Filmvilág blog

A Saul fia nyerte a Zsűri Nagydíját Cannes-ban

2015. május 24. - filmvilág

nemesjeles.jpg

A FIPRESCI-díj, illetve a Francois Chalais-díj után a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál második legfontosabb díját, A Zsűri Nagydíját is elnyerte Nemes Jeles László alkotása.

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését.
 
Nemes Jeles alkotása már bemutatása előtt a magyar filmtörténelem részévé vált: Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor nyomdokain járva, közel fél évszázad múltán újra hazai elsőfilmest válogattak be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába!

A Zsűri Nagydíja a legrangosabb díj, amit Cannes-ban magyar nagyjátékfilm eddig elnyert - legutoljára Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című 1982-es alkotása részesült ebben az elismerésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr887492640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása