Filmvilág blog

Aki legyőzte Chihirót - Makoto Shinkai filmje a 15. Anilogue Fesztiválon

2017. december 01. - filmvilág

your_name.jpg

Makoto Shinkai 2016-os filmje, a Mi a neved (Kimi no Na Wa?) az elmúlt egy évben sorra döntötte meg a japán nézettségi rekordokat, a valaha készült legnagyobb bevételű japán filmek versenyében megelőzte a korábban mindent vivő Chihiro Szellemországbant, több mint húsz hazai és nemzetközi filmes díjra jelölték, amiből tízet meg is nyert, és már J.J. Abrams is bejelentette az amerikai remake igényét. 

De hogyan jutott el alig húsz év alatt az egyetemről frissen kikerült videójáték-animátor a „következő Miyazaki” címig?

A Mi a neved? elképesztő nézettségi és kritikai sikere a rendezőt lepte meg a legjobban, aki kicsit még mindig csodálkozva tapasztalja, mennyivel megterhelőbb egy teljes stábot irányítani, mint egyszemélyes indie alkotóként a teljes film minden részletét egyedül kidolgozni. Bár első egészestés hosszúságú filmjét 2004-ben küldte a mozikba (Kumo no mukou, yakusoku no bashou, azaz A felhők mögött, az ígért helyen), magát csak a 2011-es Csillaghajsza (Hosi o ou Kodomo) óta tartja rendezőnek, vagyis számítása szerint a nagysikerű a Mi a neved? a harmadik mozifilmje.

A Naganóban nevelkedett Shinkai a japán irodalomszak elvégzése után az egyik legnagyobb videójáték-gyártó cégnél, a Falcomnál vállalt munkát: ő tervezte és animálta több, főleg fantasy-elemekkel felturbózott erotikus-szerepjáték összekötő klipjét, illetve nyitó videóját. Itt tanult bele a számítógépes animációba és ismerkedett meg a később többször is partnerévé váló zeneszerzővel, Tenmonnal. Tehetségét igazán 1999-ben mutatta meg, mikor elkészítette első önálló animációját, a Kanojou to Kanojou no Neko – Their Standing Pointst (A lány és a macskája – Kettejük nézőpontja), egy négyperces fekete-fehér rajzfilmet, melyben egy macska szinte szerelmes figyelemmel követi fiatal gazdája életét. A figyelő macskatekintet aztán a későbbiekben is fontos szerepet tölt be…

Lovas Anna

A teljes Shinkai-portré a Filmvilág decemberi számában olvasható.

Vetítés: DEC 2., 18:30 URÁNIA

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6713408557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása