Filmvilág blog

Nézegess díjnyertes animációs filmeket – online és ingyen

2017. június 23. - filmvilág

A magyar animációs szakma legfrissebb alkotásai versenyeznek éppen a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. Akik lemaradtak a két évvel ezelőtti nyertesekről, az Indafilmen megnézhetnek tízet a 2015-ös KAFF legjobb animációs rövidfilmjeiből.

A KAFF-nagydíját 2015-ben Ducki Tomek Fürdő című munkája nyerte el. A magyar-lengyel alkotó négy és fél perces rövidfilmje két idős úszóról szól, akik a fürdőben találkoznak egy rituális úszásra, ám ez alkalommal a szokásosnál mélyebbre merülnek.

A legjobb rövidfilm díját két éve Bertóti Attila rendező Danyiil Harmsz írása nyomán készült, Mese című hétperces animációja kapta, melyben egy testvérpár mesét ír. Míg a kisfiú a ceruzát rágja, húga agyából csak úgy pattannak elő a rendhagyó történetek a királyról és a királynőről, a rablóról, a lóról, a kovácsról, a tűzoltóparancsnokról meg a feleségéről. 

A legjobb diákfilmnek Kopasz Milán Frusztráció című animációja bizonyult. A kollázsokból készült darabban egy fiatal férfi felszáll egy buszra, mellyel kezdetét veszi egy szürreális utazás az elfojtott, ki nem mondott frusztrációk világába.  

A legjobb elsőfilmnek járó díjat a Magyarországon tanult, spanyol Carlos Rufas Vörösbegy című diákfilmje kapta. Története a megszállottságról szól, ami a képzeletünkből árad és abból, hogy létrehozunk olyan történeteket és elvárásokat, amelyek képesek lerombolni saját magunkat is. 

Bucsi Réka számos fesztiválon járt és díjazott kisfilmje, a Symphony no. 42. is az irracionalitásról mesél, rendhagyó narratívát használva, 47 különböző jeleneten keresztül. Az itthon a Frank című vígjáték kísérőfilmjeként vetített alkotás a 2015-ös KAFF-on a legszínvonalasabb képi formanyelvért részesült elismerésben. 

Edgar Allen Poe rémmeséjének adaptációja Gellár Csaba Blackwood-sorozatának első darabja, a KAFF-on a legjobb forgatókönyvért díjazott Hogyan írjuk Blackwood-cikket? A hatperces animáció éjsötét humorral dolgozza fel a korai horrorirodalom egyik remekét. 

Tóth Luca diplomafilmje, a Kíváncsiság kora szürreális felnövés történet, amelyben három tinédzser saját belső vadságával szembesül egy különös, álomszerű út során. Az Annecy-ban a diákfilmes zsűri különdíját elnyert rajzfilm a legjobb designért járó díjat hozhatta el a kecskeméti mustráról. 

A legjobb karakteranimációért Ottlik Annát és Hertelendi Amandát díjazták két éve. A Peronban egy amatőr pantomimművész megpróbál felvidítani egy metróra várakozó morózus férfit, majd váratlan dolgok történnek. 

Kapitány Frigyes gyurmaanimációs sorozatának első darabja, a Gyurmók – Van köztünk egy színes a legjobb térbeli animációként részesült a KAFF-zsűri elismerésében. Az íróasztalfiókban élő miniatűr lények vágyai és történetei nem is különböznek olyan nagyon a mieinktől. 

Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág című alkotása a legjobb alkalmazott animációk versenyében nyert. A WWF Magyarország számára készített imagefilmben a mikrovilág szintjén válnak láthatóvá azok az értékek, amelyeket a természetvédelemmel foglalkozó világszervezet képvisel.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr712614905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása