Tévéajánló - Szombat (08.27)

2016. augusztus 27. 08:00 - Orosdy Dániel

A Dumbo hadművelet
Simon Wincer megtörtént eseten alapuló, katonai környezetben játszódó családi vígjátéka Ray Liotta, Danny Glover és Denis Leary főszereplésével (akik utólag mind bevallották, hogy csak a pénz miatt vállalták a produkciót). Forgatókönyv: Gene Quintano és Jim Kouf. További szereplők: Corin Nemec, James Hong, Tchéky Karyo, Marshall Bell.
Vetítik: Duna - 09:05

Ez történt Budapesten
Hamza D. Ákos vígjátéka, társíró: Nóti Károly. Szereplők: Muráti Lili, Hajmássy Miklós, Rajnay Gábor, Kiss Manyi, Makláry Zoltán.
Vetítik: Duna World - 11:30

Wellness
Szabó Virág rövidfilmje Tóth Krisztina novellája alapján.
Vetítik: TV2 - 13:20

Marhakonzerv-akció
Jean-Marie Poiré népszerű vígjátéka a Jean Reno – Christian Clavier páros főszereplésével.
Vetítik: TV2 - 13:45

Özvegy menyasszonyok
Gertler Viktor vígjátéka Garas Dezsővel és Pécsi Sándorral.
Vetítik: Duna - 15:40

ozvegy_menyasszonyok.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

12. alkalommal is: BuSho!

2016. augusztus 26. 16:41 - filmvilág

bushocata_full_small2016_oldal_01.jpgA versenyprogramban felbukkanó világsztárok, azaz John Hurt vagy épp Ridley Scott fémjelezte produkciók mellett a legjobb rövid animációs kategóriában Oscar-díj jelölést kapott orosz We Can’t Live Without Cosmos című alkotás vagy épp a rövidfilm kategóriában szintén Oscar-jelölést kapott osztrák Patrick Vollrath az Alles wird gut azaz Everything Will Be Okay című filmje is szerepel a fesztivál programjában. A legfrissebb Oscar-jelöléssel egy magyar alkotást is bemutatnak majd, hiszen alig egy hónapja Kis Hajni: Szép alak című rövidfilmjét is jelölték a 2016-os diák-Oscar-díjra (Student Academy Awards), a legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában.

A versenyprogram valamint az arról épp lemaradt, de kiemelkedő alkotásokat tartalmazó információs vetítések mellett ismét megrendezik a szombati magyar panoráma napot a Puskinban, melyben valamennyi benevezett magyar alkotás ingyenesen lesz megtekinthető.

Ezúttal is lesz több kísérőprogram, fesztivál- valamint workshopbemutató;  a BuSho fesztiválon – idén hatodik alkalommal – most is levetítik majd az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának valamennyi jelöltjét.

Tovább
Szólj hozzá!

Tévéajánló - Péntek (08.26.)

2016. augusztus 26. 08:00 - Orosdy Dániel

Ingyenélők
Hajdufy Miklós tévéfilmje, többek között Darvas Ivánnal.
Vetítik: Duna World - 11:35

Kínzó közelség
Neil LaBute filmje Samuel L. Jackson és Patrick Wilson főszereplésével.
Vetítik: AXN - 21:00

Franklyn
Tipikus elsőfilm egy angol rendezőtől, az élet nagy kérdéseiből a legtöbbet felteszi. A Pán labirintusához hasonlóan, itt is két szálon fut a történet: egy elképzelt, futurisztikus városban, ahol kötelező valamilyen egyháznak a tagja lenni, és a ma Londonjában. (Varga Dénes)
Gerald McMorrow romantikus drámájának főszereplői Ryan Phillippe, Eva Green, Sam Riley, Kika Markham és Bernard Hill.
Vetítik: Duna - 23:00

Elhurcolva
John Singleton (Fekete vidék, Shaft, Négy tesó) akcióthrillere egy saját múltja után kutakodó, a hatóságok elől menekülni kényszerülő fiatal srácról, akit az Alkonyat-filmek egyik tinisztárja, Taylor Lautner alakít. További szereplők: Lily Collins, Alfred Molina, Maria Bello, Sigourney Weaver. (BS)
Vetítik: Duna - 00:35

Szólj hozzá!

Paár Ádám: A magyar szélsőbaloldal a filmvásznon

2016. augusztus 25. 18:16 - filmvilág

tizezernap1.jpg

A Méltányosság Politikaelemző Központ sorozatának egyik részében a magyar szélsőjobboldal mozgóképes reprezentációjával foglalkozott. Ezúttal a szélsőbaloldal magyarországi mozgóképes ábrázolását vesszük górcső alá. A témaválasztást indokolja, hogy a szélsőbaloldal emlékezete mindmáig elhanyagolt a magyar filmtörténetben, a szélsőjobboldal filmes emlékezetének vizsgálatához képest. A szélsőbaloldal esetében kiemelt a Rákosi-korszak (1949-1953) kommunista pártjának illusztrálása, ám a Kádár-rendszer kommunistái és szélsőbaloldali ellenzékük ábrázolása fájóan hiányzik a rendszerváltás után készült filmekből.

Szerelmi dráma vörös színben

Az első bolsevik típusú kommunista kísérlet Magyarország történetében a 133 napig fennálló Tanácsköztársaság volt 1919-ben. Az oroszországi bolsevik mozgalom korán felismerte a „hetedik művészeti ágban” rejlő lehetőséget, nevezetesen azt, hogy egy többségében írástudatlan társadalomban a mozi a tömegek politikai nevelésének kézenfekvő eszköze. Lenin mondását, miszerint „a mi számunkra a legfontosabb művészet a film”, az 1918 novemberében alakult Kommunisták Magyarországi Pártja (KMP) alapítói alaposan megtanulták. Szerencséjükre a világháború alatt felfutott az önálló magyar filmgyártás (a korábban közkedvelt francia, olasz, amerikai filmek behozatalának tilalma miatt). Rövid fennállása alatt a Tanácsköztársaság erejéből 31 játékfilm készítésére futotta. Ezek közül egy mű maradt meg, amely témánk szempontjából fontos, hiszen a szélsőbaloldali forradalmárrá nevelődés egy romantikus (és merőben atipikus) útját ábrázolta, szerelmi drámába csomagolva.

Tovább
4 komment

Tévéajánló - Csütörtök (08.25)

2016. augusztus 25. 08:00 - Orosdy Dániel

Az aranykesztyű lovagjai 2. rész
Keleti Márton tévésorozata. Szereplők: Várkonyi Zoltán, Sinkovits Imre, Ruttkai Éva, Pécsi Ildikó, Molnár Tibor, Lőte Attila, Kozák László, Keres Emil, Kaló Flórián, György László, Bárdy György.
Vetítik: Duna World - 11:30

A rózsaszín párduc
Harald Zwart vígjátéka a forgatókönyvbe újfent belenyúló Steve Martin főszereplésével. Sztárok parádéznak: Jean Reno, Emily Mortimer, Andy Garcia, Alfred Molina, Jeremy Irons, Johnny Hallyday!
Vetítik: Duna - 21:25

Szomorú vasárnap
Népszerű és elismert dráma, melyet kis hazánkban forgattak, és nemzetközi szinten is ismertté tette Marozsán Erikát. (Seress Rezsőhöz persze nem sok köze van a nagy cécónak.) Szereplők: Joachim Król, Stefano Dionisi, Ben Becker, Bálint András, Gryllus Dorka, Sipos Áron, Kenderesi Tibor.
Vetítik: Duna - 23:05

Invázió
A Bukás rendezőjének lagymatag amerikai bemutatkozása Nicole Kidman főszereplésével. Bővebben: itt.
Vetítik: RTL Klub - 01:05

Szólj hozzá!

Tévéajánló - Szerda (08.24.)

2016. augusztus 24. 08:00 - Orosdy Dániel

Az aranykesztyű lovagjai 1. rész
Keleti Márton tévésorozata. Szereplők: Várkonyi Zoltán, Sinkovits Imre, Ruttkai Éva, Pécsi Ildikó, Molnár Tibor, Lőte Attila, Kozák László, Keres Emil, Kaló Flórián, György László, Bárdy György.
Vetítik: Duna World - 11:20

Miss Marple - Nemezis
Az Agatha Christie művein alapuló sorozat Nicolas Winding Refn rendezte epizódja. Feltűnik benne Richard E. Grant is.
Vetítik: Story4 - 21:00

A majmok bolygója: Lázadás
Tíz éve Tim Burton már megpróbálta feléleszteni A majmok bolygója franchise-t, sikertelenül, most egy viszonylag ismeretlen rendező, Rupert Wyatt próbálkozik ugyanezzel. A sorozat első része nem a klasszikus, 1968-as verziót dolgozza fel, hanem a 1972-ben készült negyedik részt (A majmok bolygója IV. - A hódítás), amely azt meséli el, hogy kezdődött a majmok hatalomátvétele. Főszereplők: James Franco, Freida Pinto, John Lithgow. Ceasarnak, a szuperintelligens majomnak, az az Andy Serkis kölcsönözte a mimikáját, aki ugyanezzel a technikával már King Kongot vagy Gollamet is „eljátszotta”. (BS)
John Lithgow kedves alzheimeres bácsija nélkül nehezen viselnénk el a felkelés kirobbanásáig ránk váró egy órát. De a sztorit ne kárhoztassuk, a Lázadás a legújabb digitális technika filmes alkalmazásáról szól, és ebben a tekintetben  mindenképpen siker. (Kovács Marcell kritikája a Filmvilág 2011/09. számában olvasható.)
Vetítik: TV2 - 21:25

a_majmok_bolygoja_lazadas.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

„Álmok kergetése helyett inkább csajozzunk” – Interjú Beregi Tamással, a Noctambulo szerzőjével

2016. augusztus 23. 15:10 - Csiger Ádám

Beregi Tamás több fantasy regény és a budapesti bulikultúráról szóló, önéletrajzi ihletésű Egyetleneim szerzőjeként ismert, de írt könyvet konzoljátékokról, több filmet is jegyez forgatókönyvíróként és a Filmalapnak is dolgozik. Ennek megfelelően új regénye, a NoctambuloEgy alvajáró története sem mindennapi olvasmányélmény. A szerzővel könyve kapcsán horror és fantasy, próza- és forgatókönyvírás, kultúrtörténet és fikció, regény és mozi különbségeiről beszélgettünk. (Kritikánk a regényről itt olvasható.)

noctambulo_borito.jpgTöbb mint tíz évig tartott a Noctambulo megírása. Ilyen az alkotómódszered, vagy azért tartott eddig, mert ez egy különleges projekt?
Is-is. Elvileg nagyon gyorsan írok, de ennek megvannak a hátrányai is, és az írás ezúttal tanulási folyamat is volt a számomra. Korábbi regényeim esetében nagyjából tudtam, miről akarok írni, és hogyan – a történet már el is kezdte önmagát írni, a flow vitte előre. Itt viszont meg kellett harcolnom az anyaggal. Egyrészt komoly kutatás előzte meg az írást, másrészt ez kultúrtörténeti regény is, tehát másféle munka volt megírni, mint a korábbi könyveimet. A kultúrtörténeti regény eleinte folyton csak dúsul. Így aztán hosszadalmas folyamat volt, hogy ebből a sok szálon futó, kultúrtörténeti kulisszákkal körbevett sztoriból lehántsam, ami nem tartozik szorosan a fő vonalához. Rá kellett jönnöm arra, hogy miről is akarok mesélni.

Gyakran előfordul, hogy a szerző csak a történet végére érve érti meg, hogy miről is szól a regénye. És akkor újra kell írni egyszer, kétszer, háromszor. A regényírás javarészt újraírás, amiben a szerző egyre inkább önmaga szerkesztőjévé válik. Amikor rájöttem, hogy pontosan miről akarok beszélni, vissza kellett építenem azokat az elemeket, amik megerősítik a történet fősodrát. Utána persze megint neki kell futni a történet letisztításának, és kezdődik az egész elölről. Még a kész könyv is három síkon játszódik: valóság, álom és mese. Nem volt könnyű megírni, előfordult, hogy hosszú időre félre is tettem a Noctambulót, mellette dolgoztam más regényeken és forgatókönyveken is. Voltak olyan időszakok, amikor azt gondoltam, hogy ebből nem fogok kikeveredni.

Tovább
Szólj hozzá!