Filmvilág blog

Idén Juliette Binoche emeli jelenlétével a CineFest fényét

2016. július 27. - filmvilág

binoche.pngAz Oscar-díjas színésznő, Juliette Binoche lesz a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójának sztárja: Magyarország nemzetközi filmfesztiválja az Arany Oroszlán-díjas remekmű, a Három szín: Kék vetítésével kezdődik szeptember 9-én. A legendás francia sztár különdíjat kap a fesztiválon és megemlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskriól, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el. 

A Jameson CineFest fesztivál CineClassics-blokkjában, amely Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat, Krzysztof Kieslowski mindhárom utolsó filmje szerepel: a Három szín: Kék szeptember 9-i vetítését 10-én este a Három szín: Fehér, 11-én a Három szín: Piros követi. A program a Francia Intézet és a Lengyel Intézet támogatásával valósul meg. A fesztivál sztárvendégét, a Három szín: Kék főszereplőjét, Juliette Binoche-t a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol betegből ismerheti, de – többek között – óriási sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere és a Csokoládét is, melyben Johnny Deppel játszott. Az Oscar-díjas művész olyan nagyágyúkkal forgatott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke és Abbas Kiarostami.

Last Minute:
A Jameson Cinefest még 2016. július 31-ig várja a CineNewWave nevű új versenyprogramjába kisjáték- és rövid animációs filmek nevezését. A CineNewWave új versenyprogramba 18-35 év közötti magyarországi alkotók pályázhatnak. Az elbírálásnál előnyt jelent, ha a film magyarországi premier, felsőoktatási intézményekben készült vizsgafilmekkel is pályázhatnak az alkotók. A versenyprogramba beválogatott alkotásokat bemutatják a fesztivál hivatalos szelekciójában és a filmek készítőit vendégül látják a premierre, illetve a fesztivál egyéb programjaira. A CineNewWave fődíja bruttó 1.000.000 Ft.

2016 augusztus 5-én jár le a határideje a Jameson Cinefest és a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) közös kezdeményezéseként idén elsőként megvalósuló Critical Skills Workshop jelentkezésnek. A Critical Skills Workshopot szeptember 9-14. között rendezik meg a Jameson Cinefesten, fiatal - 30 év alatti -, kelet-európai - Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia - filmkritikusok és filmes újságírók számára. 

A jelentkezések feltételei és bővebb információ: www.cinefest.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr578918240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása