Filmvilág blog

Filmek három földrészről

2016. október 12. - filmvilág

161010-nkfsz-tiszamozi1.jpgMagyar alkotások mellett, többek között brazil, argentin, izraeli, iráni, számtalan spanyol, francia és lengyel film is látható lesz a ma kezdődő XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztiválon. A háromtagú zsűri október 15-én hirdet eredményt, 16-án pedig a díjazott filmeket vetítik a szolnoki Tisza moziban.

„Már a sokadik, de még mindig más, és még mindig izgalmas, és még mindig várakozás. Már lehetne rutin, de mégsem az. Újak a filmek, a zsűri, az előadók, és ezek mindig új érzéseket, új hangulatot keltenek.” Így vall a XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle frissen megjelent katalógusában Demeter István, az 1969 óta létező szemle életben tartója, a filmeknek otthont adó Tisza mozi vezetője. A kétévente megrendezendő filmmustra első vetítése 2016. október 12-én, szerdán, 14 órakor kezdődik, a hivatalos megnyitóra pedig 19.30-kor kerül sor mozi mellett, a Szolnoki Galériában.

A négy nap alatt 61 versenyfilmet tekinthet meg a zsűri és a közönség. A zsűri a magyar rendezők alkotásai mellett olasz, orosz, horvát, amerikai, német, angol, brazil, kanadai, francia, spanyol, szerb, iráni, mexikói, izraeli, lengyel, indiai és argentin filmekről is dönt a szombati díjátadóig. A zsűrit Lajta Gábor – Munkácsy-díjas festőművész, művészeti író, többek között az MMA Képzőművészeti Tagozatának és a Magyar Festők Társaságának tagja –, Jelenczki István – Magyar Örökség-díjas képzőművészettel, filmkészítéssel, fotógráfiával és írással foglalkozó alkotó, aki az elmúlt negyven évben 30 filmet jegyez – és Medveczky Balázs – a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója. Tagja a Nemzeti Filmalap döntőbizottságának, a Nemzetközi Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiájának tagja – alkotják.

161005-nkfsz2.jpg

A szemle versenyfilmjei között szerepel például Cakó Ferenc Dózsa 1514 című alkotása, Gyulai Líviusz Egy komisz kölök naplója sorozatának két epizódja és Jankovics Marcell Arcmás című ötperces rajzfilmje is, amiben egy nagy színész, a tomboló siker után az öltözőjében saját arcát keresi. Látható lesz többek között Dombrovszky Linda A boldog festő, Müller Árpádról szóló portréfilmje, Kroó András Tamkó Sirató Károly 2. – Még egy plusz dimenzió című alkotása, a szolnoki Lengyel Boldizsár A túlélő árnyéka – Az El Kazovszkij élet-mű és Osskó Judit Az égtartó ember – Makovecz Imre műtermében című alkotása is a szemle programjában.

„Csak egy az állandó: a művészet, lehetőleg magas fokon, minőségi műélvezettel egybekötve” – vallja Demeter István, aki a következő napokban nemcsak a Tisza mozi vezetője, de a XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle fesztiváligazgatója is lesz.

61 versenyfilmjének megtekintése mellett huszonöt különleges kísérőprogram is várja a résztvevőket. Kiállításmegnyitók, workshopok, szakmai beszélgetések és a 35 évvel ezelőtt A légy című filmjéért Oscar-díjjal kitüntetett, idén 70 éves Rófusz Ferenccel is találkozhatnak a fesztiválozók.

Október 12-én a Tisza mozi kávézójában Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője nyitja meg Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész Anamorfózisok című kiállítását. A XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál szombati díjátadó gáláját pedig a város Festészet napi kiállításának a megnyitója előzi meg, a fesztiválnak otthont adó filmszínház szomszédságában álló, egykori zsinagógában, a mai Szolnoki Galériában.

161005-nkfsz1.jpg

A fesztivál szervezői az utóbbi években kiemelten figyelnek a jövő filmes generációjának az elérésére, ezért nemcsak vendégül látnak mintegy száz ilyen képzésben résztvevő egyetemi hallgatót, de bemutatkozási és tanulási lehetőséget is biztosítanak számukra. Ennek köszönhetően működik majd a Szegedi Egyetem hallgatóinak Kreatív üzenőfal elnevezésű audiovizuális projektje, illetve a Kaposvári Egyetem és a Metropolitan Egyetem diákjai és tanárai közös animációs workshopokat rendeznek a Tisza moziban.

Minden bizonnyal sokan lesznek kíváncsiak október 13-án este a 35 évvel ezelőtt az első magyar Oscar-díjat nyerő, idén 70 éves Rófusz Ferencre, akivel Fülöp József és Dr. Kollarik Tamás beszélget majd a szolnoki filmszínház nagytermében. Egy nappal később ugyanitt vetítik, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára DVD-sorozatot megjelentető MaNDA jóvoltából az Angi Vera című filmet, ami után Báron György beszélget Fazekas Eszterrel, a DVD szerkesztőjével és Eörsi László történésszel. De különleges filmes csemegének ígérkezik a Zsigmond Vilmosról készült francia dokumentumfilm premier előtti vetítése is a fesztivál ideje alatt.

Immár hagyomány, hogy az estéket koncert zárja a szolnoki filmes fesztiválon. A négy estén így közönség elé léphet az Amadeus, a Cabaret Medrano, a Tapasztalt ecsetek és az Origó együttes.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3211798675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása