Filmvilág blog

Indul a Budapest International Documentary Festival!

2015. szeptember 17. - filmvilág

bidf.jpgElindult a jegyelővétel az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján a szeptember 23-tól 27-éig tartó dokumentumfilmes fesztiválra.

Sós Ágnes és Balogh Rita a fesztivál alapító-igazgatói elmondták, ez egy olyan fesztivál, ahova a világ minden tájáról érkeznek díjnyertes versenyfilmek. Ezek sorskövető, mély, kreatív dokumentumfilmek, egyben narratív, karakterközpontú mozifilmek, amelyek hatalmas népszerűségnek örvendenek világ filmfesztiváljain, mozikban, televíziókban. Magyarországon azonban csak tavaly rendezték az első nemzetközi dokumentumfilm-fesztivált. Az összes film alkotóját meghívták a BIDF-re és a vetítéseket közönségtalálkozók követik.

A sajtótájékoztatón részt vett Varga Ágota, akinek Szülei szeme című filmjét először a BIDF-en láthatja majd a közönség. A film, a Szemük fénye című film folytatása. Egy vak párról szól, akinek egészséges kisfia születik. A film Ferike életet mutatja be, aki most 11 évesen mindenben támogatja szüleit, tulajdonképpen ő a szülei szeme.

Hörcher Gábor filmje a Drifter a BIDF nyitófilmje lesz, eddig a világ számos fesztiválját megjárta, de Budapesten most láthatja először a közönség.

Az idei fesztiválon életműdíjat kap Gyarmathy Lívia filmrendező.

Idén a dokumentumfilmesek mellett, játékfilmes rendezők alkotják a zsűri tagjait, többek között Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Bollók Csaba, Groó Diana.                 

Idén a fesztivál kiegészül egy szakmai úgynevezett pitching fórummal, ahol dokumentumfilm terveket segít majd egy nemzetközi csapat.

A  fesztiválszekciók mindegyikében olyan filmek vannak, amelyek új szempontból, személyes történeteken keresztül vizsgálják a világot:

Nézz szembe az öregedéssel olyan időseket mutat be, akik nem elégedtek meg a koruk nyújtatta lehetőségekkel USA-tól Chilén át Finnországig.

Nézz szembe az elnyomással szekció a hírek mögé néz. Igazi filmeken keresztül mutatja be a kapitalizmus és a gazdasági növekedés valódi arcát, emberi sorsokon keresztül.

Nézz szembe a szüleiddel szekció szülő-gyerek konfliktusokat és a gyerekek kitörési lehetőségeit vizsgálja.

Nézz szembe a sztereotípiákkal  nevű szekció a berögződések ellen harcol, a sztereotípiákat úgy mutatja meg, ahogy máshol nem látni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr577794998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása