Filmvilág blog

Magyar versenyfilmek Karlovy Varyban!

2015. június 03. - filmvilág

szerdai_gyerek_szilagyilenke_1.jpg

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja, a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál idén ünnepli 50. születésnapját. A régió legfontosabb filmes mustrájának East of the West versenyprogramjába idén két magyar film is bekerült, Nemes Gyula (Egyetleneim) ZERÓja és Horváth Lili első játékfilmje, a SZERDAI GYEREK. Szabó Mátyás Határ című diplomafilmjét a Future Frames rövidfilm-válogatásban vetítik.

Horváth Lili, akárcsak díjnyertes rövidfilmjeiben (Napszúrás, Uszodai tolvaj), a Szerdai gyerekben is a felnőtté válás témájával foglalkozik. Filmjének főszereplője az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga): felelőtlen kamaszlány, ugyanakkor egy négyéves kisfiú anyja. Maja önsorsrontó hajlama ellenére harcol fia felügyeleti jogátért – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik.

Horváth Lili 1982-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán Gothár Péter osztályában végzett, majd ugyanott a doktoriskola hallgatója lett. A rendezés és forgatókönyvírás mellett novellákat is ír, és olykor színészi feladatok is megtalálják, legutóbb Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjében tűnt fel. Horváth Lili már az egyetemi évek alatt felhívta magára a figyelmet rövidfilmjeivel: Napszúrás című diplomafilmje komoly kritikai sikert aratott és számos fesztiváldíjjal is jutalmazták. Első nagyjátékfilmje, a Szerdai gyerek e rövidfilm továbbgondolása. „Mikor a Szerdai gyerek alapötlete megfogalmazódott a fejemben, a legjobban az izgatott: képes-e az ember a gyerekkorából magával hozott minták ellenében élni, tudatosan ellenük dönteni? A mi filmünk elég mélyen játszódik, de ez a kérdés a társadalom bármely rétegében aktuális.” – emelte ki a rendező.

szerdai_gyerek_szilagyilenke.jpg

A Szerdai gyerek már filmterv formájában felhívta magára a figyelmet: díjat nyert a Szarajevói Filmfesztiválon, és a rendező a berlini Nipkow Program ösztöndíját is kiérdemelte vele. A Karlovy Vary Filmfesztivál meghívása kapcsán Horváth Lili elmondta:„Nagyon megtisztelő, hogy egy ilyen rangos fesztiválon mutatkozhatunk be a Szerdai gyerekkel. Azt remélem, hogy ez a meghívás a magyar nézők figyelmének felkeltésében is segít majd.”

A Szerdai gyerek főszereplője Vecsei Kinga, a MOME hallgatója, de rajta kívül számos amatőrszínész kapott jelentős szerepet a filmben. Az amatőrök mellett ugyanakkor olyan ismert színészek is feltűnnek a vásznon, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa.

A Filmalap 205 millió forintos gyártási támogatásával, magyar-német koprodukcióban készült film operatőre Maly Róbert, zeneszerzője Presser Gábor, producere Fehér Károly, koproducerei Henning Kamm és Pataki Ági.

A Szerdai gyerek bemutatója 2015 őszén várható a magyar mozikban.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr917514420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása