Filmvilág blog

Keserű aratás az Urániában

2017. június 27. - filmvilág

holodomor.jpg

Magyarországon egyetlen alkalommal, az Urániában, június 29-én este 19 órától vetítik a Holodomor - Keserű aratás című filmet.

George Mendeluk kanadai rendező a modern kori Európa egyik legborzalmasabb tragédiáját, a harmincas évek eleji ukrán éhínség, a „holodomor” („éhhalál”) történetét mutatja be egy szerelem, Jurij és Natalka kapcsolatán keresztül. A sztálini diktatúra kegyetlen intézkedései – a kollektivizálás, a terménybeszolgáltatások, a lakosság elszigetelése – 1932-33 során megtizedelték a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági területének számító Ukrajna lakosságát. Mivel a szovjet vezetés Sztálin halála után is mindent elkövetett, hogy eltitkolja a népirtás tényét, az áldozatok pontos számát ma sem ismerjük – a történészek hét-tíz millió halottról beszélnek.

Az ukrán felmenőkkel rendelkező kanadai rendező filmje most Kanada Nagykövetsége jóvoltából egyetlen alkalommal Budapesten is látható lesz – angol nyelven magyar felirattal. A vetítésre a június 1-jén indult „Fókuszban Ukrajna” elnevezésű eseménysorozat záróakkordjanként kerül sor, amelyet Ukrajna, Kanada, Nagy-Britannia és az USA nagykövetségei szerveztek.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6212624049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2017.06.27. 16:30:00

A legnagyobb népirtás.
süti beállítások módosítása