Filmvilág blog

Szeptember elsején indul a 11. BuSho-járás!

2015. augusztus 28. - filmvilág

yoyo_portrait.jpgSzeptember elsején indul a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál második évtizede: 11. alkalommal gyűjtötték össze a szervezők a nemzetközi rövidfilmtermés legjobbjait. Már nem csak a fővárosi, de a szolnoki, a soproni és a határon túli nézőkre is számítanak. Keddtől vasárnapig tizenöt blokkban vetítik a kiválasztott csaknem 70 versenyfilmet, de idén is lesznek információs vetítések, válogatás a partnerfesztiválok és filmiskolák alkotásaiból és koncertek is.

A Puskin moziban szeptember 1. és 6. között tizenöt egyórás blokkban peregnek majd a 69 filmből álló versenyprogram vetítései. Több korábbi fesztiválon díjazott alkotás is felbukkan majd közöttük, mint a tavaly Európai Filmdíjat nyert The Chicken, Una Gunjak német-horvát koprodukciós filmje. Több fesztiválon szerepelt már a francia Morgan Simon Try to Die Young című alkotása vagy a holland alkotópáros, Thomas Baerten és Wim Geudens által jegyzett De Smet is. Személyesen is jelen lesz a fesztiválon Laurent Ardoint, a francia háborús musical, az Amour et Commando rendezője, de a Gas Stationt jegyző olasz Alessandro Palazzi vagy épp a német 90 Degrees North alkotója, Detsky Graffam is elkíséri filmjét Budapestre. A magyarok közül itt lesz a néhány hónapja a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon Meséjével díjat nyert Bertóti Attila, de több visszatérő alkotó is van, mint például Hörcher Gábor, aki ezúttal Ricsi című filmjével érkezik, vagy Géczy Dávid, aki pedig A győztes című munkájával száll harcba a sikerért.

A 11. alkalommal meghirdetett felhívásra 77 országból 1189 rövidfilm érkezett, amelyeket a hattagú előzsűri – Rimóczi László, Mester Ákos, Csüllög Edina, Dér Asia, Orosz Annaida, Patrovits Tamás– majd’ 3 hónapon keresztül mustrált. A versenyprogramba került 69 alkotás 28 országból származik, az európai nagyok mellett olyan különleges helyekről, mint Azerbajdzsán, Bahrein, Kína, Irán vagy Tajvan. A legtöbb filmet beküldő három ország képviselteti magát a legtöbb alkotással a versenyben is (spanyol, német, magyar), a hazai pálya előnyét kihasználva a magyar filmekkel az élen.

Idén is megrendezik a szombati magyar panoráma napot, amely során valamennyi benevezett magyar alkotás megtekinthető lesz. Levetítik az előző évi Európai Filmdíjra jelölt összes rövidfilmet, valamint a partnerfesztiválok válogatását is láthatják a nézők. Szintén visszatérő szekció a főtámogató Visegrádi Alap (International Visegrad Fund) jóvoltából az „IVF 4 seasons in 4 days”, amelynek keretében a négy visegrádi ország az elmúlt tíz év legjobb rövidfilmjeiből állított össze egy-egy vetítésre valót. A Hamburg Media School bemutatója mellett pedig még olyan filmes csemegékre számíthatnak a látogatók, mint a BuSho filmfesztiválon először szereplő nemzetközi dokumentumfilmes válogatás Simonyi Balázs összeállításában.

gas_station.jpg

Ezúttal sem maradnak el az esti koncertek a Trafikban, ahol fellép egy brit-magyar formáció,a Thursday Blues Band (nevével ellentétben kedden), egy észt hardcore banda, a Liblikas, majd egy régi klasszikus, a Sonia és a sápadtarcúak is.

A fesztiválra jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani – akár előfoglalással is –, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen, a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken. A versenyfilmeket a már megszokott rendben, három nap alatt 15 egyórás blokkban tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Budapest Rooftop Cinema szervezésében, a Corvintetőn. Vidéki helyszíneink a szolnoki TISZApART mozi és a soproni Búgócsiga Akusztik Garden, továbbá a versenyfilmek láthatóak lesznek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ungváron (Ukrajna) is.

Az összes filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr737741344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása