Filmvilág blog

A Verzio bemutatja: Houston, We Have a Problem!

2016. november 10. - Huber Zoltán

yugospace.png

A titkos jugoszláv űrprogram és az amerikaiakkal kötött megállapodás hihetetlen történetét ámulatba ejtő alapossággal tárják fel a Houston, We Have a Problem! szlovén alkotói. Az egykori szemtanúk, archív felvételek és irattárakból előásott dokumentumok segítségével rekonstruált elmélet a Tito utazásaitól és a Zastava mérnökeitől kezdve a JFK-merényleten át egészen az 1999-es NATO-bombázásokig szövögetik a szálakat, a bámulatos felfedezéseik garantáltan le fogják nyűgözni a közönséget. A sziklaszilárd tények önmagukért beszélnek, ám látottakat a kortárs neo-marixsta filozófia fenegyereke, Slavoj Žižek is kommentálja, nehogy kétségeink támadjanak.

Anélkül, hogy lelőnénk a poént, a meghökkentően csavaros történelmi leckének nem is dupla, hanem egyenesen tripla feneke van. Žižek a megfelelő dramaturgiai pontokon a tőle megszokott vehemenciával és maró gúnnyal magyarázza, miként konstruálódnak a különféle társadalmi mítoszok és hogyan teremti meg a mindenkori hatalom a saját realitását. Senki ne ijedjen meg, szó sincsen holmi száraz filozofálgatásról, a világhírű szlovén gondolkodó csak néhány jól irányzott mondattal húzza alá a szenzációs fordulatokat. A Houston, We Have a Problem! üdítően pimasz példája annak, miként is működnek a média, a politika vagy épp az önmagát a valóság tükrének tartó dokumentumfilm igazságai.

Provokatív, szimbolikus meta-darabról van tehát szó, melynek valódi szereplője végeredményben az a Tito, aki megálmodott és felemelt egy sohasem létezett, mesterséges Jugoszláviát, melynek végül egy hosszú, véres háború lett az ára. Komoly alkotói bravúr, hogy e súlyos témákat sikerült ilyen kompakt formába csomagolni, nem véletlen, hogy Szlovénia ezzel az alkotással célozza meg az Oscar-díjat. Žižek szerint ha a néző felkapja a fejét és elgondolkozik a látottak valóság- és hazugságtartalmán, a film célba talált. Működni meg azért működik, mert végig pokolian szórakoztató.

 

A filmet a Verzión vetítik  november 10-én az Art+ moziban 18:00-tól.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5711927017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása