Filmvilág blog

A gyomor körül forog az idei Japán Filmhét (június 13-17.)

2017. május 31. - filmvilág

Az idei Japán Filmhét témája a gasztronómia. A tradicionális japán konyhaművészetbe, egy nem mindennapi borászatba és egy tejgazdaság világába is betekintést adnak a változatos műfajú filmek. Van köztük történelmi dráma és vígjáték is, egy valami azonban mindegyik történetben közös: a főszereplők fáradhatatlanul küzdenek, hogy elsajátítsák választott mesterségük fortélyait,  a gasztronómia hagyományain keresztül pedig saját gyökereikhez is utat találnak.   

Az elmúlt évek filmterméséből kiválasztott öt alkotást most először láthatja moziban a magyar közönség. A filmeket japánul, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik. A belépődíj vetítésenként 500 Ft, a jegyeket a Toldi mozi jegypénztárában árusítják. 


Június 13. (kedd), 19:00:

Akanezora - Bíbor égbolt
Rendezte: HAMAMOTO Masaki; 2007, 120 p

bibor_egbolt.jpg

A történet az Edo korban játszódik (1603-1868). Főszereplője Eikichi, aki tofukészítőként próbál szerencsét Edóban (mai Tokió). Amikor Eikichi megnyitja Kyo-ya névre hallgató saját üzletét, régi nagy álma válik valóra. Hamarosan feleségül veszi Ofumit, akivel – a kezdeti nehézségek ellenére – sikerül felvirágoztatnia a boltot. Legidősebb fiuk azonban jelentős adósságot halmoz fel, mely végül az egész család sorsát veszélybe sodorja. A családtagoknak össze kell fogniuk, hogy megvédjék örökségüket. A film lenyűgöző képekkel mutatja be a korabeli Edo hangulatát és a lakosok életmódját.  

A film az ismert japán író, Yamamoto Ichiriki regénye alapján készült.

Június 14. (szerda), 19:00:
Tengerfedő
Rendezte: TOYOSHIMA Keisuke;  2015, 84 p

tengerfedo.jpg

Miután megelégelte a tokiói nagyvárosi életet, Mari hazaköltözik tengerparti szülővárosába. A lány Tokióban díszlettervezőként dolgozott, a csendes kisvárosban viszont kakigoori (japán jégkása) készítéséből akar megélni. Saját boltot nyit, amit önerőből újít fel és egy Hajime nevű lány segítségével üzemeltet. Hajime nehéz időszakot él meg: nagyanyját nemrégiben veszítette el, amit még nehezebb feldolgoznia, mint az arcán látható égési sérülést. A két lány mindent megtesz azért, hogy üzletüket felvirágoztassák, barátságuk pedig erőt ad, hogy közösen nézzenek szembe múltjukkal.

A film a népszerű japán írónő, Yoshimoto Banana regénye alapján készült. 

Június 15. (csütörtök), 19:00:
Szőlőkönnyek
Rendezte: MISHIMA Yukiko; 2014, 117 p

szolokonnyek.jpg

A testvérpár Ao és Roku közösen vezetik kis hokkaidói gazdaságukat. Az idősebb Ao Tokióból hazatérve beleveti magát a bortermelésbe, hogy a fekete gyémántnak nevezett Pinot noir szőlőfajtából elkészítse álmai borát. Bár kísérletei rendre kudarcot vallanak, kitartóan küzd tovább, hogy célját elérje. Egy nap váratlan vendég jelenik meg a gazdaságban. Erika, a lakókocsival érkező gyönyörű nő hamarosan feje tetejére állítja a két testvér életét.

A film Sorachi tartomány (Hokkaidó) mesés tájain játszódik.

Június 16. (péntek), 19:00:
Ezüstkanál
Rendezte: YOSHIDA Keisuke; 2014, 111 p

ezustkanal.jpg

Yuugo városi gyerekként kerül a vidéki Ooejo Mezőgazdasági Szakközépiskolába, melybe elsősorban földműves családok sarjai járnak. Míg az iskola diákjainak zöme szülei hivatását követve tanulja lelkesen a gazdálkodást, Yuugo teljesen bizonytalan saját jövőjével kapcsolatban. Gyakorlatát egy tejgazdaságban végzi, ahol gyakran humoros helyzetekbe keveredik, és megpróbáltatások egész sorát kell kiállnia a számára idegen közegben.

A film Arakawa Hiromu azonos című mangája (Gin no Saji) alapján készült, a népszerű  történetből anime adaptáció is született.

Június 17. (szombat), 19:00:
Karaage USA
Rendezte: SEGI Naoki ; 2014, 95 p

karaage_usa.jpg

Ayane öt év távollét után hazatér Amerikából, és magával hozza nevelt lányát, Shirley-t. Szülővárosa az Oita prefektúrabeli Usa, ahol édesapja egy karaage (olajban sült csirkehús) éttermet üzemeltet. Apja – a család többi tagjával ellentétben – nem hajlandó elfogadni lánya mostohagyermekéhez fűződő viszonyát. Noha Ayane ki nem állja a karaagét, amikor apja egy nap kórházba kerül, viszolygását félretéve úgy dönt, hogy részt vesz az éves Karaage Karneválon és beletanul a családi mesterségébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8512555575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása