Filmvilág blog

Bivalyerős programmal érkezik az idei Titanic

2017. március 22. - filmvilág

Április 6 és13 között, nyolc napon át zajlik mtitanic_kek1.jpgajd a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 27 nemzet 34 friss filmjét mutatják be hat kategóriába osztva (Versenyben, Fesztiválkedvencek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Amerikai függetlenek, Titanic dox). A fesztivál az Óriás című svéd filmmel nyit, itt lesz látható hazánkban először Török Ferenc új alkotása, az 1945, de vetítenek Oscar-jelölt filmeket, Ewan McGregor, Koncsalovszkij és Jim Jarmusch egy-egy munkáját és dokumentumfilmet David Lynch-ről és Leonard Cohenről. A zsűri tagjai Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író, a zsűri elnöke Enyedi Ildikó lesz. 

A zenés dokumentumfilmek kivételével minden filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítenek. A fesztivál teljes programját a www.titanicfilmfest.hu oldalon lehet böngészni. 

Bemutatják Koncsalovszkij holokausztdrámáját, az Édenkertet, amely tavaly a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt nyerte a Velencei Filmfesztiválon. Két Oscar-jelölt amerikai film – Annette Bening főszereplésével Mike Mills XX. századi nőkje, valamint Jeff Nichols Lovingja – is a Titanicon lesz először látható, valamint jön a Nyers is, egy francia arthouse horror, mely megnyerte a FIPRESCI-díjat a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon és Torontóban is nagy visszhangot keltett, mikor a nézők közül többen is elájultak. 

A legendás angol rendező, Terence Davies drámája,  A lélek saját társat választ (A Quiet Passion) Emily Dickinson életét mutatja be, Ewan McGregor pedig Philip Roth azonos című regényéből készítette el az Amerikai pasztorált. Koreából két film is érkezik: az egyik az 1923-ban játszódó Árnyak ideje (The Age of Shadows), melyben a japán megszállás alatt álló Koreában nagy vihart okoz a japán gyarmatosítás szimbóluma, a csongnói kerületi rendőrkapitányság felrobbantása, a másik a Kokszongi sirató (The Wailing), melyben egy békés tengerparti faluban az emberek elkezdik megölni egymást látszólag minden ok nélkül. Igazi csemegének ígérkezik a brazil Mad Max-típusú a Szent, a Gonosz és a Motoros (Holy Biker) és Az alagút végénél (At the End of the Tunnel) című argentin bankrablásos thriller. 

Erős az idei Titanic Dox kínálata is: Jon Nguyen, Rick Barnes és Olivia Neergaard-Holm dán rendezők David Lynch: Az én művészetem című filmjében maga a kultikus rendező kalauzolja el a nézőt életének meghatározó éveinek színtereire: gyermekkorának idilli amerikai kisvárosából egészen Philadelphia sötét utcáiig követhetjük korunk egyik legrejtélyesebb filmkészítőjét. A dokumentumfilmben megjelennek Lynch képzőművészeti alkotásai, zenéi és korai filmjei is – segítségükkel bepillanthatunk a művész egyedi világának legrejtettebb zugaiba.

Tony Palmer legendás filmjét, a Bird on Wire-t Leonard Cohen 1972-es európai turnéjáról mindaddig elveszettnek hitték, amíg 2009-ben rá nem bukkantak a 296 rozsdás dobozban pihenő hatalmas filmes anyagra egy hollywoodi raktárban. A digitálisan felújított koncertfilm Cohen legfontosabb művei közül 17 dal előadását örökíti meg. A fesztivál egyik legnagyobb szenzációja, hogy Tony Palmer elkíséri filmjét a Titanicra. 

Jim Jarmusch zenés dokumentumfilmje, a Gimme Danger a világ egyik leghíresebb rock and roll bandája, a The Stooges történetét mutatja be, a Rumble The Indians Who Rocked the World pedig azt vizsgálja, hogyan járultak hozzá az amerikai őslakosok a jelenkori zene történetének alakulásához, miközben a legnagyobb legendák – köztük Link Wray, vagy Jimi Hendrix – életét és pályáját is bemutatja. 

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén 7 film versenyez majd a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Frédéric Strauss francia kritikus, Dragomán György író (interjú) és a zsűri elnöke, Enyedi Ildikó fog dönteni. A fesztivált megszervezéséhez az NKA, az EMMI, a KKM és Budapest Főváros nyújtott támogatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9012362107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása