Tévéajánló - Kedd (10.25.)

2016. október 25. 08:00 - Orosdy Dániel

Folt a zsákját
Két néhai zseni, Richard Pryor és a nemrég elhunyt Gene Wilder utolsó közös vígjátéka.
Vetítik: Film+ - 11:20

Istenek és szerelmesek - avagy Az éjszakai vendég
Radó Gyula tévéjátéka "Hegedűs Géza klasszikus görög dráma stílusban írt érzelmes komédiája" alapján, ami "életről, halálról és főleg szerelemről" szól (port.hu). Szereplők: Marczali László, Egri Márta, Székhelyi József, Tímár Béla, Mensáros László, Pásztor Erzsi, Békés Itala, Tábori Nóra, Kádár Flóra, Benedek Miklós.
Vetítik: Duna World - 11:45

40 éves szűz
Judd Apatow vígjátéka Steve Carell-lel, Leslie Mann-nel, Catherine Keenerrel, Elizabeth Banks-szel, Paul Ruddal és Seth Rogennel. A címe ellenére nem gagyi és elég vicces.
Vetítik: Viasat3 - 21:00

A 13. harcos
Kínos bukás volt a bemutató idején, pedig egész szórakoztató film. Némi türelem kell csak hozzá az elején, és persze 1-2 látványos hiányosság figyelmen kívül hagyása. Író-producer-"erős kutya": Michael Crichton (a könyv nálunk is megjelent). Szereplők: Antonio Banderas, Omar Sharif, Vladimir Kulich, Diane Venora. Rendező(k): (jobbára és névlegesen) John McTiernan (kis részben és titokban, de azért névjegyét a végeredményen hagyva: Crichton).
Vetítik: Film+ - 22:55

Egy apáca szerelme
Az eredeti címén Egy veréb meséjének megfilmesítése régóta dédelgetett terve volt Franco Zeffirellinek. A Mascagni Parasztbecsületének színdarabváltozata alapján számon tartott verista regényíró, Giovanni Verga a tizenkilencedik századi szicíliai kolerajárvány idején játszódó szerelmi történetében bensőséges, poétikus képet fest romantikus hevületű hőseiről és a mediterrán táj sajátos atmoszférájáról. (Tamás Amaryllis)
Szereplők: Angela Bettis, Johnathon Schaech, Sinéad Cusack, Sara-Jane Alexander, Andrea Cassar, Vanessa Redgrave.
Vetítik: Duna - 02:45

Szólj hozzá!

„Mindenki a maga szintjén nyomorog” - Beszélgetés Thuróczy Szabolccsal

2016. október 24. 17:22 - filmvilág

aranyelet.jpg

„Az élet ha nem is könnyebbé, de súlytalanabbá válásával a színészet is súlytalanabbá vált, nem képvisel már akkora erőt.”

Thuróczy Szabolcs, az HBO Aranyélet című sorozatának családfője, Till Attila Tiszta szívvel című nagyjátékfilmjének egyik főszereplője, Pintér Béla és Társulatának alapító tagja, legfrissebb színházi bemutatója a Fácántánc.

Két személyesebb fotód függ egymás alatt az otthonotok falán, az egyik Triesztben készült, édesapáddal és a bátyáddal vagy rajta, a másik az első filmedből, az Anarchistákból való, és egy Temessy Hédivel közös jelenetet ábrázol.
Amiben ölbe veszem és behozom a kádból. Miért fontos nekem? Olyan nagy élmény volt számomra, olyanfajta intimitást éltem át akkor, ami valahányszor ránézek a képre, visszajön. Amikor Szegeden éltem, a Kárhozat plakátja lógott a falamon. Temessy egy esernyőt tartva közeledett rajta, kopott kabátban, kutyák lézengtek körülötte. Gyönyörű, csillogó nőnek láttam, akinek a nőiessége az utolsó pillanatig nem kopott meg, óriási belső erővel feszítette ki ezt az állapotot. Különös, filmes nagyasszonynak tartottam, aki méltósággal játszotta a vécésnénit és a pénztárcát lopó grófnőt is. Ahogy ő dolgozott, az meghatározta a filmezéshez való hozzáállásomat.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: interjú magyar új

Tévéajánló - Hétfő (10.24.)

