Filmvilág blog

A Nem vagyok boszorkány nyerte a Titanic fődíját

2018. április 15. - filmvilág

nem_vagyok_boszx.jpg

Rungaro Nyoni Zambiában játszódó angol szatírája, a Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díját, a palesztin Muajad Alajan Sara és Szalim viszonya című filmje különdíjat kapott. A közönségdíjat Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete című animációja érdemelte ki. 

Április 13-án este az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 25. Titanic záró gáláján adták át a Hullámtörők-díjat. A Borbély Alexandra színművésznőből, Dobos Tamás operatőrből és Török Ferenc rendezőből álló háromtagú zsűri elmondta, hogy „elvarázsolta a zsűrit ez a mágikus afrikai történet, mely a XXI. századi boszorkányság, a stigmatizáltság és a kirekesztettség sokkoló hatású meséje. Felejthetetlen tekintetű főszereplőlány, megrázóan igaznak ható, mégis képtelen abszurditás. Ugyanakkor gyönyörűségesen egyszerű fényképezés, csodás zenehasználat.  Felejthetetlen film.”

A Nem vagyok boszorkány című, Zambiában játszódó angol szatírájában a kilencéves Shulát boszorkánynak bélyegzik. A kislánynak el kell döntenie, hogy elfogadja-e a sorsát, vagy mindent kockára tesz a szabadságért. A film hamarosan látható lesz a mozikban a magyarhangya forgalmazásában. 

pororoca.jpg

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon a Nem vagyok boszorkány mellett Jonas Matzow Gulbrandsen norvég rendező Az Árnyak völgye drámája, Julia Langhof német rendezőnő első nagyjátékfilmje, a LOMO – egy blogger élete című alkotás, a török Onur Saylak első nagyjátékfilmje, a Még, Constantin Popescu román filmrendező és forgatókönyvíró új alkotása, a Pororoca, az iráni születésű Milad Alami első (dán) nagyjátékfilmje, az Egy sármos férfi című felkavaró pszichológiai dráma, a palesztin Muajad Alajan Sara és Szalim viszonya című filmje, a holland Daan Bakker  Quality Time című vígjátéka, valamint a velencei filmfesztiválon díjat nyert olasz rendezőnő, Susanna Nicchiarelli road movie-ja, a Nico, 1988 versenyeztek a Hullámtörők-díjért. 

A palesztin Muajad Alajan Sara és Szalim viszonya című filmje különdíjat kapott. A fesztivál történetében először Legjobb Színésznő és Legjobb Színész díjat is kiadtak. Előbbit TRINE DYRNHOLM, a Nico, 1988 főszereplőnője, utóbbit BOGDAN DUMITRACE, a Pororoca férfi főszereplője kapta. A közönség kedvence idén Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete című animációs filmje volt. A film május 3-ától lesz látható a hazai mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.

Április 4-13. között 7 helyszínen 34 nemzet 47 filmjét vetítették a világ minden tájáról az immár 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon Budapesten, ahová nyolc külföldi alkotó is elkísérte filmjét. A fesztivál zárófilmjét, Az Oscar-díjas Sebastián Lelio A rabbi meg a lánya című alkotását vasárnap 20.30-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban még megtekintheti a közönség.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5213836424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása