:00

Budakeszi srácok
Erdőss Pál 56-os drámája többek között Bán Jánossal, Veégh Szabolccsal, Nagy-Kálózy Eszterrel, Dörner Györggyel, Fullajtár Andreával, Gáspár Sándorral, Hollósi Frigyessel, Koltai Róberttel, Kovács Lajossal, László Zsolttal, Csuja Imrével, Szilágyi Tiborral és Szőke Andrással.
"Kovács István költő-történész-műfordító-polonista önéletrajzi regénye, A gyermekkor tündöklete nem kiált éppenséggel a megfilmesítés után. A szerző időnként humorosan, időnként gunyorosan, időnként nosztalgikusan, szabálytalanul sorjázó epizódokba szedve tárja az olvasó elé az ötvenes évekből származó több évnyi emlékét. Ezt a rakoncátlan, az időben ide-oda csapongó, több helyszínen játszódó, rengeteg szereplőt mozgató emlékfüzért próbálja Erdőss Pál rendező egyetlen tiszta, kronologikus, cselekményes történetszálra felfűzni, így a film inkább lett a regény igen laza adaptációja, annak ihletésére készült mű, mint a hagyományos értelemben vett feldolgozás."(Vajda Judit)
Vetítik: Duna - 21:45

A holló
A legfrissebb Poe-adaptáció, pontosabban Poe műveinek ihletésére készült film főszereplője maga a legendás író, aki az általa írt rémnovellákat másoló sorozatgyilkos után nyomoz. Főszerepben: John Cusack. (BS)
Magyar koprodukció!
Vetítik: Film+ - 23:15

A vadász
Korrekt slasher a Solomon Kane rendezőjétől.
Vetítik: Duna - 02:00

Szólj hozzá!

Tévéajánló - Kedd (09.27.)

2016. szeptember 27. 08:00 - Orosdy Dániel

Hölgyek és urak
Hajdufy Miklós tévéfilmje Vaszary János műve alapján. Szereplők: Bács Ferenc, Bakó Márta, Balázs Péter, Bodrogi Gyula, Borbély László, Hámori Ildikó, Harkányi Endre, Kovács Nóra, Lippai László, Mécs Károly, Pálos Zsuzsa, Pápai Erika, Rátonyi Róbert, Straub Dezső, Szilágyi Tibor, Szombathy Gyula, Végvári Tamás.
Vetítik: Duna World - 11:35

Lagzi-randi
Romantikus vígjáték Debra Messing, Dermot Mulroney, Amy Adams és Jack Davenport főszereplésével.
Vetítik: Story4 - 21:00

Hasadás
Xavier Gens poszt-apokaliptikus horrorja Michael Biehnnel, Lauren Germannal, Milo Ventimiglia-val, Courtney B. Vance-szel és Rosanna Arquette-tel.
Vetítik: Film Mánia - 22:45

Csoda olasz módra
Nino Manfredi többek között Arany Pálmára is jelölt, rangos díjakkal elismert vígjátéka az író-rendező és Lionel Stander főszereplésével. A párbeszédeken Luigi Magni is dolgozott.
Vetítik: Duna - 02:45

Szólj hozzá!

Paár Ádám: A francia I. Köztársaság a filmvásznon

2016. szeptember 26. 16:18 - filmvilág

danton1.jpg

Szeptember 22-én volt 225 éve, hogy 1792-ben a Párizsban ülésező Konvent deklarálta a köztársaságot. A három évvel korábban kezdődött forradalom közjogi értelemben fordulóponthoz jutott, noha ez csak a betetőzése volt annak a válságnak, amelyet XVI. Lajos és családja 1791. június 20-i ún. „szökése” indított el. A királyi família fogolyként való visszatérése Párizsba – „a monarchia halottas menete”, ahogyan egy kortárs lényeglátón megjegyezte – radikalizálta a forradalom erőit. Vajon a francia filmművészet hogyan ábrázolta a I. Köztársaságot? A Méltányosság Politikaelemző Központ Film és politika sorozatának újabb része, az évfordulóhoz közeledve, megvizsgálta, milyen kontextusban ábrázolják a filmek az I. Köztársaság véres és viharos időszakát, és ezek hogyan kapcsolódtak a forradalom éppen aktuális politikai értelmezéséhez.

Meghalt a király, éljen a nemzet!

XVI. Lajos sorsa 1791 június végétől egyre bizonytalanabbá vált. Az uralkodó által a nemzetgyűlés és a kormány tagjai számára a kandallón hagyott levél nem hagyott kétséget afelől, hogy Lajos kevesellte a jogokat, amelyet a törvényhozók engedélyeztek számára, nem kívánt pusztán marionett-király lenni, amelyet a nemzetgyűlés arra rángat, amerre akar, és mindezek miatt egy határmenti erődítménybe kívánt utazni, távol a zűrzavaros, és a pártgyűlölködés szelleme által megfertőzött fővárostól. A párizsi nép nagy többsége elhitte a Gironde és a Jakobinus Klub újságjai által felnagyított hírt, miszerint a király szökni akart az országból.

Tovább
Szólj hozzá!

Szabó Simon új filmjét Görögországban díjazták

2016. szeptember 26. 12:17 - filmvilág

Szeptember 24.-én, szombat este a görögországi Dráma városában a  22. Drama International Film Fesztiválon két díjjal jutalmazták Szabó Simon rövidfilmjét. Az Ebéd előtt című alkotás nyerte a  nemzetközi filmkritikusok (FRIPESCI) díját és a zsűri különdíját.

A film 1944. augusztusában Budapest külvárosában játszódik. Egy család ebédhez készülődik, amikor észreveszik, hogy embereket visznek el az utcán. Segíteni akarnak némi vízzel, ennivalóval és ruhával, de ezt nem mindenki nézi jó szemmel. A film érdekessége, hogy az egész egy 8 perces, vágás nélküli jelenet, amelyben több, mint 100 szereplőt mozgatnak.

A filmben Huzella Júlia, Molnár Gusztáv, Mészáros Béla és Szénási Panni szerepelnek. Az operatőr Czomba Albert, a producer Janovics Zoltán. A film a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Tévéajánló - Hétfő (09.26.)

2016. szeptember 26. 08:00 - Orosdy Dániel

Madárkák
Böszörményi Géza játékfilmes debütje: díjnyertes szatíra Bánsági Ildikó és Schütz Ila főszereplésével. Társíró: Gyarmathy Lívia. Zene: Presser Gábor. Operatőr: Ragályi Elemér.
Vetítik: Duna World - 11:40

Transzcendens
Nagyszabású sci-fi, neves szereplőgárdával (Johnny Depp, Rebecca Hall, Cillian Murphy, Morgan Freeman, Kate Mara, Paul Bettany) az eddig operatőrként jeleskedő Wally Pfister (A sötét lovag, Eredet) rendezésében. Depp egy mesterséges intelligencia szakértőt alakít, munkásságát azonban a radikális technológia-ellenes csoportok nem díjazzák, és merényletet követnek el ellene. Felesége és legjobb barátja feltöltik a tudatát a gépbe. (BS)
Vetítik: Cool - 21:10

Halálfutam 2.
Paul W.S. Anderson sci-fijének tékákban debütáló folytatása. Az idősebbek még biztosan emlékeznek a Bros nevű popborzalomra. Na, abból az egyik iker a főszereplő. Ő angol. A rendező holland. A forgatás Dél-Afrikában zajlott, ausztrál és amerikai pénzből. Az ismertebb mellékszereplők között van Danny Trejo, aki mexikói származású, Ving Rhames, aki afroamerikai, és Sean Bean, aki ismét csak angol. Őrület.
Vetítik: TV2 - 22:35

Szólj hozzá!