Filmvilág blog

Agresszív tévéshopos kismalacok - Suicide Squad – Öngyilkos osztag

2016. augusztus 04. - Huber Zoltán

suicide1.jpg

Az uralkodó hollywoodi észjárás túlkapásai az eddigi legbizarrabb torzszülöttet hívták életre. A Suicide Squad – Öngyilkos osztag a mindenhatónak gondolt szuperhősös recept hálószaggató öngólja, a megváltóként bálványozott franchise-logika akaratlan szatírája. A David Ayer neve alá sorolt filmkészítő-bizottság hatalmas erőbedobással próbált valami nagyon MENŐ dolgot összehozni, csak épp a nagy igyekezetben minden idők legdrágább antifilmjét préselték ki magukból. Haragudni mégsem igazán lehet rájuk, a végtermék ugyanis olyan, mint a viccekből ismerős agresszív kismalac. Fejhangon visít és próbál keménynek látszani, mi meg jobb híján kiröhögjük.

Aki nagy pénzt akar szakítani, az megpróbálja elhitetni az emberekkel, hogy valami olyasmit árul, amire feltétlenül és azonnal szükségünk van. A hollywoodi stúdiók bő évszázada filmélményeket kínálnak, amiket az “egyszeri és megismételhetelten” csomagolóanyagába csavarnak és szórakoztatóipari termékként kereskednek velük. A Suicide Squad összefüggéstelen káoszát látva nagyon úgy tűnik, a mindenható produkciós team a gyártási folyamat rossz végéről vágott neki a pénzcsinálás nehéz feladatának. Annyira ráfeszültek a vonzó szórakoztatóipari termék és a megfelelő csomagolóanyag legyártására, hogy magáról a filmről valahogy teljesen elfeledkeztek.

suicide.jpg

A megbízott csapat vélhetően brainstorm-meetingek hosszú sorát töltötte a produktum tökéletesítésével. Eresszünk össze egy csomó geek-kedvenc figurát, írjunk nekik nagyon MENŐ dolgokat (mit? mindegy...menő dolgokat). Ja és kéne néhány poén is, szúrjunk be ide meg oda néhányat. Szóval csináljunk jó sok trailer-kompatibilis pillanatot és szépen adagoljuk őket, a többi már úgyis jön magától. A baj csak az, hogy egy film épp a “többi” miatt lesz más, mint mondjuk egy gif, klip vagy a fertőzésként terjedő “amit itt csinálnak, olyat még soha nem láttál” videószemétnél. A Suicide Squad olyan, mintha kizárólag a kiaknázható marketing-érték miatt készült volna, maga a meta-mockbuster, ami a saját ígéreteit, az agyonreklámozott ötletét zsákmányolja ki. Egy tarka masnival átkötött, gagyival kitömött ajándékos doboz, amit Horst Fuchs próbál mindenáron ránk dumálni.

Nem kevés irónia rejlik abban, hogy a Suicide Squad gyártói a nagy agyalásban épp a legfontosabb összetevőt, a nézőt hagyták ki a képletből. A nézőt, aki megérzi, ha nincs konfliktus, nincsenek karakterek és nincs film sem, csak zenére komponált lassítások és összehányt jelenetek. Érdekes lenne megtudni, miként fordulhatott elő, hogy épp egy vezető stúdió munkatársai feledkeztek meg arról, hogyan épül fel egy tipikus hollywoodi forgatókönyv. Ha már A piszkos tizenkettő szuperhősös variációját akarták megcsinálni, miért nem nézték újra és elemezték, mitől működik az 1967-es klasszikus? A Marvel mozis univerzumával vívott csatában vajon miért nem vetnek be olyan alkotókat, akik Philip Kotler marketinges bibliái mellett Joseph Campell vagy legalább Syd Field műveit is olvasták? Ha már tényleg nincs semmi ötlet meg mesélnivaló, legalább a vonatkozó elődöket lenyúlhatták volna néhány klisével és panellal megbolondítva.

suicide2.jpg

A CGI-szemkápráztatások és romlott vagányokat mímelő színészek mögül olyan dolgok hiányoznak, mint az egységes koncepció, az értékelhető sztori vagy az egymástól megkülönböztethető jellemek. Joker jelenléte iskolapéldája a tévéshopos filmkészítésnek: szegény fickót kizárólag a hirdetési potenciál növelése miatt kellett előrángatni. Dramaturgiai szerep és karakterjegyek nélkül kizárólag a “jé, ott van Joker” mondat miatt bukkan fel a vásznon és ezek után nyilván nincs az a method actor, aki életet lehelhetne belé. Jared Leto is szorgalmasan vigyorog, vicsorog és majd beledöglik, hogy ijesztő pszichopataként hasson, de inkább olyan lesz, mint valami börtöntetkós zuguzsorás a lepukkant külvárosi késdobálóból. Súlytalan és érdektelen, mégsem lóg ki túlzottan a gárdából, mert az előbbi két jelző minden szereplőre, akcióra és poénra gond nélkül rámondható. Nincs az a flashback és elveszített gyerek vagy megölt kiskutya, ami Deadshot vagy El Diablo karaktereibe bármiféle izgalmat csempészne.

A szép csendben camp-alapvetéssé nemesedő Batman és Robin vagy az izzadságszagú Batman Superman ellen eseteiben még legalább volt valamiféle történet. Itt már csak bevezetés és finálé van, egy teljességgel értelmezhetetlen feladattal és alibi ellenfelekkel. Minden esetleges, a figurák cselekedetei és mondatai nem mutatnak önmagukon túlra. Ha még kétszer-háromszor újravágják és megnyesik, a Suicide Squad lett volna az első nagyköltségvetésű dadaista kísérlet, mely provokatív trash-tükröt tart a blockbusteripar üres cinizmusa elé.

Ez persze az optimistább szemszög, a jóval szomorúbb úgy szól, hogy a DC Entertainment egész egyszerűen hülyének néz minket. Nem nézőnek, hanem gépi üdítőtől és vajas popcorntól bezombult fogyasztónak, akit némi szemfényvesztéssel könnyedén meg lehet vezetni. A reklámnak persze van hatása és az önigazolás lélektana ideig-óráig garantálja a bevételeket, a képregényfilmes dömping következő mélypontjából előbb-utóbb könnyedén végpont lehet. Ideig-óráig ömleszthetik persze a közösségi médiás posztokat és a kritikusok is megvehetők kilóra, ha a közönség becsapva érzi magát, arra egyetlen hatásos ellenszer létezik. El kell kezdeni jobb filmeket csinálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr898944946

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Suicide Squad 2016.08.09. 12:39:27

War. War never changes. Nem lehet elmenni szó nélkül a MARVEL VS. DC csatája mellett a filmvásznon. Míg a MARVEL évek óta tevékenykedik és nyugodt, higgadt tempóban kezdte az építkezést az önálló filmekkel, hogy aztán belevágjon a csapatépítő tréningb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oktogon8 2016.08.04. 18:37:02

Jó tudni melyik filmre nem érdemes pénzt kiadni és ezek szerinte erre sem :)

Atom74 (törölt) 2016.08.05. 15:05:46

Mindennap megjelenik vagy 10 Ssquad cikk, de ez az írás tetszett. Hozzátenném, hogy ezzel az álltalános ingerküszöb, igényesség is süllyed sajna főleg a fiatalok körében. Mivel ez a szarkupac agyon van hypeolva, ez lessz az uj szint, aznuj "blockbuster" sajna. Alig maradtak páran a xsatában akik egyedit, értékelhetőt probálnak alkotni/rendzni. Ezekben az években lehetünk szemtanui a mozi korának bealkonyulására. én szóltam..
(Saját cucc, segithetsz egy likeal, köszi!: www.youtube.com/channel/UC8keQgws3FyALia8zuYhplA)
süti beállítások módosítása