Filmvilág blog

Új kötet az akciófilmről – filmvilágos szerzőkkel (is)

2017. október 19. - filmvilág

Megjelent a Filmanatómia-sorozat negyedik kötete. Az akciófilm a címében hivatkozott műfajt járja körbe, válogatott tanulmányok mutatják be a zsáner történetét, alműfajait, beszélnek a franchise-rendszerről, az amerikai akcióhősről, szó esik benne a hongkongi és az európai akciófilmekről.  

az_akciofilm_3d.pngNapjaink egyik legnépszerűbb, elpusztíthatatlannak tűnő sikersorozata a Halálos iramban, amely újabban gond nélkül képes filmenként egymilliárd dolláros bevételt elérni. James Bond 1962-es, első mozgóképes feltűnése óta talán sosem volt annyira népszerű, mint napjainkban, mozis bevétele szintén a tíz számjegyű régiókba repült. Ötvenen túl lett akciósztár Liam Neeson, Keanu Reeves pedig a Mátrix után szintén ötvenesként lett ismét trendi akcióhős a John Wickkel. Nagyköltségvetésű, látványos, trükkökkel telepakolt zsáner ma az akciófilm, s több rekord is a műfajhoz köthető. 

Az akciófilm hiánypótló tanulmánykötet ugyanakkor szeretne rámutatni arra, hogy az akciófilm közel sem csak az a faék egyszerűségű, kétdimenziós karaktereket és sok csihi-puhit ész nélkül felvonultató műfaj, aminek sokan látják, vagy láttatják. Társadalmi beágyazottsága nemcsak van, de legalább annyira érdekes, mint más műfajoké. 

A Filmanatómia-sorozat negyedik kötete áttekinti az akciófilm sokszínű és gazdag történetét, kitér alműfajaira, vizsgálja legnépszerűbb franchise-ait a James Bond-filmektől kezdve, Piszkos Harryn és Rambón át a Die Hard-mozikig. Az amerikai akcióhőst külön tanulmány tárgyalja, illetve a zsarufilmeket is közelebbről veszi szemügyre egy fejezet. Természetesen nem lehet szó nélkül elmenni az akciófilm gazdag hongkongi és európai hagyományai mellett, ezekről egy-egy tanulmány erejéig külön is szó esik. Bár a zsánernek sajnálatos módon nincsenek magyar tradíciói, a kötetben interjú olvasható a sokak szerint par excellence akciófilm, a Dögkeselyű rendezőjével, András Ferenccel. Andrew G. Vajnával is készült egy interjú, aki producerként a három legnagyobb akciófilm-franchise-ban, a Rambóban, a Terminátorban és a Die Hardban is közreműködött. 

Az akciófilm műfaj több száz alkotását tárgyalják a szerzők a könyvben: egyebek mellett olyan szériákat, mint a Terminator, a Rambo, a Die Hard, a Mission: Impossible, továbbá a Halálos fegyver-, a Mad Max-, A feláldozhatók-, és Elrabolva-filmeket; valamint olyan emlékezetes kasszasikereket, mint a Féktelenül, A szökevény, vagy a John Wick

Jelen tanulmánykötet a közönség legkedveltebb akciófilmjeinek ismertetésével, szakemberek, kritikusok közreműködésével mutatja be a műfajt, az értő közönség és a műkedvelő laikus számára egyaránt olvasmányos módon. A Filmanatómia-sorozat elsődleges célja, hogy olvasmányos, laikusok számára is élvezhető műfajelemző és filmtörténeti kalauzként szolgáljon a tömegfilmek rengetegében, miközben szakmai, tudományos mélysége révén oktatási segédanyagként is forgatható legyen a közép- és felsőfokú oktatás filmes képzéseiben. 

A kötet szerzői gyakorló, jegyzett filmkritikusok, közöttük egyaránt megtalálhatók a Filmvilág filmművészeti folyóirat szerzői, szerkesztői, valamint a felsőoktatásban dolgozó professzorok. 

A kötet szerzői: 

  • Barát Kornélia, filmkritikus, internetes lapok szabadúszó szerzője
  • Baski Sándor, filmkritikus, blogger. A Filmvilág munkatársa, a Filmvilág blog szerkesztője, a Geekz blog csapatának tagja
  • Farkas Viktor, filmkritikus, nyomtatott és internetes lapok szabadúszó szerzője
  • Huber Zoltán, filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának állandó szerzője
  • Dr. Kárpáti György, filmkritikus, a PPKE habilitált egyetemi adjunktusa, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI főtitkárhelyettese
  • Orosdy Dániel, szabadúszó filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának rendszeres szerzője, filmes tárgyú könyvek szerzője és szerkesztője
  • Schreiber András, a Filmvilág egykori szerkesztője, jelenlegi munkatársa, szabadúszó filmkritikus, filmes témájú könyvek szerzője, szerkesztője
  • Szalóki László filmesztéta, filmkritikus, a pécsi Film-Virage Kulturális Egyesület tagja 

Az akciófilm a nagy könyvesbolt hálózatokban és alternatív terjesztőhelyeken egyaránt kapható lesz 3190 forintos áron. 

A filmvetítésekkel egybekötött rendhagyó könyvbemutatóra a szerzők jelenlétében és közreműködésével, október 20-án, pénteken 18 órai kezdettel kerül sor az Art+ Cinemában (1073, Budapest, Erzsébet körút 39.).

az_akciofilm_konyvbemutato.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8913026044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása