Filmvilág blog

Emlékek Klinikája - Fekete tükör, magyar verzió

2017. február 15. - filmvilág

emlekek_klinikaja.JPGBoldog tudatlanság vagy húsbavágó valóság? A STEREO Akt utópiája e két végpont közti dilemmát mutatja be sci-fi hangulatú színházi előadásában. 2021 Magyarországának legnézettebb talkshowjából indulunk, amelyben puccsisták veszik át az irányítást, akik azt akarják megakadályozni, hogy eljöjjön a „Tiszta Szem” országa: az ország, amelyben a társadalom kiveti magából mindazokat, akik az igazságot választják a megnyugtató hazugságok helyett.

„Az előadás kiindulópontja a manipuláció, a propaganda és az izoláció, azaz az intézményesített agymosás. Valójában azonban nem konkrét politikai esemény ihlette, vagy az ún. magyar rögvalóság, amelyet a hírekben látunk/olvasunk. A közeli jövőben játszódik, minket ugyanis elsősorban a propaganda személyes vonatkozása érdekelt. Azok a gyenge pontok, amelyeken keresztül megvásárolhatóak vagyunk, vagyis annak a mechanizmusa, ahogyan az egyén saját narratívát gyárt ahhoz, hogy elfogadhatatlannak tűnő alkukba belemenjen.” (Boross Martin, 7ora7.hu)

Boross Martin rendező, aki 2016-ban Junior Príma-díjat kapott, előszeretettel dolgoz fel társadalmi, közösségi témákat. Mostani előadása elsősorban a hatalom személyiségre gyakorolt hatásával foglalkozik. A produkció koncepcióját ezúttal nem egyedül, hanem Thury Gábor dramaturggal közösen alakították ki.

A darabban egy hétköznapi férfi sorsát követhetjük végig, aki választásra kényszerül: két szélsőséges álláspont között kell döntenie. A puccs után a tévéműsorban beálló káoszban elsötétül a kép, ő pedig évekkel később egy klinikán ébred fel a talkshow minden résztvevőjével együtt. Itt készítik fel őket új életükre: beléphetnek egy biztonságos, fájdalmakat feledő társadalomba, ha hátat fordítanak korábbi traumáiknak. A döntés az ő kezükben van: vagy hagyják, hogy újraírják kellemetlen emlékeiket és elveszítsék empatikus képességüket, vagy övék marad ugyan igazság, de örökké kitaszítottak lesznek.

Hősünk újraéli saját múltjának keserű emlékeit, a klinika személyzete vissza-visszatekeri a páciens múltját, akár egy filmet, majd kijavítják azokat, happy endet varázsolnak minden kellemetlenség helyére. De milyen árat kell ezért fizetni?

Ez az utópia-rémmese azt vizsgálja, hogy létezik-e „boldog tudatlanság”, mik azok a gyenge pontjaink, amelyeken keresztül mindannyian megvásárolhatóvá válunk, és azt, hogyan működik a szándékos izoláció – tényektől, információtól, más kultúráktól, végső soron egymástól.

A február 19-i, 20 órakor kezdődő előadás után Proics Lilla kritikus beszélget az alkotókkal.

  
Szereplők: Hajduk Károly, Hay Anna, Julia Jakubowska, Ördög Tamás, Terhes Sándor
Zene: Bartha Márk
Látvány: Horváth Jenny
Videó animáció: Karcis Gábor
Operatőr: Táborosi András
Fény: Dézsi Kata
Technikai vezető: Szapu Márk
Produkciós asszisztens: Budavári Réka, Szabó Julcsi
Producer: Rácz Anikó
Dramaturg: Thury Gábor
Rendező: Boross Martin

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8412263752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása