Filmvilág blog

Caesar és szír menekültek Zsámbékon

2017. augusztus 16. - filmvilág

koztarsasag.jpg

Ismét Zsámbék elhagyott katonai bázisán elevenedik meg Horváth Illés rendezésében Szálinger Balázs díjnyertes, Köztársaság című drámája. A Julius Caesar zsarnokká válását boncolgató, valós tényeken alapuló előadás augusztus 18-19-én látható újra a Színházi Bázison, ezúttal igazi kuriózum eseményekkel kiegészülve. Kiállítás nyílik az otthon témájáról, Magyarországon először vetítik le a Berlinben élő szíriai Liwaa Yazji Haunted című filmjét. A rendező a program kedvéért látogat hazánkba, 19-én pedig a többi alkotóval folytatott kerekasztal-beszélgetésen ismerhetjük meg őt és gondolatait a témáról.

A Köztársaság szuggesztív költőiséggel jelenít meg globális problémákat, egy egyre fenyegetőbb krízishelyzetet, majd pedig ebben a válságszituációban mutat meg több oldalról társadalmi viszonyrendszereket és a zsarnok emberi történetét. Azt, hogy hogyan sodorja el az ún. kisembert egy nagy volumenű történetformáló erő, milyen traumák és rajta kívül álló elemek határozzák meg életét. Hogyan kezd el mégis küzdeni, szeretni, végül pedig gyilkolni.  Az előadás mind a bemutatón, mind a Trafóban tartott budapesti előadásokon óriási sikert aratott a szakma és a közönség körében.

A jelenleg is aktuális, közéleti- és politikai kérdésekkel is párhuzamba vonható előadás kísérőprogramjai izgalmas kiegészítései a produkciónak.

„Nem kell sokat gondolkodni, hogy az ember rájöjjön, mik az analógiák a mai nyugat-európai civilizációval. Egyrészt van egy fenyegetettségünk kívülről, ami már a saját otthonunkat is eléri, másrészt a különböző demokráciák is sorozatos próbatételek elé vannak állítva.” (Horváth Illés, az előadás rendezője)

A Köztársaság a hatalomtól megrészegült embert mutatja be, a szír származású Lliwaa Yazji filmje pedig a hatalmi erőknek kiszolgáltatottak történeteire fókuszál. A Haunted szereplői háborús menekültek; sodródó emberek, akik egyik percről a másikra hontalanná váltak.  A film az otthonról mesél: a helyről, mert biztonságunk, identitásunk, valahova való tartozásunk origója, melynek elvesztése egy addig nem ismert űrbe kapitulál. A rendező a lehető legközelebbről ismeri a témát: 1977-ben született Moszkvában, jelenleg Berlinben él, szíriai származású és annak ellenére sem kért menekült státuszt, hogy közvetlenül a háborús hadszíntérről érkezett. Vele, és a másik két program alkotóival lehet találkozni augusztus 19-én, amikor a filmvetítés után egy kerekasztal-beszélgetésen tárgyalják meg a munkák által felvetett kérdéseket.

A film és az előadás kiszolgáltatottságról, otthonról indított párbeszédébe a kapcsolódó kiállítás is belép: az Otthon című tárlaton fiatal külföldi és magyar művészek munkáit állítják ki. A hanginstalláció és a vizuális művészetek eszközeivel járják körül az alkotók az otthon elhagyásának, elvesztésének témáját. Család, tulajdon, üresség, bolyongás – ezek a fogalmak válnak szinonimáivá a mindenki által vágyott térnek, az otthonnak.

Az otthon és otthontalanság gondolatkörére rímel az előadás is, mondja a rendező, Horváth Illés.

„Épp azért választottam a zsámbéki rakétabázist, mert ott van egy kietlen hely az erdő közepén betonbunkerekkel, egy szinte sztalkeri közeg, lepusztult, megrozsdásodott, hatalmas fém kapukkal, kietlen rakéta silókkal, amit elkezdett benőni az erdő, és amit ezért időről időre lakhatóvá kell tenni.” (Horváth Illés)

Program

08.18.

18:00 OTTHON

20:00 KÖZTÁRSASÁG

08.19.

16:00 - OTTHON

17:00 - HAUNTED I r.: Liwaa Yazji I Szíria I 57.p. I 2014 I Angol fel.

18:00 - Beszélgetés Liwaa Yazji - vel

20:00 - KÖZTÁRSASÁG

 

OTTHON – csoportos kiállítás
Alkotók: Ausztrics Andrea, Fazekas Mihály, Flohr Zsuzsi, Chantal Meng, Szombat Éva, Esteban De La Torre, Varju Tóth Balázs
Kurátor: Ausztrics Andrea

KÖZTÁRSASÁG – szereposztás
Hariszteász – Gáspár Tibor // Gaius – Takács Géza
Arianész – Pál András // Dadus – Nagy Mari
Miró – Ágoston Péter // Marcus – Gémes Antos
Sophia – Horgas Ráhel // Cirrus – Mészáros András // Délea – Lovas Emília
Fotó: Koleszár Adél // Tér: Cseh Renátó
Jelmez: Gálvölgyi Anett, Miovác Márton
Fény: Kehi Richárd // Hang: Kerekes András
A rendező Munkatársa: Kardos Tünde
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Produkciós Vezető: Krékits Péter
Rendező: Horváth Illés

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr312755172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása