Filmvilág blog

Filmvilág Podcast #24.5 - Netflix vs. Cannes, avagy a streamelés az utolsó szög a mozi koporsójában?

2018. május 21. - filmvilág

netflix-cannes-streaming.jpg

A tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon még több Netflix által gyártott filmet is bemutattak, idén már tiltólistára kerültek ezek a produkciók. Világos, hogy mind a Fesztivál, mind a streamingszolgáltató a saját érdekeit védi, de kinek van igaza? Új adásunkban erről vitatkozunk meghívott vendégünk, Rusznyák Csaba, a Geekz főszerkesztője közreműködésével. Szóba kerül még, hogy:

  • veszélyt jelent-e a mozira a streaming felfutása,
  • mi történik, ha majd a Disney is belép erre a piacra,
  • nyerhet-e Netflix-film Aranypálmát,
  • van-e valamilyen koncepció a Netflix-filmek és sorozatok (illetve kiválasztásuk) mögött,
  • és tényleg nem fog moziba kerülni Scorsese új filmje?

A podcast régebbi epizódjai a Mixcloudon érhetőek el, de az iTunes-on is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.)    

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6913963824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.05.21. 18:11:38

Na! Ide költözött a Geekz? :D
(Tök jók amúgy a podcastek!)

szepipiktor 2018.05.21. 20:06:04

Zavar, hogya témát szándékosan félremagyarázzák!
1) valóban más világot élünk, a fejlődést nem lehet régi érdekek miatt megakadályozni!
2) ma a mozi már nem tölti be az eredeti szerepén, ma a mozi már csak audiovizuális prezentáció, erre gyártja Hollywood a gender, faji, nemi stb. kategóriákhoz a gagyik százait, a fiatalok csökkent ízléséhez az egyre primitívebb remake-ket.
3) ma a mozi popkorn, cocacola és hatalmas hangzavar, eltünt a mozi lényege.
4) a filmek nem mérhetők fel előre, a trailerek már üzletté váltak, abból eldönteni, hogy egy film jó-e vagy sem, csak a butáknak lehetőség. Most ha a trailer miatt elmegyünk a családdal, akkor a 4 jegy és a plázabarangolás, kajálás kb. 15-20000 forint is lehet, miközben egy borzalmas szar filmet láttunk, de ha már ottvagyunk. Szóval a mozi már csak marketingalapú mágnes a fogyassz halmaznak.
5) igen, ha már vettem otthonra "mozit", akkor otthon, alsógatyában, a lábamat feltéve akarok mozizini és ha rámjön, hát leállítom és elvégzem a dolgom.
6) ma már válogat a foghyasztó! a tévé is ezért halódik, mert nem ők döntsék már el (a reklámbevétel miatt), hogy én mit és mikor nézzek!
.
És akkor ti csak egy számunkra nem is lényeges szolgáltatásról beszéltek...

2018.05.21. 21:23:19

@szepipiktor:
Ma kevesen járnak moziba, de a Pláza mozik kivételével mindegyik mozi főleg európai művészfilmeket, vagy kevésbé mainstream filmeket játszik, amelyek miatt egyelőre még mindig érdemes moziba menni, csak sokkal szűkebb rétegnek, ugyanakkor a filmek jellege miatt épp fordított a helyzet, mint mondod, sokkal kevesebb a popcorn zörgés, hangoskodás, mint 10-15 éve.

2018.05.21. 21:25:10

A másik, hogy ahogy az amerikaiak egyre rosszabb filmeket csinálnak, azzal párhuzamosan a sorozataik egyre jobbak. Ez is a mozit gyengíti, de inkább ahogy írtam, átalakítja más típusú filmek fel3é.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2018.05.22. 00:34:06

@-Szűcs Gyula-: Kösz!

Múltkor Csabával egyszerre két adást vettünk fel, ez a megfejtés :)

Filmnéző Lehel 2018.05.23. 14:10:57

A Netflixnek, nincs ellenére, hogy moziban is menjenek filmjei és nem ők tagadják meg ezt tőlünk, csak mivel azt mondják, hogy mellette ők a streamingre is felteszik a filmeket, a mozik nem hajlandóak vetíteni a filmjeiket.
süti beállítások módosítása