Filmvilág blog

VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - A specialista

2017. január 15. - Huber Zoltán

Az internet emlőin felcseperedett nemzedék a hangalámondás hanyag nihilizmusát a legendás Dallas-paródiával azonosítja, holott a műfaj jóval korábban született. Legnagyobb művészei, a VHS-kalózkópiák ismeretlen narrátor hősei, akaratlanul és mintegy véletlenül, egészen különleges minőséget alkottak, szürrealista költészetté emelve a suta magyar mondatokat. A specialista alább található részlete a maga tökéletességében mutatja fel az eredeti audiovizuális matéria és a hanyagul rádobott magyar hang között indukálódó tökéletes feszültséget. Névtelen hősünk fatalista cinizmusa, az érzelmek nélkül elhadart töredékek csodálatosan ellenpontozzák az 1994-es film érzelmi csúcspontját. Megfáradt hanghordozásával a fiatalember anyaszült meztelenre vetkőzteti a hollywoodi mondatokat, groteszk majomkodásba rántja a színészi játékot, abszurd mókává lényegítve át az akciófilmet. Esernyő és varrógép találkozik véletlenül a boncasztalon és megtörténik varázs: a lét kérdéseit boncolgató szatíra lesz egy lélektelen futószalag-munkából**.

 

**Különös érdekessége e műremeknek, hogy A specialista 1994-ben készült, amikor már számtalan legális csatornán áramlottak hozzánk az amerikai filmek. A narrátoros kalózkópia létjogosultsága így erősen kérdéses, az úriember ráadásul a feliratokat olvassa fel, a narrációval elérni kívánt célcsoport így kimondottan izgalmas kérdéseket vet fel. Megannyi rejtély néhány percbe sűrítve!

Hogy mi ez az új rovat? Katt és kiderül!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7712111327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fortune hai 2017.01.15. 22:24:58

ez olyan, mintha egy hangalámondás-fan csinálta volna önszorgalomból, a saját szórakoztatására. legalábbis én még biztos nem találkoztam ilyesmivel, hogy a feliratot olvassa valaki.

fortune hai 2017.01.15. 23:23:56

a facebookon nem én kommenteltem :)

Huber Zoltán 2017.01.15. 23:48:34

@fortune hai: igen, bennem is felmerült ez a dolog, sajnos a hitelességet ma már nehéz kinyomozni. nem akarom előre lelőni a poénokat, de azért találtunk olyan hangalámondós dolgokat is, amik legalább ennyire hihetetlenek ÉS valódiak :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.01.16. 12:03:45

@fortune hai: Az egész pontos hátterét a történetnek nem ismerem, de az biztos, hogy a kazetta (egy hitelesen régi darab) egy barátomtól származik, és én digitalizáltam be személyesen, tehát ilyen értelemben nem kamu a dolog. Hogy annak idején miért csinálta így az alámondó, amit csinált, nem tudom, mindenesetre megtette, és feltehetően még a kilencvenes évek közepe táján.

fortune hai 2017.01.17. 19:28:58

@Orosdy Dániel: azt láttam, hogy ti raktátok fel a youtube-ra, akartam is kérdezni, hogy honnan van.
van mondjuk ma is egy létező ellenérzés a felirattal szemben, merthogy ugye olvasni kell, úgyhogy ez motiválhatta ezt is. egy ilyen szart is :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.01.18. 13:29:57

@fortune hai: Én az analfabétákra gondoltam célcsoportként, de a feliratellenességben is lehet valami! :D
süti beállítások módosítása