Filmvilág blog

Igazságot Kevin O'Connellnek!

2017. február 26. - Huber Zoltán

kevinoconnel.jpgBár mindenki Leója tavaly végre megkapta a hőn áhított szobrocskát és így a mém-áradat is szépen elapadt, bőven akadnak még nagy Oscar-vesztesek. Tudja például a Kedves Olvasó, mi a közös Donald Sutherland, Steve Buscemi, Martin Sheen, Ewan McGregor, Guy Pearce, Robin Wright, John Goodman vagy Oscar Isaac pályafutásában? Nemcsak Oscar-díjat nem kaptak soha, de olyannyira mellőzi őket az Akadémia, hogy még egyszer sem jelölték őket. Kérdés persze, jobban járt-e Albert Finney vagy Glenn Close, akik ötször és hatszor nyerhettek volna, mégis mindig üres kézzel távozhattak. Ha az idei évet nézzük, Meryl Streep vagy Natalie Portman kétségtelenül látványos, ám vitatható értékű alakításai olyan fantasztikus teljesítményeket szorítottak ki, mint Anette Bening vagy Amy Adams remeklései. Bening négyszeresen, Adams ötszörösen jelölt, eddig mégis hoppon maradt színésznők.

A mellőzöttek állatorvosi lova egyébként vélhetően az az Alfred Hitchcock lehetne, aki ötször került az öt legjobb rendező köré, de végül “csak” egy életmű-vigaszdíjat kapott. A ma már megkerülhetetlen alapműnek tartott filmjei közül is csak egyetlen, A Manderley-ház asszonya nyerte el az év legjobbnak járó Oscart. A szobor nélküli direktorok névsora egészen impozáns: Sydney Lumet rendezőként négy jelölést kapott, legjobb filmként egyik művét sem díjazták. Kubrick egyetlen Oscar-díját a 2001 trükkjeiért kapta. A lista nyilván tetszés szerint bővíthető: Robert Altman, Orson Welles, Howard Hawks, Charlie Chaplin, Sergio Leone, Sam Peckinpah a nagy mellőzöttek között.

A jelenleg is aktív művészek között a talán legnagyobb üres kézzel távozó a kiváló operatőr, Roger Deakins. A brit mestert tizenháromszor jelölték már, 2008-ban mindjárt rögtön kétszer. Deakins saját bevallása szerint mindig elment a díjátadókra, de elsősorban a filmkészítés érdekli, szóval nem izgatja különösebben a dolog. A legtöbb jelölés egyébként Walt Disney nevéhez fűződik, ötvenkilencből végül huszonkétszer mehetett fel a színpadra, de itt ugye alapvetően produceri kreditekről és csapatmunkáról van szó. A sorban a következő a még mindig aktív John Williams félszázból végül ötször kapott Oscart. Itt pedig gyorsan el is juthatunk a legtöbb jelölés per legkevesebb szobor balfácán-mutatójáig, amiben egy sokat foglalkoztatott hangmester a “legjobb”.

Kevin O'Connell Hollywood élvonalában dolgozik már a nyolcvanas évek óta, az IMDb 214 filmet sorol fel a neve alatt, a lista egészen impozáns. Nem meglepő tehát, hogy hosszú pályafutása alatt begyűjtött néhány Oscar-jelölést, az már sokkal inkább, hogy volt annyira peches, hogy húsz jelölésből egyszer sem az ő filmje szerepelt a borítékban. 2008 után azonban most itt a nagy lehetőség és talán a huszonegyes lesz O’Connell szerencseszáma. A filmművészet persze erősen szubjektív dolog és bár az egyik leghíresebb elismerés, az Oscar értékítélete nem sokban különbözik egy random toplistázástól. Ennek ellenére a Mindenki sikere mellett egy picit szurkoljunk annak is, hogy A fegyvertelen katona hangkeverése nyerjen és O’Connell ne legyen még szerencsétlenebb lúzere az Oscar-gálák történetének.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7412279855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem p 2017.02.27. 06:35:41

....és Kevin O'Connellnek sikerült! :)
süti beállítások módosítása