Filmvilág blog

Sils Maria felhői

2016. március 03. - filmvilág

sils_maria.png

Clouds of Sils Maria – francia-svájci-német, 2014. Rendezte és írta: Olivier Assayas. Kép: Yorick Le Saux. Szereplők: Kristen Stewart (Valentine), Juliette Binoche (Maria Enders), Chloe Grace Moretz (Jo-Ann Ellis), Brady Corbet (Piers Roaldson). 124 perc.
Vetítik: Film Mánia - 21:00

Miért érzi kutyakötelességének minden középszerű, zsánerfilmekben egészen tűrhetőt alkotó európai rendező, hogy csinálnia kell egy igazán művészi, az alkotói motivációkat feltáró, vallomásos filmet, kérdezte nagyra becsült kollégám a Sils Mária felhői vetítése után. És én azt gondoltam, megragadta a lényeget. A derék alkotói kísérletek középpontjában rendre vagy egy rendező vagy egy író vagy egy színésznő áll – és biztos, hogy akad bennük egy A-kategóriás amerikai sztár, aki egyébként láthatóan még élvezi is, hogy nem üzemi blockbusterben szerepel. És még azt is képes magával elhitetni, hogy az európai rendező garantálni tudja számára a bejutást a művészet belső köreibe.

Olivier Assayas filmjének hősnője egy már nem középkorú, de még nem idősnek számító színésznő. Első sikere egy, a svájci hegyek közt játszódó melodráma volt, egy szerelmi háromszög, melyben ő játszotta a fiatal, csábító lányt. Most az idősödő, meghódított dáma szerepére kéri fel egy éppen a karrierje felfutó ágában lévő ambiciózus rendező. A színésznő – Juliette Binoche alakítja, és tegyük hozzá, a rend kedvéért, elképesztően meggyőzően, ugyanakkor talán nem eléggé szenvedélyesen – hezitál, de végül igent mond: igaz, erősen taszítja a helyes döntés felé asszisztense is. Kristen Stewart (a kötelező A-kategóriás sztár, a filmben burkoltan szapult Alkonyatból) és Binoche kettőse alkotja a film gerincét. Huzakodásaik, ahogy leképezik a játszani kívánt drámát, ahogy a drámai fikció valóságba csap át, azért válnak unalmassá, mert folyton kibeszélik (elvégre ez is melodráma) érzelmeiket, és szétbeszélik a cselekményt: nem sok teret hagyva a nézőnek arra, hogy maga oldja meg, miről is akar e film szólni. Azon túl, hogy Assayas szerette volna bebizonyítani, több mint zsánerfilm-rendező, és nem a középszerhez tartozik.

Kolozsi László

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr458441604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2016.03.03. 17:50:12

Hét nem sikerült. Ez a művészkedő filmek B kategóriájára elég. A táj amúgy szép :)

harryangel 2016.03.03. 18:33:57

Assayas-nak semmit sem kell bizonyítania.Megtette már többször.
süti beállítások módosítása