2016. október 24. 08:00 - Orosdy Dániel

Rákóczi induló
Székely István filmje Herczeg Ferenc műve nyomán Jávor Pállal, Dajka Margittal és Csortos Gyulával. A párdarabját Székely társrendezővel, Gustav Fröhlich-hel készítette el Németországban (ebben a verzióban Jávor szerepét Fröhlich alakította).
Vetítik: Duna World - 11:35

Búcsú a királynémtól
Benoît Jacquot történelmi drámája Chantal Thomas műve alapján, Diane Kruger, Léa Seydoux, Virginie Ledoyen és Noémie Lvovsky főszereplésével.
Vetítik: Film Mánia - 21:00

Tökéletes bűnözők
Akciófilm Matt Dillon, Idris Elba, Jay Hernandez, Paul Walker, Hayden Christensen, Zoe Saldana és Chris Brown főszereplésével.
Vetítik: AXN - 21:00

A golyó
Akcióthriller Danny Trejo, Jonathan Banks és John Savage főszereplésével. Az egyik producer Trejo másodunokatestvére, Robert Rodriguez volt.
Vetítik: Film+ - 23:00

A köz szemérme
Alberto Sordi (főszereplő-társíró-rendező) a szex témáját körbejáró, négy epizódból álló szatírája. Szereplők: Florinda Bolkan, Claudia Cardinale, Philippe Noiret, Dagmar Lassander, Gisela Hahn, David Warbeck.
Vetítik: Duna - 23:20

Szólj hozzá!

Tévéajánló - Vasárnap (10.23.)

2016. október 23. 08:00 - Orosdy Dániel

A muskétás
Peter Hyams kalandfilmje Dumas klasszikus nyomán, Gene Quintano forgatókönyvéből. Szereplők: Justin Chambers, Catherine Deneuve, Mena Suvari, Stephen Rea, Tim Roth.
Vetítik: TV2 - 09:25

Tüskevár
Balogh György hányatott sorsú Fekete István-adaptációja Nagy Marcell, Péntek Bálint és Kovács Lajos főszereplésével. További szereplők: Détár Enikő, Rékasi Károly, Haumann Péter, Szacsvay László, Eperjes Károly, Molnár Piroska, Hirtling István, Pogány Judit.
Vetítik: m2 - 10:10

Szabadság, Szerelem
Goda Krisztina nagy sikerű 56-os filmdrámája. Producer: Vajna "Andy" András György. Társíró: Joe Eszterhas. A magyar közreműködők névsora kb. lefedi a "Ki kicsoda a kortárs filmben?" című kiadvány tartalomjegyzékét. (Amihez képest a végeredmény gyengécske, de ez már nyilván csak a kötelező dohogás.)
Vetítik: TV2 - 15:30

Uchebnik
[I]gaz történeten alapuló kisjátékfilm, mely az 1956-os forradalom eseményeit dolgozza fel egy a nagyvárostól, így a forradalom is távol eső kis falu, illetve a helyi iskolának diákjai szemszögéből. (port.hu)
Rendező: Csicskár Dávid. Szereplők: Cservák Zoltán, Gillich Koppány, Barta Ágnes, Horváth Lajos Ottó.
Vetítik: Duna - 18:35

Utazás a rejtélyes szigetre
Amerikai kalandfilm, amelynek ugyanaz a főhőse, mint a két évvel ezelőtti Utazás a Föld középpontja felé Verne-adaptációjának. Mindenki más (rendezők, írók, színészek) kicserélődött, Brendan Fraser helyett ezúttal Dwayne "The Rock" Johnson és Michael Caine asszisztál a kalandokhoz. (BS)
Vetítik: Cool - 19:00

Napló gyermekeimnek
Mészáros Márta többek között Arany Pálmára jelölt (a zsűri nagydíját ki is érdemlő) műve, a Napló-sorozat nyitófilmje. Szereplők: Czinkóczi Zsuzsa, Anna Polony, Jan Nowicki, Szemes Mari, Zolnay Pál, Bánsági Ildikó.
Vetítik: Duna - 21:00

naplo_gyermekeimnek.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

1956 emlékezete - Királyi többes

2016. október 22. 11:21 - filmvilág

tizezernap.jpg

Az 1956 politikai drámájában Kádár János a kulcsfigura. Nélküle értelmezhetetlen mi történt ’56-ban és miféle rendszer következett utána.(A cikk a Filmvilág 1991. januári számában jelent meg.)

Ötvenhat forradalom volt. Harminchárom éven át bizsergett a nyelvek hegyén ez a kimondhatatlan mondat. Harminchárom évig senki sem merte, akarta, vagy ha merte és akarta, nem tudta nyilvánosan kimondani. Túl soká. Mert addigra ezen az egymondatnyi résen szinte minden mondatunk semmibe veszett. Csak a szavak maradtak. Egyre több szóval, egyre kevesebbet mondtunk. Ebben a szóinflációban hitelesen szólni ’56-ról csak úgy lehetett, ahogy azt Jeles András tette Szélvihar-adaptációjában, artikulálatlanul. Dobozy Imre rendszerhű október-drámáját, könnyűszavú hazugságzagyvalékát rémes hebegésbe fullasztotta, felismervén, amiről nem lehet beszélni, arról dadogni kell. Ma már, vélhetnénk, lehetne szabadon és világosan szólni ’56-ról, és arról a rendszerről, ami utána következett.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: 56 új esszé

Tévéajánló - Szombat (10.22.)

2016. október 22. 08:00 - Orosdy Dániel

Nyaralás pénz nélkül
Mario Camerini vígjátéka többek között Vittorio De Sicával, Peppino De Filippóval és Paolo Stoppával. Társíró: Pasquale Festa Campanile.
Vetítik: Duna - 09:05

Mint(a)apa
Vígjáték Daniel Auteuil főszereplésével.
Vetítik: TV2 - 13:40

Visszatérés a kék lagúnába
Avagy a tini Milla Jovovich meztelenkedik a Brooke Shieldsnek Arany Málnát termő kasszasiker SOK Arany Málnára jelölt, de még csak sok pénzt sem hozó folytatásában.
Vetítik: TV2 - 15:45

Az időgép
H.G. Wells híres regényének második, kevésbé sikerült mozifeldolgozása (egyben az első, klasszikus adaptáció remake-je) a szerző dédunokájától. Szereplők: Guy Pearce, Samantha Mumba, Mark Addy, Sienna Guillory, Phyllida Law, Alan Young, Orlando Jones, Jeremy Irons.
Vetítik: RTL Klub - 16:00

A szabadság vihara
Tulajdonképpen a Szabadság, szerelem párdarabja, nívós dokumentumfilm az 1956-os melbourne-i olimpiai vízilabdatorna eseményeiről, a szovjet és magyar sportolók nem kifejezetten baráti összecsapásáról. A producerek között feltűnik többek között Quentin Tarantino, Andrew G. Vajna és Lucy Liu neve is.
Vetítik: Duna - 19:30

szabadsag_vihara.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Hazatérés - 1956 emlékezete

2016. október 21. 10:22 - filmvilág

Beszélgetés Eörsi László történésszel Pigniczky Réka Hazatérés (2006) című dokumentumfilmjéről.  

Az 1956-os budapesti események kutatása még közel sem zárult le, hiszen a nagy narratívák után most következik a finomhangolás az oral history, azaz a személyes sorstörténetek által. A naplók, magánlevelek, feljegyzések, visszaemlékezések, interjúk stb. mennyire megbízható források egy történész számára?

Az általánosítás – mint tudjuk – túl nagy kockázattal jár, tehát erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Az említett forrásokat mind forráskritikának kell alávetni, és annak függvényében ajánlatos felhasználni, amennyire kiállják a hitelesség próbáját.

Hogyan történt a filmhez a szakértői felkérés? Volt-e személyes kötődése Pigniczky Réka apatörténetéhez és a VII. kerületi Kovács Dezső-csoporthoz?

Pigniczky Réka megtudta, hogy én foglalkozom módszeresen a „pesti srácok” történetével, ezért keresett fel, hiszen édesapja az említett Kovács Dezső-csoport tagja volt. Akkoriban a VII. kerületi felkelőcsoportok történetét még csak nagy vonalakban kutattam, öt évvel később készült el e témakörről a monográfiám (A „Baross Köztársaság” 1956), ha ekkor keresett volna meg, nyilván többet tudtam volna segíteni.

Összesen hány ellenálló csoport volt Budapesten és mi volt a szerepük? Mennyire volt összehangolt a tevékenységük?

A csoportok pontos számát lehetetlen megadni. Előbb körül kellene írni, milyen osztagokat nevezhetünk csoportnak. Ha mondjuk minimum ötfős, legalább három napig együtt tevékenykedő, függetlenségért harcoló csoportokat számoljuk össze, akkor mintegy 50 ilyen csoportról beszélhetünk.

Tovább
Szólj hozzá!